Trei nominalizări româneşti la International Opera Awards, ediţia din 2020. Festivalul Enescu, nominalizat la categoria festivaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala palatului festival Enescu

La International Opera Awards, care se acordă pe 4 mai la Teatrul Sadler's Wells din Londra, sunt nominalizate trei nume din România: soprana Adela Zaharia (categoria Young Singer/ Tânăr interpret), baritonul George Petan (categoria Male Singer) şi Festivalul "George Enescu"( categoria Festivaluri).

Adela Zaharia, George Petean şi Festivalul „George Enescu” 2019 (prima nominalizare la un premiu internaţional) sunt pe lista nominalizărilor de la prestigioasele International Opera Awards, ediţia din 2020, care se acordă pe 4 mai la Londra. "Dacă până acum se spunea că numai filmul ne mai scoate în lume, iată că, într-un singur an, am obţinut trei nominalizări la cele mai importante premii din lumea operei",  potrivit Hotnews.

Soprana Adela Zaharia (foto, 33 de ani)  este nominalizată la categoria ”Young Singer”. A absolvit Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad. A urmat cursurile Academiei de Muzică „Gh.Dima” din Cluj. În 2012 a câştigat Marele Premiu „Darclée” în concursul cu acelaşi nume de la Brăila. De cinci ani este membră a colectivului artistic Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf.

soprana Dana Cristescu

A câştigat premiului I la secţinea „Operă” a prestigiosului Concurs Internaţional „Operalia” – una dintre cele mai bine cotate competiţii interpretative dedicate vocii, iniţiată în 1993 de Placido Domingo. 

În 2017 a câştigat concursul „Operalia” (premiul I şi categoria Zarzuela). Îşi desfăşoară activitatea la opera din Düsseldorf, dar a cântat ca invitat pe numeroase alte scene, Los Angeles, Berlin, Munchen, Madrid.

La categoria ”Male Singer” este nominalizat marele bariton George Petean (45 de ani).

George Petean bariton

Născut la Cluj-Napoca, George Petean a absolvit cursurile Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" - secţia canto - urmând să se perfecţioneze cu Vicente Sardinero şi Giorgio Zancanaro.

A debutat în anul 1997 pe scena Operei din Cluj Napoca cu rolul titluar din opera "Don Giovanni" de W. A. Mozart, abordând pe parcurs roluri precum Malatesta din "Don Pasquale" de G. Donizetti, Silvio din "Paiaţe" de R. Leoncavallo, Valentin din "Faust" de Ch. Gounod, Figaro din" Bărbierul din Sevilla" de G. Rossini, Marcello din "Boema" de G. Puccini, Ford din "Falstaff" de G. Verdi.

În anul 1999 a obţinut marele premiu la Concursul Internaţional de canto "Hariclea Darclée" de la Brăila.

Debutul său internaţional a avut loc în anul 2000, pe scena Operei din Roma în opera "Boema" de G. Puccini, iar în perioada 2002 - 2010 a fost solist permanent al Operei din Hamburg.

Din proiectele sale enumerăm "Don Carlo" de G. Verdi la Opera Regală Covent Garden din Londra(2015), "Rigoletto" la Opera din Zurich (2014), "Attila" la Opera din Monte-Carlo (2016), "Bal Mascat" de G. Verdi la Teatrul "La Monnaie"din Bruxelles (2015), "Elixirul dragostei" la Opera din Monte-Carlo (2014), "Simon Boccanegra" de G. Verdi în Japonia (2014), "Luisa Miller" de G. Verdi la Opera din Hamburg (2014), "Ernani" de G. Verdi la Opera din Liège (2015), "I Puritani" de V. Bellini la Opera din Zurich (2016).

Festivalul "George Enescu" se află pe lista nominalizărilor de la International Opera Awards, alături de companie prestigioasă: Donizetti Opera Festival (Bergamo), Festival Castell de Peralada, Macerata Opera Festival, O19 (Opera Philadelphia) şi Salzburg Festival.

Imagine indisponibilă

Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Festivalul a avut deschiderea oficială în data de 4 septembrie 1958, la trei ani după moartea lui George Enescu, marcând debutul celei mai importante manifestări muzicale internaţionale găzduite de România. Urma să se desfăşoare din trei în trei ani, fiind însoţit de un concurs internaţional în primele 5 ediţii, întrerupt ulterior şi reluat odată cu ediţia din 1991.

Primele ediţii ale acestui Festival şi Concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale printe care amintim pe Lord Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter, Herbert von Karajan şi multi alţii care prin participarea lor au contribuit la creşterea renumelui acestui eveniment al Europei de Est. Conducatorii politici ai vremii au înţeles că prin organizarea Festivalului se va crea o imagine metaforică a lumii comuniste, imagine care cu timpul s-a dovedit a fi falsă.

După primele editii care s-au bucurat de o largă participare internaţională, propaganda comunistă a recurs la diminuarea fondurilor alocate, fapt ce a contribuit la sistarea Concursului (1971) şi diminuarea importanţei manifestărilor organizate în cadrul Festivalului, acesta fiind redus la o manifestare cu participare naţională sau cel mult regională. Dupa 1989, Festivalul a reintrat pe făgaşul normal, încercând prin program si participare să-şi recapete renumele pierdut în ultimii 20 de ani.

Dirijorul Vladimir Jurowski a primit, în 2017, distincţia „Dirijorul Anului” la „International Opera Awards”

Imagine indisponibilă

Vladimir Jurowski este, începând cu anul 2017, Directorul Artistic al Concursului şi Festivalului Internaţional „George Enescu”. 

Dirijorul Vladimir Jurowski a primit distincţia „Dirijorul Anului” în cadrul „International Opera Awards”, unul dintre cele mai prestigioase evenimente internaţionale în aprecierea excelenţei în muzica de operă. Distincţia a fost acordată pentru întreaga activitate dirijorală din cursul anului 2017.

Festivalul creează poveşti pozitive în presa internaţională. În 2013 au fost campanii de comunicare pe CNN si EURONEWS, unele din cele mai relevante publicaţii pentru iubitorii de muzica au publicat deja articole favorabile: BBC Music a comparat Festivalul Enescu cu celebrul festival BBC Proms, Opera Now, Rolling Stone Japonia, GRAMOPHONE (care a fondat şi premiile echivalente Oscarurilor în lumea muzicala mondiala). Mezzo va transmite concerte din festival, alaturi de alte televiziuni straine. Pe plan intern, nivelul uriaş de popularitate a Festivalului reprezintă un capital real pentru construirea de imagine de ţară şi pentru consolidarea încrederii românilor în valorile lor naţionale (brand cultural de tara).

Fiind unul dintre cele mai importante evenimente culturale internaţionale organizate de România, Festivalul International George Enescu aduce în medie 20.000 de turişti străini la Bucureşti şi are o acoperire mediatică ce variază de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews – la BBC si remarcabile cotidiene stăine şi publicaţii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top în plan naţional. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite