Arte

articolul anterior articolul urmator

„Turcul plăteşte“ cînd nu se ştie cine conduce Ministerul Culturii

1
20 Jun 2019 11:48:58
Iulia Popovici
Fişa de post modificată
Fişa de post modificată

În ultimele două săptămîni, Ministerul Culturii a lăsat instituţiile de cultură fără bani de producţie şi chiar utilităţi (dar a promis că-i dă în lunile următoare, să mai aştepte şi artiştii, şi firmele de utilităţi) şi s-a abilitat să dea ceva ordonanţe în vacanţă despre care nimeni nu ştie la ce se referă. Dar între timp...

Dna Ana Marin este consilier principal superior la Compartimentul Minorităţi Naţionale din Ministerul Culturii. Compartimentul în cauză e coordonat de subsecretara de stat Irina Cajal. În luna mai 2019, fişa de post a dnei Marin a fost modificată, ea căpătînd (şi) atribuţii legate de direcţiile judeţene de cultură (serviciile deconcentrate). Astfel, dna Marin a căpătat, printre altele, atribuţiile de a aviza activităţile din resurse extrabugetare ale direcţiilor judeţene şi de a monitoriza aplicarea politicilor economico-financiare şi de resurse umane la deconcentrate. Cine coordonează, la minister, direcţiile judeţene de cultură? Secretarul de stat Gheorghe Popa.

Cine semnează modificarea fişei de post? Nici dna Cajal, nici dl Popa, ci dl secretar general adjunct, doctor-medic veterinar Adrian Vasile, căruia ministrul Daniel Breaz i-a delegat multe puteri, dar nu şi pe cele legate de minorităţi ori deconcentrate, şi care, pe cale de consecinţă, nu e superiorul ierarhic al dnei Ana Marin, aşa cum zice la Codul Muncii că trebuie să fie.

Tot pe cale de consecinţă, avizele şi monitorizările făcute de Ana Marin în baza noii fişe de post sînt potenţial uşor lovite de nulitate – sau, cel puţin, aşa apare în documente. Iar avizările şi monitorizările în cauză au legătură cu bani (publici).

La fel ca de fiecare dată cînd vine vorba de faptele de arme ale dlui Vasile, sînt foarte curioasă dacă ministrul Breaz ştie de aceste activităţi revoluţionare şi are de gînd să facă ceva...

*

Între timp, în weekendul trecut, publicaţia independentă Recorder a postat pe YouTube o „mărturisire“ a unui funcţionar public, un adevărat avertizor de integritate care vorbeşte pe faţă, în acelaşi timp cu revoltă şi cinism, despre pilele şi disfuncţionalităţile sistemului de stat. Funcţionarul este nimeni altul decît Tudor Biaciu, juristul cu funcţie de conducere pe la Ministerul Dezvoltării detaşat, cu acordul lui, pe o funcţie de execuţie la Ministerul Culturii. E mare păcat că despre amicul dlui Adrian Vasile, dl Biaciu, despre care am scris anterior, Recorder nu ştie că i-a înaintat ministrului Culturii un document atît de plin de nelegalităţi – despre cum ar putea MCIN să devină furnizor de energie în favoarea Primăriei sector 3 – încît, se pare, ministrul însuşi (care nu e jurist şi se bazează, nu-i aşa?, pe opiniile specialiştilor) l-a acoperit cu tăieturi.

Repet: dl Biaciu, care n-are absolut nici o treabă cu sistemul cultural public şi şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei prin ministere şi agenţii centrate pe agricultură şi mediul rural, a fost de acord să se detaşeze cele şase luni legale la Ministerul Culturii, sub autoritatea colegului/şefului lui mai vechi, dl Adrian Vasile. Nu l-a forţat nimeni, nu i-a împins nimeni cu de-a sila nişte miei (cum povesteşte în video).

Rămîne la latitudinea cetăţenilor, nu a mea, să evalueze măsura în care dl Biaciu e un rezistent al „sistemului corupt“ sau un co-creator al acestuia, cu vocaţia supravieţuirii în vremurile ce vin, mai puţin prietenoase cu sistemul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Marcel Cristea
22.06.2019, 16:12:53

Enough already with the Minister of Culture!