Arte

articolul anterior articolul urmator

Tudor Giurgiu deschide cu „Parking“  Festivalul de Film Românesc din Spania

0
16 Sep 2020 16:49:26
Autor: Otilia Andrei
Tudor Giurgiu şi Mihai Smarandeche, în timpul filmărilor de la “Parking“
Tudor Giurgiu şi Mihai Smarandeche, în timpul filmărilor de la “Parking“

Cea de-a  zecea ediţie a Festivalului de Film Românesc, intitulată „Între La Gomera şi Bucureşti“,  se deschide, joi, 17 septembrie 2020, la Madrid, cu proiecţia filmului „Parking”, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu şi a criticului de film Jara Fernández Meneses.

Filmul regizat de Tudor Giurgiu, „Parking“, coproducţie spaniolo-română, este cel de-al patrulea lungmetraj din cariera de regizor a cineastului Tudor Giurgiu. Scenariul se bazează pe experienţa de emigrant a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, povestită în romanul „Apropierea“, iar protagoniştii sunt actorii Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil şi Luis Bermejo.  Evenimentul, care se va desfăşura la Cinetec Madrid, va fi urmat de o sesiune de dialog cu publicul.

După Madrid, Festivalul de Film Românesc va fi itinerat în şapte oraşe din Spania: Valencia,  Barcelona, Sevilla, Córdoba, Oviedo, Zaragoza şi Tenerife, în perioada septembrie-decembrie 2020. Festivalul, desfăşurat în perioada 17 – 25 septembrie, este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid şi Cineteca Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei. „Ne bucurăm că vom reuşi să organizăm şi în acest an Festivalul de Film Românesc în Spania, în ciuda condiţiilor dificile şi, bineînţeles, cu respectarea rigurosului protocol sanitar care se impune, cu atât mai mult cu cât am multiplicat numărul colaborărilor cu instituţiile locale, putând astfel să îl prezentăm în opt oraşe. In capitala spaniolă, Festivalul a ajuns la a x-a ediţie şi se va desfăşura la prestigioasa Cineteca Madrid, din cadrul complexului cultural Matadero, un centru modern, dinamic şi un punct de referinţă pentru filmul contemporan“, a declarat Maria Pop, director al ICR Madrid. „Festivalul de Film Românesc este un proiect de mare anvergură şi cu tradiţie al Reprezentanţei de la Madrid a Institutului Cultural Român, care face parte din strategia de promovare constantă a culturii române prin produsele sale de excelenţă. Filmul românesc contemporan se bucură de un succes deosebit în Spania şi datorită eforturilor Institutului de a prezenta mereu publicului spaniol cele mai recente producţii cinematografice sau de a susţine, an de an, participarea acestora la cele mai cunoscute festivalurile de film din Peninsula Iberică”, a subliniat directorul ICR Madrid.

Programul include o selecţie de filme româneşti recente, cu şase propuneri tematice diferite, care fac cunoscut publicului spaniol unele dintre noutăţile genului din România.

În cadrul Festivalului de Film Rom sunt prezentate de asemenea ultimele producţii ale regizorilor Corneliu Porumboiu („La Gomera“) şi Ivana Mladenović („Ivana cea groaznică“), două din creaţiile noului proiect cultural al regizorului Florin Şerban, trilogia „Dragoste” („Dragoste1. Câine”, respectiv „Dragoste 2. America”), precum şi lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu („Un om la locului lui”).

Cineteca Madrid este parte a cunoscutului complex cultural „El Matadero”, un centru de creaţie contemporană ce propune o abordare multidisciplinară care variază de la artele spectacolului, arte vizuale, design şi arhitectură, până la muzică, dans, modă, literatură şi film. Activitatea centrului cultural Matadero este coordonată de Primăria Madrid, în colaborare cu alte instituţii publice şi private. Cineteca Madrid a primit în anul 2012 premiul Archdaily pentru cel mai bun proiect de reabilitare a unei clădiri industriale în complex cultural şi s-a impus în mediul cultural din Madrid drept un spaţiu modern şi plin de viaţă, care propune o programare atentă, acordând o atenţie specială cinematografiei independente.

Festivalul de Film Românesc - ediţia a X-a

17 şi 25 septembrie 2020

Cineteca Madrid / Matadero (Plaza de Legazpi, 8, 28045 Madrid)

Program

Joi, 17 septembrie, ora 20.00  – Parking, regie Tudor Giurgiu

Sâmbătă, 19 septembrie, ora 20.00  – La Gomera / The Whistlers, regie Corneliu Porumboiu

Duminică, 20 septembrie, ora 20.00  –Un om la locul lui / Un hombre como dios manda, regie Hadrian Marcu

Marţi, 22 septembrie, ora 20.30  – Dragoste 1. Câine / Love1. Dog, regie Florin Şerban

Miercuri, 23 septembrie, ora 20.30 – Dragoste 2. America / Love 2. America, regie Florin Şerban

Vineri, 25 septembrie, ora 20.30  – Ivana cea groaznică / Ivana la terrible, regie Ivana Mladenović

Toate filmele vor fi proiectate în sistem V.O.S.E.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările