Arte

articolul anterior articolul urmator

„Titanic“, „Cei 7 magnifici“, „Jurrasic Park“: concert de muzică de film la Sala Radio

0
Articol publicitar
19 Jun 2019 12:17:22
Autor: ADH

Cine nu recunoaşte astăzi notele din As Time Goes By din celebrul film Casablanca sau tema muzicală a lui Luke din Războiul Stelelor? Chiar dacă adesea nu o auzim conştient atunci când urmărim un film, fiind captivaţi de imagine, suntem permanent influenţaţi de muzica pe care o auzim în fundal.

Muzica de film are un rol hotărâtor în succesul unei pelicule cinematografice: ea creează mare parte din atmosfera filmului şi din tensiunea poveştii şi poate contribui la transformarea unui film într-o capodoperă cinematografică.

La finalul acestei stagiuni, vineri, 21 iunie (19.00), la Sala Radio, ultimul concert pe care Orchestra Naţională Radio îl prezintă publicului este un eveniment cu totul special!

Dedicat în întregime muzicii de film, concertul vă propune partituri din lungmetraje celebre, semnate de cei mai mari compozitori ai genului. Vă veţi bucura la Sala Radio de muzica din ”Titanic” - James Horner, ”Cinema Paradiso” - Ennio Morricone,  ”Lista lui Schindler” şi ”Jurrasic Park”  - John Williams, ”Cei 7 magnifici” - Elmer Bernstein etc.

Astăzi, compozitorii care creează muzică de film se bucură de mare succes: creaţiile lor sunt extrem de valoroase şi de sine stătător, adesea imprimate pe albume şi cântate în sălile de concert din întreaga lume. În cele mai reuşite cazuri, notoritatea unei lucrări muzicale poate chiar să depăşească celebritatea filmului din care face parte. Over the Rainbow interpretat de Judy Garland în Vrăjitorul din Oz (1939) este unul dintre cele mai cunoscute şlagăre din toate timpurile; celebrul hit My Heart Will Go On, interpretat de Céline Dion, pentru Titanic s-a vândut pe album în 15 milioane de exemplare (în SUA) şi a obţinut 4 premii Grammy şi un Oscar.

Evenimentul va fi dirijat de JÓZSEF HORVÁTH. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din ţară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio şi Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid şi a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Braşov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii