Arte

articolul anterior articolul urmator

Un obiect antic considerat cea mai veche hartă a stelelor descoperită va fi expus la British Museum

0
18 Oct 2021 13:43:43
Autor: Lorena Mihăilă

Discul ceresc de la Nebra, obiect antic cu diametrul de circa 30 de centimetri considerat cea mai veche hartă a stelelor din lume, va fi expus în 2022 la British Museum, potrivit BBC.

Este considerat că artefactul are o vechime de 3.600 de ani, fiind datat Epoca Bronzului. După ce a fost descoperit în 1999, lângă oraşul german Nebra, au apărut şi cercetători care au contestat datarea, susţinând, mai recent, că ar fi parte din Epoca Fierului.
 
Discul aparţine Muzeului de Preistorie din Halle şi a fost inclus în lista UNESCO a documentelor istorice importante. Muzeul a respins afirmaţii ca fiind nefondate şi a spus că cercetătorii respectivi au ignorat alte analize publicate pe această temă.
 
Cu o patină albastru-verzuie, pe disc sunt reprezentate, în simboluri aurii, Soarele, Luna, stele şi alte fenomene cosmice.
 
Între 17 februarie şi 17 iulie, el va fi împrumutat British Museum şi va fi prima dată în 15 ani când părăseşte Germania.
 
British Museum a anunţat că va fi parte din expoziţia „The World Of Stonehenge”.
 
Nu este cunoscut scopul iniţial al construcţiei Stonhenge în anul 2.500 î.e.n., însă monoliţii sunt orientaţi mişcărilor Soarelui. Soarele şi solstiţiile sunt reprezentate şi pe discul de la Nebra, iar experţii consideră că astrul era esenţial credinţei în nordul Europei în Epoca Bronzului.
 
Discul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metale în apropiere de oraşul Nebra, alături de săbii, topoare şi alte obiecte datate în Epoca Bronzului. El a fost găsit de doi vânători de comori, iar poliţia germană l-a recuperat în urma unei operaţiuni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările