Toamna se numără filmele. Noile titluri ale lui Bogdan Mirică, Paul Negoescu, Maren Ade şi Radu Jude, printre vedetele acestei stagiuni cinematografice VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul „Inimi cicatrizate“, în regia lui Radu Jude
Imagine din filmul „Inimi cicatrizate“, în regia lui Radu Jude

Cele mai recente filme ale regizorilor români din noul val – „Câini“, de Bogdan Mirică, „Două lozuri“, de Paul Negoescu, şi „Inimi cicatrizate“, de Radu Jude – vor avea premiera în lunile de toamnă. Li se alătură pelicule ale reputaţilor Pedro Almodóvar sau Tim Burton.

Începutul acestei stagiuni cinematografice de excepţie, cu filme care deja au fost certificate ca fiind de referinţă la cele mai prestigioase festivaluri de film, a fost făcut, de fapt, odată cu premiera celui mai nou film al lui Cristi Puiu, „Sieranevada“, eveniment care a avut loc săptămâna trecută. Primul eveniment major care adună la un loc toate aceste noi producţii ale tinerilor regizori români, dar şi câteva clasice şi evergreen-uri ale cinematografiei noastre, este Noaptea Albă a Filmului Românesc, care va avea loc vineri, 16 septembrie, în zece locaţii din Capitală.

O noapte plină de surprize, cu avanpremiere şi întâlniri cu invitaţi speciali, îi aşteaptă pe bucureşteni la Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 16 septembrie. Spectatorii vor avea ocazia să vadă cele mai noi filme regizate de cineaştii români – drame, comedii şi thrillere – în zece locaţii din Capitală: Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângaşi, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point şi Clubul de Educaţie Alternativă (Ferentari).

Cinefilii se strâng vineri la o Noapte Albă

În avanpremieră, evenimentul va găzdui prima proiecţie din Bucureşti a comediei „Două lozuri“, în regia lui Paul Negoescu. Inspirat de nuvela lui I.L. Caragiale, filmul se învârte în jurul celor trei protagonişti, Sile, Dinel şi Pompiliu (Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol), care află că nu e de ajuns să fii declarat câştigător doar pentru că ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie să „suferi“ până ajungi milionar, aşadar vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie să-şi ridice premiul. „Două lozuri“ a fost un succes de public la TIFF 2016, iar din 7 octombrie va rula în cinematografele din toată ţara.

După miezul nopţii, la Cinema Elvire Popesco, cinefilii vor avea parte de o proiecţie-surpriză: unul dintre cele mai aşteptate şi mai premiate filme româneşti ale anului va rula în avanpremieră. Lor li se adaugă o selecţie de scurtmetraje care au rulat în Zilele Filmului Românesc la Cluj. Marii dispăruţi ai acestui an, Radu Beligan, Marin Moraru şi Mircea Albulescu, vor fi rememoraţi în filme-tribut: „După-amiaza unui torţionar“ (regia Lucian Pintilie, 2001), „Operaţiunea Monstrul“ (regia Manole Marcus, 1976), respectiv „La capătul liniei“ (regia Dinu Tănase, 1982). Un program de scurtmetraje regizate de Ovidiu Bose Paştina va marca 10 ani de la dispariţia sa.

O secţiune nouă la cea de-a şaptea ediţie, numită 10 ani de la premieră, propune o (re)vizionare a câtorva dintre filmele care au marcat Noul Cinema Românesc şi care sărbătoresc anul acesta un deceniu de la lansare: „Hârtia va fi albastră“ (regia Radu Muntean), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii“ (regia Cătălin Mitulescu), „A fost sau n-a fost?“ (regia Corneliu Porumboiu), „Legături bolnăvicioase“ (regia Tudor Giurgiu). Intrarea este liberă la toate proiecţiile.

„Câini“, lansat simultan şi în Franţa

În paralel cu premiera în cinematografele din România, pe 23 septembrie, thriller-ul „Câini“, regizat de Bogdan Mirică, se lansează şi pe marele ecrane din Franţa. Filmul va intra oficial în săli pe 28 septembrie, dar va rula în marile oraşe începând de săptămâna viitoare, în avanpremieră. În România, filmul va fi lansat pe 23 septembrie în câteva zeci de oraşe. În Bucureşti, „Câini“ poate fi văzut într-o avanpremieră specială, la Teatrul de Vară din Herăstrău, joi, 22 septembrie, de la ora 20.30. Regizorul, o parte din echipa filmului şi actorii din rolurile principale, Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu, se vor întâlni cu publicul.

Presa franceză i-a dedicat deja cronici entuziaste filmului la Festivalul de la Cannes, unde a obţinut Premiul FIPRESCI. „Răzbunare şi mafia românească într-un film de o violenţă molipsitoare”, titra Les Inrockuptibles, apreciind că filmul  e „mai apropiat de western-ul american decât de cinema-ul românesc contemporan”. „Într-o Românie izolată, pe care regizorul o face să semene cu Vestul american, debarcă un tânăr moştenitor al câtorva sute de hectare de pământ neroditor, lăsate de bunicul său. Singura soluţie: să vândă cât mai repede. (…) Opera unui talent veritabil. Impresionant”, scria şi Télérama.

„Cinema-ul românesc străluceşte literalmente cu Câini, o revelaţie care şi-a meritat pe deplin aplauzele la Cannes”, apreciază şi Publikart.

„Câini e o poveste despre graniţe. Western camuflat, cu şeriful său neputincios, voluntar doar în ultimă instanţă, în maniera unui Gary Cooper din High Noon [1952], filmul trasează noile limite ale necunoscutului, în Est, acolo, la frontiera unei Europe prea puţin iubite”, notează Band-a-Part.fr.

Acţiunea este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer. În distribuţie, alături de Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu (foto jos), apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Cătălin Paraschiv, Andrei Ciopec.



Max Blecher, în viziunea lui Radu Jude

Pelicula „Inimi cicatrizate“, de Radu Jude, câştigătoare a Premiului Special al Juriului şi a Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, va fi lansată în cinematografele româneşti pe 18 noiembrie. Pelicula va fi distribuită de microFilm.

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate“, este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher. Filmul a fost elogiat de critica de specialitate internaţională şi a fost primit cu aplauze de publicul prezent la premiera mondială de la Locarno.

Acţiunea din filmul „Inimi cicatrizate“ (foto jos) are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuţia filmului fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin şi Adina Cristescu.

Caini
Inimi cicatrizate

Românii-l aşteaptă pe „Toni Erdmann“

„Toni Erdmann“, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, va ajunge din 21 octombrie în cinematografele din România, lungmetrajul fiind distribuit de microFILM. Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69 ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme d’Or.

„Toni Erdmann“ spune povestea lui Winfried care o vede rar pe fiica lui, Ines, cea care este prinsă cu jobul ei. Profesorul de muzică, rămas brusc fără elevi, se hotărăşte să-i facă o vizită-surpriză. Decizia este problematică, fiindcă Ines, o femeie de carieră serioasă, lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti. Schimbarea geografică nu-i ajută pe cei doi să se înţeleagă mai bine. Lui Winfried, mereu pus pe glume, îi place să-şi enerveze fiica cu farse răsuflate. Micile lui înţepături la adresa vieţii ei marcate de rutină, şedinţe lungi, baruri de hotel şi rapoarte de performanţă, sunt şi mai rele. Tatăl şi fiica ajung într-un impas, iar Winfried acceptă să se întoarcă acasă, în Germania.

Aici îşi face intrarea epatantul „Toni Erdmann”: alter-ego-ul cu vorbă dulce al lui Winfried. Deghizat cu un costum penibil, o perucă ciudată şi o proteză dentară şi mai ciudată, Toni dă buzna în viaţa profesională a lui Ines, dându-se drept antrenorul de life-coaching al directorului ei. Sub masca lui Toni, Winfried e mai îndrăzneţ şi lipsit de reţineri, dar Ines îi ţine piept. Cu cât mai tare se ciocnesc, cu atât se apropie mai tare. În mijlocul nebuniei, Ines începe să-şi dea seama că tatăl ei cel excentric merită poate, totuşi, un loc în viaţa ei.

Din distribuţia filmului fac parte Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell, alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş. Filmat aproape integral în România în vara anului 2014, „Toni Erdmann“ este coprodus de Ada Solomon prin Hi Film Productions.

Almodóvar şi Tim Burton, pe ecranele româneşti

Lungmetrajul „Julieta“ (foto jos), de Pedro Almodóvar, propunerea Spaniei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza“ a premiilor Oscar 2017, va rula în cinematografele româneşti din 30 septembrie. Cel de-al 20-lea lungmetraj al regizorului spaniol Pedro Almodóvar a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes 2016, fiind deja a cincea peliculă a cineastului selectată în competiţia oficială. Până în prezent, „Julieta“ a avut încasări de peste 13 milioane de dolari. În România, lungmetrajul este distribuit de Independenţa Film.



Protagoniştii lungmetrajului „Julieta“ sunt actorii Emma Suárez, Daniel Grao şi Adriana Ugarte. Filmul este bazat pe mai multe povestiri scurte, scrise de Alice Munro, scriitoare recompensată cu Nobel. Pelicula spune povestea Julietei, care trăieşte în Madrid. Ea tocmai şi-a pierdut soţul, iar fiica sa, care abia a împlinit 18 ani, decide să plece de acasă. Julieta face tot ce poate pentru a o găsi, însă singurul lucru pe care-l descoperă este cât de puţine lucruri ştie despre ea.

julieta
„«Julieta» marchează întoarcerea mea la universul feminin“, a declarat Almodóvar. „Aproape toate actriţele din acest film sunt complet noi pentru mine. Dar acum pot spune că Adriana Ugarte şi Emma Suárez fac şi ele parte din forul meu olimpian, umăr la umăr cu muzele mele: Penélope Cruz, Carmen Maura, Victoria Abril, Marisa Paredes şi Cecilia Roth“, a adăugat regizorul.

Tot pe 30 septembrie, intră în cinematografele româneşti cel mai nou film al îndrăgitului regizor american Tim Burton, „Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children“ / „Copiii domnişoarei Peregrine: Între două lumi“, ecranizare după seria de cărţi scrisă de Ransom Riggs, cu Eva Green (foto jos) în rolul titular. Jacob, în vârstă de 16 ani, urmăreşte nişte indicii care îi duc pe o insulă misterioasă, unde descoperă ruinele dărăpanate ale Şcolii Domnişoarei Peregrine pentru Copii Ciudaţi. Pe măsură ce Jacob explorează dormitoarele şi holurile abandonate, el descoperă că foştii ei ocupanţi erau mult mai mult decât ciudaţi; aveau puteri incredibile. Şi ar putea fi încă în viaţă...



Încep şi festivalurile

„Película – Latin American Film & Experience“, care va avea loc între 14 şi 18 septembrie, la Cinema Elvira Popescu, a pregătit pentru cei pasionaţi de America Latină un program special de filme din Chile şi aduce în faţa publicului un invitat special recunoscut pe plan internaţional: compozitorul chilian Diego Fontecilla.

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale toamnei, Les Films de Cannes à Bucarest revine între 14 şi 23 octombrie 2016, pentru al şaptelea an, cu o ediţie extinsă şi cu cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes în peste 100 de proiecţii. „I, Daniel Blake“, filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d’Or cineastului britanic Ken Loach, va fi proiectat în premieră în România.

Pentru prima dată, festivalul se va întinde pe durata a 10 zile, iar la Cluj-Napoca şi Timişoara vor fi proiectate filme de la Cannes în avanpremieră, în prezenţa unor invitaţi speciali. Ediţia de Cluj va avea loc în weekend-ul 14-16 octombrie, la Cinema Victoria.

Miss Peregrine
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite