Arte

articolul anterior articolul urmator

"Un etaj mai jos", bine văzut de criticii Festivalului de la Toronto: "Una dintre comorile bine ascunse ale ediţiei de anul acesta" (VIDEO)

0
14 Sep 2015 13:57:22
Autor: Florin Ghioca
Teodor Corban (centru), într-o scenă din "Un etaj mai jos"
Teodor Corban (centru), într-o scenă din "Un etaj mai jos"

Cu o săptămână înainte de a ajunge pe ecranele cinematografelor din România, filmul Un etaj mai jos a avut premiera nord-americană la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto Film Festival, în prezenţa regizorului Radu Muntean (foto jos).

Sâmbătă, pe 12 septembrie, pelicula a fost proiectată în Bell Lightbox Center, în secţiunea Contemporary World Cinema, o a doua proiecţie fiind programată pe 14 septembrie. Un etaj mai jos ajunge de vineri, 18 septembrie, în cinematografele din România.


„Filmul a avut prima vizionare sâmbătă, cu sala plină, la Bell Lightbox Center, cel mai modern şi dichisit multiplex arthouse pe care l-am văzut. Înţeleg de la distribuitorul canadian că tot aici va rula filmul, când va fi lansat în cinematografe. Cronicile au fost foarte bune până acum, iar după vizionare aproape toată sala a rămas la discuţie. Oamenii sunt extrem de dezinhibaţi pe-aici, întreabă tot ce le trece prin cap”, povesteşte Radu Muntean, 
 
În primele cronici din festival, filmul a fost comparat, ca subiect şi mod  de a construi tensiunea, cu Rear Window, al lui Alfred Hitchcock. „Noul Cinema Românesc devine hitchcockian în comentariul lui Muntean la filmul Rear Window”, notează NowToronto. 
 
„Muntean îşi stăpâneşte remarcabil scenele, lăsându-le să curgă până la capăt, scene foarte bine regizate care spun totul despre lucrurile nespuse”, remarcă Waytooindie.com. 
 
„E un film despre voyeuri şi secrete, care pare filmat de cineva la fel de vinovat de posibila crimă care a avut loc. E un thriller modern, făcut cu un minim de mijloace şi cu tehnici de povestire clasice, iar combinaţia asta lucrează perfect în favoarea filmului”, scrie Toronto Film Scene. „Este una dintre comorile ascunse ale ediţiei de anul acesta”, conchide cronicarul. Cine-vue.com îl compară cu renumitul Caché (2005), al lui Michael Haneke, pentru felul în care abordează tema vinovăţiei, a remuşcării. 
 
Filmul spune povestea lui Pătraşcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.
 
 
În prima săptămână de lansare, Un etaj mai jos poate fi văzut în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Braşov, Piteşti,  Ploieşti, Oradea, Brăila,  Târgu Mureş, Botoşani, Slobozia, Bârlad, Odobeşti, Focşani, Aiud. Proiecţii speciale, în prezenţa echipei, vor avea loc în weekend-ul de lansare la Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.
 
Un etaj mai jos a avut premiera mondială la Cannes, în selecţia oficială Un Certain Regard. 
 
În octombrie, va fi proiectat la cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie, BFI Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră şi la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenarişti, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecţionate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos. Un etaj mai jos este distribuit în România de Transilvania Film.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările