Arte

articolul anterior articolul urmator

Trei muzicieni, Horia Andreescu, Daniel Ciobanu şi Jacob Reuven, propun o „abordare exotică” a muzicii lui Mendelssohn

1
19 Nov 2019 20:28:33
Autor: Otilia Andrei
Horia Andreescu
Horia Andreescu

Joi şi vineri, 22 noiembrie, de la  ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu", condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program Concertul în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră de Felix Mendelssohn şi Simfonia nr. 1 în re major de Gustav Mahler. Solişti vor fi Jacob Reuven (mandolină) şi Daniel Ciobanu (pian).

Avem în program doi compozitori extraordinari, Mendelssohn şi Mahler, importanţi prin spiritul de inovaţie pe care l-au adus, prin puterea de contemplare şi de descriere a naturii. Cei doi muzicieni au influenţat foarte mult epoca lor. Avem invitaţi şi doi solişti deosebiţi, pianistul Daniel Ciobanu şi mandolinistul Jacob Reuven.  La concertul lui Mendelssohn, avem o inovaţie, în loc de vioară, vom introduce, în premieră, mandolina”, a declarat maestrul Horia Andreescu. „Mahler l-a întâlnit pe Enescu şi a dirijat, în primă audiţie, la Filarmonca din New York, Suita I de George Enescu, şi după aceea prezentat-o într-un turneu prin Statele Unite. Mahler, muzicianul, compozitorul şi dirijorul, a fost impresionat de Preludiul la unison, care deschide Suita I cu o singură linie melodică, specific enesciană. Iată cum muzica şi spiritul lui Enescu se întretaie cu ceea ce vom asculta la Ateneu, joi şi vineri în această săptămână”, a subliniat  dirijorul.

„Vom susţine două concerte originale, cu o abordare exotică a concertului dublu de Mendelssohn pentru vioară si pian, unde se va înlocui şi picantiza sonor partea viorii cu una de mandolină, alaturi de Jacob Reuven. Voi reveni mai des pe scenele din România, unde sper să pot aduce cât mai multe dintre ideile mele nonconformiste. Aceste abordări inedite sper să provoace anumite curiozităţi şi asupra publicului tânăr, pe care să reuşim să-l atragem, astfel, în număr cât mai mare în sălile de concerte”, a declarat pianistul Daniel Ciobanu.

Horia Andreescu a dirijat prima oară Orchestra Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic şi dirijorul şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România. În anii ‘80 şi ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda şi Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referinţă ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók şi pentru relaţia privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în acelaşi timp, un remarcabil promotor al muzicii noi şi al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiţii internaţionale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti contribuie esenţial la creşterea noilor generaţii de instrumentişti şi dirijori.  De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepţie precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Naţională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama şi Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia şi Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg şi Nagoya, orchestrele de cameră din Israel şi Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga şi ansamblul Modern din Frankfurt. Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena este o orchestră de top de renume mondial, care se defineşte în tradiţia orchestrală a Vienei. Marin Alsop a fost numit dirijor principal începând cu data de 1 septembrie 2019. OSR Viena este cunoscută pentru programele sale excepţionale şi îndrăzneţe. Combinând repertoriul secolului al nouăsprezecelea cu piese contemporane şi lucrări din alte perioade interpretate rar, programele sale plasează adesea clasicii epocii romantice în contexte neaşteptate.

Pianistul Daniel Ciobanu (foto) s-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, cu care a colaborat până la terminarea liceului. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.  

A câştigat mai multe burse, a studiat în Scoţia cu Graeme McNaught şi, ulterior, cu Aaron Shorr şi Petras Geniusas şi a  absolvit Conservatorul Regal din Scoţia Şi-a completat studiile la École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, studiind cu Marian Rybicki, şi la Universität der Künste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon şi Markus Groh.  A câştigat cea mai importantă recunoaştere internaţională în 2017, la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a câştigat atât Premiul II - Medalie de Argint, cât şi Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John's Smith Square din Londra, Festivalul Internaţional George Enescu din Bucureşti şi a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud şi Brazilia. Personalitatea muzicală şi tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Israel şi Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica George Enescu şi Orchestra Naţională Radio. În 2017, Daniel Ciobanu a înfiinţat Festivalul de Muzică Neamţ, pentru a crea o platformă internaţională pentru tinerii artişti. În stagiunea 2019-2020 va evolua de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, printre acestea numărându-se şi debutul pianistului român cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig.

Jacob Reuven(foto) este unul dintre cei mai apreciaţi virtuozi ai mandolinei din Israel. Orizonturile sale muzicale largi cuprind un repertoriu bogat, de la muzica barocă la cea contemporană, aducând exuberanţa şi strălucirea unor înalte standarde artistice. A studiat sub îndrumarea profesorului Simha Nathanson la Conservatorul de Muzică Beer Sheva, iar ulterior cu profesorul Motti Smidt la Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim. A fost primul interpret care a cântat vreodată repertoriu pentru vioară pe mandolină cu o orchestră israeliană. Precizia şi măiestria tehnică i-au adus lui Reuven o recunoaştere la nivel internaţional. A fost solist la diferite festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care Dresda Music Festival, Potsdam Sanssouci Music Festival şi  Mandolines de Lunel Festival. A cântat sub conducerea unor dirijori precum Zubin Mehta, Mstislav Rostropovitch, Antonio Pappano, Mendi Rodan şi Zsolt Nagy. La nivel naţional, Reuven a interpretat ca solist cu Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra Simfonică din Ierusalim şi Israel Sinfonietta . Pedagog apreciat de mandolină, Reuven este profesor la Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim şi director al Conservatorului de Muzică Beer-Sheva. Cântă la o mandolină realizată de luthierul israelian Arik Kerman şi este fondatorul premiatului cvartet Kerman Mandolin şi al duo-ului 16 Strings.

PROGRAM

Orchestra  Filarmonicii „George Enescu”

Joi şi vineri, 21 şi 22 noiembrie, ora 19.00, Ateneul Român

Dirijor
HORIA ANDREESCU

Solişti
JACOB REUVEN
DANIEL CIOBANU

Program
Felix Mendelssohn
Concert în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră

Gustav Mahler
Simfonia nr. 1, în re major

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mircea Nistor
22.11.2019, 12:13:32

Un loc în primele rânduri pentru Ludovic '' Le Premier ''.Un virtuos al cântatului după ureche ...

Modifică Setările