Un istoric de artă a descoperit că un tablou din sufrageria sa este o operă de Anthony van Dyck

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Habsburger.net / Portretul Infantei Isabella Clara Eugenia realizat de pictorul flamand Anthony van Dyck
FOTO: Habsburger.net / Portretul Infantei Isabella Clara Eugenia realizat de pictorul flamand Anthony van Dyck

Istoricul de artă Christopher Wright a descoperit că o copie a unei picturi de Sir Anthony van Dyck, pe care şi-a cumpărat-o pentru 65 de lire sterline în 1970, ar fi chiar originalul realizat de pictorul flamand de la curtea regelui Carol I din secolul al XVII-lea, scrie The Guardian.

„L-am cumpărat de la un dealer din vestul Londrei. Ca istoric de artă, l-am cumpărat considerându-l o copie. În mod ciudat, nu i-am dat mare atenţie. Aşa cum  « copiii cizmarului sunt cel mai prost încălţaţi », colecţia unui istoric de artă este cea mai puţin analizată”, a spus el. 

Pictura, un portret al infantei (n.r. titlu dat copiilor regelui Spaniei, în afară de primul născut) Isabella Clara Eugenia, a stat atârnat în sufrageria istoricului timp de mulţi ani. Realizând acum semnificaţia sa, Wright va împrumuta permanent lucrarea Muzeului Cannon Hall din Barnsley, care se mândreşte cu o colecţie de picturi olandeze şi flamande din secolul al XVII-lea. 

Wirght mărturiseşte pentru The Guardian că a analizat portretul infantei abia după ce tabloul i-a atras atenţia unui vizitator, Colin Harrison, curator la European Art at the Ashmolean Museum, Oxford. 

„A venit să mă vadă şi mi-a spus:  « Eu chiar cred că pictura ta este făcută de Van Dyck » ”, a spus Wright. Harrison ar fi avut revelaţia privind modul în care sunt pictate mâinile modelului. La insistenţele lui, Christopher Wright a dus tabloul la Courtauld Institute of Art din centrul Londrei, unde a fost analizat şi restaurat. 

Când Wright a cumpărat tabloul, a presupus că este doar una dintre numeroasele copii ale portretelor infantei realizate de Van Dyck în diferite formate, inclusiv versiuni întregi, trei sferturi sau pe jumătate. În acestea, infanta apare de obicei îmbrăcată în călugăriţă, evidenţiind doliul şi evlavia după moartea soţului ei, arhiducele Albert al VII-lea al Austriei, în 1621. Ea a devenit regentă a Olandei şi a domnit până la moarte, în 1633, abandonând bijuteriile şi îmbrăcămintea fastuoasă în care fusese pictată în tinereţe.

Pictura ar fi fost realizată între 1628 şi 1632. În acea perioadă, Van Dyck lucra pentru regele James I al Angliei şi era pictor de curte al infantei. În 1632, el s-a întors în Anglia, unde Carol I l-a numit „principalle Paynter” şi l-a făcut cavaler.

Wright estimează că pictura ar putea valora în jur de 40.000 de lire sterline, deşi unele opere de Van Dyck s-au vândut şi cu sume de şapte cifre. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite