Triplă premieră: Gabriel Bebeşelea, dirijor principal, şi  Daniel Ciobanu, artist în rezidenţă, inaugurează printr-un concert live noul pian al Filarmonicii „George Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianistul Daniel Ciobanu                  FOTO: Alex Coman
Pianistul Daniel Ciobanu                  FOTO: Alex Coman

Joi,de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va susţine live, fără spectatori, un concert care marchează o triplă premieră: Gabriel Bebeşelea conduce, pentru prima dată, orchestra în calitate de dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”,  pianistul Daniel Ciobanu debutează în ipostaza de prim artist în rezidenţă al Filarmonicii şi va fi inaugurat noul pian Steinway al instituţiei.

Programul este alcătuit din Concertul nr. 23, în la major, pentru pian şi orchestră, KV488 de Wolfgang Amadeus Mozart şi din Simfonia nr. 49, în fa minor, Hob.I:49, La Passione de Joseph Haydn.

„Un concert-eveniment! Sunt multe motive care mă conving că aceasta este evaluarea corectă. Dirijorul nostru principal, Gabriel Bebeşelea, este un remarcabil muzician-intelectual, iar talentatul pianist Daniel Ciobanu este primul nostru solist în rezidenţă, statut în premieră pentru Filarmonica bucureşteană. Şi o rarisimă premieră: după 26 de ani are loc o donaţie semnificativă, noul pian Steinway, care va fi inaugurat pe 21 ianuarie. Vreau să subliniez nobleţea de mare rafinament a donaţiei unei familii de o aristocrată discreţie (care a dorit să-şi păstreze anonimatul – n.red.), de o mare generozitate si de o devotată dăruire către cultura  autentică ziditoare. Vreau să exprim toată preţuirea, recunoştinţa şi afecţiunea nu doar a muzicienilor şi a soliştilor - de azi şi de mâine, dar şi a melomanilor care vor beneficia de gestul regal al familiei donatoare”, a apreciat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

Gabriel Bebeşelea

„E o orchestră cu care am avut o legătură specială, ne-am bucurat întotdeauna de o alchimie care a fost, bineînţeles, foarte mult susţinută şi de energia de sub cupola Ateneului. Sunt sigur că împreună vom realiza lucruri foarte frumoase, atât timp cât reuşim să trecem peste această perioadă în care siguranţa muzicienilor şi siguranţa publicului sunt cel mai important lucru”, a declarat dirijorul Gabriel Bebeşelea (foto).

„Ateneul Român deţine această aură colosală care te absoarbe total în profunzime de la primele rezonanţe ale paşilor pe marmura foaierului. Cu Orchestra Filarmonicii George Enescu am avut o primă colaborare deosebită, în 2018, la celebrarea Centenarului Marii Uniri. Sunt încântat că am devenit primul artist în rezidenţă al acestei Filarmonici. Muzicienii fac muzică de cel mai înalt nivel. Sunt încântat că au o atitudine artistică elegantă şi nobilă, deschizând totodată un mediu receptiv ideilor noi”, a punctat  pianistul Daniel Ciobanu. „Cum să surprinzi inefabilul în sunete? Daniel Ciobanu dă un răspuns admirabil, surprinzător de matur şi de profund”, a subliniat muzicologul Mihai Cojocaru. 

Gabriel Bebeşelea este dirijor Principal al Filarmonicii "George Enescu" începând cu stagiunea 2020/21, precum şi Director Muzical şi Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeşelea îşi continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deţine din anul 2016.Pe lângă aceste poziţii, Gabriel Bebeşelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă.

Printre soliştii cu care Gabriel Bebeşelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeşelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” şi oratoriul "Strigoii" de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Naţional "George Enescu", Gabriel Bebeşelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar şi al editării şi curatelei acestor opere enesciene. În 2017, a înfiinţat ansamblul de muzică veche şi nouă Musica Ricercata. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeşelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeşelea a obţinut titlul de doctor în muzică "summa cum laude" la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu. Gabriel Bebeşelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.


Pianistul Daniel Ciobanu este primul artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu“, începând din stagiunea 2020-2021. S-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, care l-a îndrumat până la terminarea liceului. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.

A câştigat mai multe burse, a studiat în Scoţia cu Graeme McNaught şi, ulterior, cu Aaron Shorr şi Petras Geniusas şi a absolvit Conservatorul Regal din Scoţia. Şi-a completat studiile la École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, studiind cu Marian Rybicki, şi la Universität der Künste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon şi Markus Groh. A câştigat cea mai importantă recunoaştere internaţională în 2017, la Concursul „Arthur Rubinstein” din Tel Aviv, unde a câştigat atât Premiul II - Medalie de Argint, cât şi Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John's Smith Square din Londra, Festivalul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti şi a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud şi Brazilia. Personalitatea muzicală şi tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Elb-Philharmonie Hamburg, Filarmonica din Israel şi Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio. În 2017, Daniel Ciobanu a înfiinţat Festivalul de Muzică Neamţ, pentru a crea o platformă internaţională pentru tinerii artişti. În stagiunea 2019-2020 a evoluat de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, printre acestea numărându-se şi debutul pianistului român cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig. CD-ul său de debut, cuprinzând lucrări de Prokofiev, Enescu, Debussy şi Liszt, a fost lansat în 2020 şi se bucură de elogiile criticii de specialitate, primind distincţia "Les Chocs du mois" pentru decembrie 2020 a revistei franceze Classica. 

ncert simfonic fără public

Joi, 21 ianuarie 2021, ora 19.00, Sala mare a Ateneului român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor GABRIEL BEBEŞELEA

Solist DANIEL CIOBANU

Program

Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 23, în la major, pentru pian şi orchestră, KV488

Joseph Haydn - Simfonia nr. 49, în fa minor, Hob.I:49, La Passione

Concertul live din 21 ianuarie 2021 va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) şi pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este  Radio România Muzical.

Concertul este transmis, joi seară, şi pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990 ).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite