Arte

articolul anterior articolul urmator

Un mare film al Holocaustului, „Fiul lui Saul“, favorit la Oscar, va avea premiera în România VIDEO

0
27 Jan 2016 16:09:21
Autor: Doinel Tronaru
Imagine din filmul multipremiat „Fiul lui Saul“
Imagine din filmul multipremiat „Fiul lui Saul“

Pe 27 ianuarie se marchează Ziua Holocaustului, şi cu această ocazie a fost anunţată premiera românească a peliculei „Fiul lui Saul“, un mare film despre Holocaust, dat de toată lumea drept câştigător cert al Oscarului pentru film străin de anul acesta. Avându-l pe actorul român Levente Molnár în distribuţie, filmul va intra în cinematografe pe 11 martie.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Transilvania Film anunţă premiera în cinematografe a filmului „Fiul lui Saul“ / „Son of Saul“ în data de 11 martie, o operă artistică de imens succes, cu peste 30 de nominalizări şi 22 de premii câştigate.

Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului László Nemes şi a fost distins cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, fiind desemnat Cel mai bun film străin la ediţia din acest an a Globurilor de Aur. Filmul este nominalizat la Premiile Oscar (care se vor decerna pe 28 februarie 2016, la Los Angeles), la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină, fiind considerat de marea majoritate a specialiştilor drept câştigător cert al categoriei. În rolurile principale se află Géza Röhrig şi Levente Molnár, actor laTeatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca.

Europa în beznă

Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timpul ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuieşte a fi propriul său fiu şi decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsufleţit al copilului şi a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viaţa unui bărbat obligat să îşi uite umanitatea şi încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.

Levente Molnár, actor laTeatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare.

„Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte“

„Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte“, a mărturisit actorul Levente Molnár.

„Pe tot parcursul filmului am urmărit de foarte aproape personajul principal şi am creat un spaţiu claustrofobic, limitând zona vizuală la care au acces spectatorii. Ne-am dorit să fim fideli istoriei, evenimentelor şi locurilor în care s-au petrecut acele momente îngrozitoare, dar am lăsat suficient loc pentru imaginaţia celor care vor vedea filmul.

Cu toate că este o poveste extrem de dură, ea vorbeşte despre speranţă: atunci când moralitatea pare să dispară, când nu mai există credinţă sau valori, un om găseşte în interiorul său puterea mântuirii“

, a declarat regizorul László Nemes.

„O dramă rară despre Holocaust“

Presa internaţională despre film: „Un punct de reper formidabil pentru ficţionalizarea cinematografică a Holocaustului“ (The Film Stage);

„O remarcabilă viziune asupra dramei Holocaustului care recreează atmosfera lagărelor Auschwitz într-un mod tulburător de real“ (Indiewire);

„O dramă rară despre Holocaust care reuşeşte să puncteze drama efectivă, şi nu doar disperarea de a trăi în iadul unui lagăr de concentrare“ (The AV Club).

Filmul este distribuit în România de Transilvania Film. 27 ianuarie este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În 2016, România deţine Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările