Arte

articolul anterior articolul urmator

Trei coregrafii celebre, în premieră la Opera Naţională Bucureşti. Prim-solista Alina Cojocaru revine pe scenă (VIDEO)

0
21 Apr 2015 11:28:58
Autor: Florin Ghioca
Balerinii Operei Române vor aduce pe scena de la Bucureşti trei coregrafii care au încântat lumea întreagă
Balerinii Operei Române vor aduce pe scena de la Bucureşti trei coregrafii care au încântat lumea întreagă

Trei lucrări coregrafice reprezentative care poartă semnăturile unora dintre cei mai importanţi creatori ai zilelor noastre sunt prezentate în premieră naţională în data de 25 aprilie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti.

„Classical Symphony” în coregrafia lui Yuri Possokhov, „Petite Mort” în coregrafia lui Jiři Kylián şi „Marguerite and Armand”, în viziunea lui Sir Frederick Ashton sunt unite în cadrul unui triptic extraordinar de balet care investighează prin mijloace inovative de expresie corporală posibilitatea de a reda simbolic trăiri individuale şi relaţii interumane general valabile. Fiecare dintre cele trei lucrări prezentate în cadrul acestui spectacol reprezintă o adevărată provocare pentru membrii Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, o companie specializată în dans clasic, balerinii experimentand cu această ocazie noi stiluri coregrafice care imbină elemente de dans clasic cu cele ale dansului contemporan. 
 
„Classical Symphony”, în coregrafia lui Yuri Possokhov, a avut premiera în anul 2010 la San Francisco Ballet, spectacolul fiind ulterior preluat de mai multe companii de prestigiu din lume, printre care Bolshoi Theatre din Moscova, Atlanta Ballet şi Cincinnati Ballet. Lucrarea prezintă o lume imaginară, cu personaje magice care ilustrează relaţii interumane într-un spaţiu descris ca un vis prin lumină şi culoare. 
 
 
,,Este un balet foarte greu din punct de vedere tehnic, de asemenea este foarte rapid de aceea la început ne-a fost greu să ţinem ritmul. Este diferit ca stil, deşi pleacă de la clasic, are mişcări care duc spre dans contemporan, mai ales în ceea ce priveşte braţele şi oferă o libertate de mişcare pe care nu o avem în baletul clasic” mărturiseşte prim-balerina Bianca Fota despre ,,Classical Symphony”.
 
 
,,Petite Mort”, în coregrafia lui  Jiří Kylián, a avut premiera în anul 1991 în cadrul Festivalului de la Szalsburg, la împlinirea a doua secole de la moartea compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Pentru această lucrare el a ales două fragmente din cele mai frumoase şi mai cunoscute concerte pentru pian şi orchestra ale lui W.A.Mozart, Concertul nr. 23 pentru pian şi orchestră în La major, K488 - Adagio şi Concertul nr. 21 pentru pian şi orchestră în Do major, K 467 – Andante, alăturându-le stilului său coregrafic în cadrul unui spectacol fascinant de dans contemporan caracterizat prin mişcări surprinzătoare, imagini sugestive şi forţă interpretativă.
 
,,Pentru mine această experienţă este un vis devenit realitate. Cunoşteam lucrarea şi o privesc cu umire şi admiraţie pentru că mi se pare că în ea s-au întâlnit două genii, compozitorul, Wolfgang Amadeus Mozart şi coregraful, Jiří Kylián. Dacă în „Falling Angels” , o altă lucrare semnată Kylián în care am dansat totul se baza pe ritm, aici totul este poezie. Totul pluteşte şi se contruieşte foarte uşor de aceea este extraordinar”, mărturiseşte şi prim-solista Marina Minoiu despre ,,Petite Mort”.
 
 ,,Marguerite and Armand”, lucrare coregrafică ce poartă semnătura lui lui Sir Frederick Ashton, a fost creată în anul 1963 special pentru cuplul de dansatori Margot Fonteyne - Rudolf Nurieev. Realizat în stil neoclasic şi caracterizat prin inovaţii subtile în ceea ce priveşte mişcările dansatorilor, baletul  are drept sursă principală de inspiraţie de romanul şi piesa de teatru „Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul şi reproduce tragica relaţie sentimentală dintre o celebră curtezană a Parisului şi un tânăr a cărui familie încearcă să-l îndepărteze de femeia iubită. 
 
 
Cu ocazia premierei de la Bucureşti, prim-balerina Alina Cojocaru va fi prezentă din nou pe scena Operei Naţionale Bucureşti dansând pentru prima dată în această lucrare creată de Sir Frederick Ashton.
 
,,Găsesc acest personaj de-a dreptul fascinant. Am făcut o documentare în legătură cu rolul şi de unde provine această poveste, viaţa Margueritei Gautier, şi am cercetat legătura dintre ea şi Marie Duplessis. Faptul că această poveste este inspirată de o serie de întâmplări adevărate m-a fascinat, m-a făcut să caut în continuare şi să descopăr mai departe cine este Marguerite Gautier. Este interesant de aflat cum a ajuns Marguerite Gautier să fie admirată de cei mai de seamă bărbaţi ai societăţii - artişti, muzicieni, oameni bogaţi, nobili. Pentru mine, cea mai mare provocare este de a reda această alură, a femeii care şi-a descoperit sau şi-a creat o anumită putere asupra bărbaţilor”, declară prim-balerina Alina Cojocaru.
 
,,Pentru mine acest spectacol a însemnat un imbold de a mă repune în formă, dar şi prilejul de a dansa un rol pe care mi l-am dorit de foarte, foarte mult timp. Nu este un rol foarte solicitant, a fost creat pentru o balerină care la vremea aceea era destul de în vârstă pentru dans, pentru Margot Fonteyn. Nu este foarte dificil din punct de vedere tehnic, dar are nevoie de o interpretare deosebită.  Spectacolul este construit pe dinamica relaţiei dintre Marguerite şi Armand, dintre aceştia şi Tatăl, Duce şi restul bărbaţilor de pe scenă. Ca femeie, înţelegi foarte bine drama pe care ea o trăieşte şi cred că este o piatră de încercare din punct de vedere interpretativ”, spune Corina Dumitrescu – prim-balerină, despre ,,Petite Mort”.
 
Trei coregrafii celebre, în premieră la Opera Naţională. Alina Cojocaru revine pe scena bucureşteană
 
PREMIERĂ
 
 Sâmbătă, 25 aprilie 2015 , ora 19.00
 
Classical Symphony
Muzica: Serghei Prokofiev
Coregrafia: Yuri Possokhov
Decorurile: Yuri Zhukov
Costumele: Sandra Woodall
 
1 cuplu - Bianca Fota
2 cupluri - Marina Minoiu şi Shuhei Yoshida | Sena Hidaka şi Barnaby Bishop
şi Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti
 
 
Petite Mort
Muzica: Wolfgang Amadeus Mozart
Coregrafia şi decorurile: Jiří Kylián
Costumele: Joke Visser
Solişti balet:
Cristina Dijmaru şi Bogdan Cănilă
Raquel Gil-Bergstrom şi Liam Morris
Sena Hidaka şi Shuhei Yoshida
Bianca Fota şi Robert Enache
Marina Minoiu şi Dawid Trzensimiech
Bianca Stoicheciu şi Barnaby Bishop
 
Marguerite and Armand
Muzica: Franz Liszt
Coregrafia: Sir Frederick Ashton
Scenografia: Cecil Beaton
Marguerite - Alina Cojocaru
Armand - Robert Enache
Tatăl - Călin Rădulescu
Ducele - Antonel Oprescu
şi 
Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti
 
 
Distribuţie: 
 
Duminică, 26 aprilie 2015, ora 19.00 
 
Classical Symphony
1 cuplu - Cristina Dijmaru şi Robert Enache
2 cupluri - Rin Okuno şi Shuhei Yoshida | Mihaela Soare şi Bogdan Cănilă
şi Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti
 
Petite Mort
Solişti balet:
Cristina Dijmaru şi Bogdan Cănilă
Raquel Gil-Bergstrom şi Liam Morris
Sena Hidaka şi Shuhei Yoshida
Marina Minoiu şi Dawid Trzensimiech
Bianca Stoicheciu şi Barnaby Bishop
Bianca Fota şi Robert Enache
 
Marguerite and Armand
Marguerite - Corina Dumitrescu
Armand - Dawid Trzensimiech
Tatăl - Călin Rădulescu
Ducele - Antonel Oprescu
şi Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările