Toamna se numără concertele. Festivalul RadiRo şi „Parsifal“-ul lui Wagner, interpretat la Ateneul Român, sunt atracţiile majore ale următoarelor luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CLASIC Concursul George Enescu, Festivalul Orchestrelor Radio RadiRo, dar şi interpretarea Actului I din „Parsifal“-ul wagnerian, la Filarmonica „George Enescu“, reprezintă principalele evenimente de muzică cultă ale toamnei.

Primul eveniment major al stagiunii concertistice a avut loc, însă, aseară: un concert care-a pus Bucureştiul pe harta europeană de gen, preocupată mai mult în ultima vreme de intepretarea muzicii baroce decât de repertoriul clasic şi romantic. Toamna a început cu o „călătorie muzicală regală“: Gabriel Bebeşelea a dirijat la Sala Radio piese baroce de Vivaldi, Rameau, Lully, Haendel şi Purcell.

Bebeşelea şi Vică au format un cuplu de succes

La început de toamnă, Fundaţia Calea Victoriei i-a invitat pe melomani la concertul de gală „Royal Musical Journey“ – o călătorie savuroasă şi ritmată în Europa cochetă a secolelor XVII şi XVIII. Alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea, apreciat muzician din tânăra generaţie, de fermecătoarea soprană Rodica Vică şi de Orchestra Symphactory, am poposit la curtea somptuoasă a Regelui Soare, am navigat muzical prin romantica Veneţie şi am ascultat acorduri divine din Germania.

Am fredonat apoi refrene visătoare din Anglia şi ne-am aventurat în exoticele Indii Galante. Şapte compozitori, genii ale barocului muzical – Vivaldi, Rameau, Lully, Boccherini, Haendel, Purcell şi Broschi – ne-au surprins cu lucrări inovatoare, cu improvizaţii inspirate şi cu energia concentrată în muzica lor. Publicul a avut şansa să asculte instrumente astăzi neobişnuite, specifice epocii baroce: clavecin şi teorbă.

Concursul Enescu, rampă de lansare pentru tinerii muzicieni

Se află în plină desfăşurare un alt eveniment muzical important: Concursul George Enescu. Între 3 şi 25 septembrie, 196 de tineri artişti de pe tot globul vin la Bucureşti să-şi trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediţiei 2016 a Concursului Internaţional George Enescu. Premiile sunt în valoare totală de 115.000 de euro, la acestea adăugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum şi premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională.

Ieri s-a anunţat câştigătorul secţiunii Violoncel. Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, în vârstă de 17 ani, a câştigat marţi seară Premiul I al Secţiunii Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu 2016, la sfârşitul unei finale de violoncel cu ovaţii, în care a interpretat Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, urmându-şi visul de a deveni unul dintre marii muzicieni ai lumii. Pe locul al doilea s-a situat Anastasia Kobekina (Rusia), iar pe locul al treilea Mon Puo Lee (Spania).

Zlatomir Fung (SUA) (foto dreapta) are doar 17 ani şi este în ultimul an de studii la secţiunea Muzică de Cameră în cadrul New England Conservatory Preparatory School. A concertat în calitate de solist alături de orchestre precum Santa Cruz Symphony, The Boston Pops Orchestra, The Peninsula Orchestra, The Grand Rapids Symphony, Symphony Pro Musica şi Lausanne Sinfonietta.

Zlatomir Fung
Zlatomir Fung a marcat o premieră în istoria Concursului Enescu, interpretând pentru prima dată într-o finală Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu. Fung a repetat de pe un iPad, nu de pe o partitură obişnuită, cu hârtie, şi a dat paginile cu ajutorul unei pedale electronice.

Reputatul violoncelist David Geringas, preşedintele juriului secţiunii Violoncel, a anunţat rezultatele finalei pe scena Ateneului Român. Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2016 este în valoare de 15.000 de euro. Câştigătorul Concursului Enescu 2016 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro.

5 orchestre legendare

Între 23 septembrie şi 1 octombrie, Radio România organizează ediţia a III-a a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internaţional care îşi propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenţie profilul unic şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

În cele 9 zile de festival vor concerta la Sala Radio 5 ansambluri simfonice care au scris istorie în Europa şi, pentru prima dată la RadiRo şi la Bucureşti, o orchestră din China: Orchestra Simfonică din Shenzhen. Aceasta va deschide Festivalul, pe 23 septembrie, cu un concert care îi va avea ca solişti invitaţi pe pianista Zuo Zhang, premiată la Queen Elizabeth Competition în 2013, considerată astăzi în topul soliştilor internaţionali, şi pe violonistul român Gabriel Croitoru, care cântă pe celebra vioară Guarneri del Gesù, ce i-a aparţinut lui George Enescu.

Va urca pe scena Festivalului Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, care susţine în fiecare an concertul oferit cu prilejul decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo. Publicul din România va avea bucuria de a asculta live Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, cea mai veche orchestră radio din Germania, care, sub conducerea dirijorului Kristjan Järvi, prezintă programe de o spectaculoasă diversitate, la graniţa între diferite genuri muzicale. Kristjan Järvi va fi director de onoare al Festivalului RadiRo 2016, o alegere care vorbeşte de la sine despre intenţia acestei ediţii de a provoca frontierele între genurile muzicale şi de a aborda un repertoriu transcultural.

Orchestra Simfonică Radio din Viena va aduce la RadiRo 2016 surpriza participării la Festival a celebrului violonist Gidon Kremer (foto dreapta), a cărui impresionantă carieră internaţională l-a condus, în 2011, la câştigarea, la Veneţia, a premiului Una Vita nella Musica, considerat un echivalent al Premiului Nobel în Muzică.

BBC Concert Orchestra,
sub bagheta dirijorului Barry Wordsworth, va susţine concertul de închidere a Festivalului, pe 1 octombrie. Gazda evenimentului, Orchestra Naţională Radio, va susţine două concerte la RadiRo, pe 26 şi 30 septembrie, avându-i ca protagonişti pe dirijorii Cristian Măcelaru şi Leo Hussain, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, cu contribuţia Corului Academic Radio şi a Corului de Copii Radio.

Cine sunt dirijorii de la RadiRo

image
image

Dirijorul Kristjan Järvi (foto sus) este directorul de onoare al celei de-a treia ediţii a  Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, organizat de Radio România între 23 septembrie şi 1 octombrie. Dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, acesta o va conduce la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie 2016. Järvi şi-a conturat o personalitate muzicală originală, fiind într-o continuă explorare şi redefinire a muzicii clasice. Combină formaţia sa clasică cu afinitatea specială faţă de repertoriul tradiţional şi cu pasiunea pentru muzica contemporană. Lui Kristjan Järvi i se alătură, la pupitrul orchestrelor invitate la Sala Radio, dirijori de renume ce conduc ansambluri pe mari scene din întreaga lume.

Leo Hussain (foto dreapta), cel ce va conduce Orchestra Naţională Radio din România pe 30 septembrie, la al doilea concert al ansamblului la RadiRo, este dirijor al unora dintre cele mai apreciate orchestre de operă la nivel international. În stagiunea 2015/2016 a debutat la Royal Opera House, Covent Garden, cu Oedipe de Enescu. Leo Hussain reuşeşte, datorită unui simţ muzical şi unei tehnici dirijorale perfecţionate în permanenţă, să redea prospeţimea capodoperelor muzicale ale trecutului şi să insufle viaţă compoziţiilor contemporane. În prezent dirijor principal al Opéra de Rouen Haute-Normandie, Leo Hussain a fost director muzical al Landestheater Salzburg.

Cornelius Meister a fost numit dirijor-şef şi director artistic al Orchestrei Simfonice Radio din Viena, pe care o va dirija la RadiRo pe 29 septembrie,  în 2010. Încă de la începutul carierei, Cornelius Meister a urcat pe scena multor opere de prestigiu: la doar 21 de ani, a debutat la Hamburg State Opera. S-a aflat la pupitrul unor ansambluri de notorietate internaţională ca Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, Santa Cecilia din Roma, National Symphony Orchestra din Washington, Helsinki Philharmonic, Orchestre de Paris etc.

Nominalizat la premiile Grammy şi câştigător al Premiilor Emmy, Miguel Harth-Bedoya este în prezent dirijor-şef al Orchestrei Simfonice Radio NRK din Norvegia, împreună cu care va veni, la RadiRo, pe 24 şi 25 septembrie. Colaborează frecvent cu cele mai apreciate ansambluri din Statele Unite, iar în Europa s-a aflat la pupitrul unor orchestre renumite ca London Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra la Londra, Munich Philharmonic, Orchestra de Paris ş.a. Un muzician foarte activ în planul apariţiilor discografice, Miguel Harth-Bedoya a publicat trei albume în 2014-2015 pentru Harmonia Mundi: o premieră mondială cu înregistrarea lucrărilor simfonice compuse de Jimmy López, compozitor peruan, şi concertele pentru pian de Grieg şi Saint-Saëns, alături de Vadym Kholodenko şi de Orchestra Simfonică Radio din Norvegia.

Cristian Măcelaru este unul dintre cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale şi unul dintre cei mai apreciaţi dirijori români peste hotare. Revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti, cu prilejul RadiRo, pe 24 septembrie. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra. A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff şi a obţinut diploma de masterat pentru dirijat. A colaborat de-a lungul anilor cu orchestrele simfonice de prestigiu din Statele Unite, Canada şi Europa.

Dirijorul Lin Daye, care va se va afla la pupitrul Orchestrei Simfonice din Shenzen, China, pe 23 septembrie 2016, a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional de Dirijat de la Frankfurt în 2012. În septembrie 2010 a fost numit Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice din Guangzhou, alături de care a susţinut turnee în Europa şi Australia. Barry Wordsworth este dirijor de onoare al BBC Concert Orchestra, pe care o va conduce la RadiRo pe 1 octombrie. S-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre renumite din Marea Britanie şi din străinătate.

„Parsifal“, actul I

Dirijorul Christian Badea, împreună cu Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, realizează două spectacole unice cu Actul I din opera Parsifal, de Richard Wagner. Apreciat drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului, concertul-spectacol Parsifal va avea loc în zilele de 7 şi 8 octombrie 2016, la Ateneul Român, şi reprezintă deschiderea de gală a stagiunii de concerte a Filarmonicii «George Enescu». Sub bagheta maestrului Christian Badea (foto jos) se vor afla soliştii invitaţi Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), consideraţi printre cei mai mari interpreţi wagnerieni din lume.

image
image

Cele două concerte-spectacol sunt oferite de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu» şi Institutul Cultural Român. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Ateneului Român. Abonaţii Filarmonicii „George Enescu“ au rezervate bilete până în data de 23 septembrie, la un preţ special de 100 de lei pentru un bilet. Ceilalţi iubitori de muzică pot cumpăra bilete la preţul de 150 lei.

„Acest proiect ne scoate dintr-un anumit provincialism şi cred că grandoarea unui astfel de spectacol se impune unui stat european”, a spus Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii.

„Fără îndoială, deschiderea stagiunii 2016 - 2017 în octombrie va fi un eveniment de aristocratică ţinută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal Actul III, un spectacol copleşitor, realizat anul trecut în aceeaşi regie şi sub aceeaşi baghetă: maestrul Christian Badea. Soliştii wagnerieni consacraţi: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang, Bela Perencz, alături de ansamblurile Filarmonicii, sunt cea mai bună garanţie pentru un adevărat eveniment muzical european. Wagner, din păcate, nu este un compozitor suficient cântat în Romania. Pot fi multe explicaţii... Ce fac Filarmonica George Enescu şi maestrul Badea este să familiarizeze publicul romanesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german“, a subliniat Andrei Dimitriu.

Richard Wagner nu are, spune directorul filarmonicii, o tradiţie în România. „Actul III din «Parsifal» a fost interpretat în 2015 după o sută de ani de când Enescu a făcut actul I“, a povestit Dimitriu. „Stagiunea va fi una grandioasă şi este important să ieşim din cuminţenia care ne domină aici, în Balcani“, a adăugat directorul general al Filarmonicii George Enescu.

Vioara lui Enescu în concerte extraordinare la Bucureşti

Punctul culminant al Turneului Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, ce are loc în perioada în perioada 9 septembrie-1 octombrie 2016, este momentul sosirii la Bucureşti, unde vor avea loc două concerte excepţionale. Pe 18 septembrie, legendara vioară se va auzi la sala Teatrelli, acest recital fiind organizat cu sprijinul “creart- Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti”.

Pe 19 septembrie, la Sala Radio, va avea loc  concertul de gală. Până acum, cei doi muzicieni, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, au dus muzica de calitate în mai multe localităţi urbane şi rurale din Transilvania, Constanţa, Olt şi Dâmboviţa. Violonistul Gabriel Croitoru are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”).

image

Violonistul Alexandru Tomescu cântă pe 30 septembrie la Sala Radio

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite