Un „Sărut“ de Brâncuşi, vândut la licitaţie pentru peste 8,5 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Sărutul“ lui Brâncuşi. FOTO: ziarulatac.ro
„Sărutul“ lui Brâncuşi. FOTO: ziarulatac.ro

O versiune a sculpturii „Sărutul“ (Le Baiser), de Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru 8.565.000 de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's marţi, la New York, informează christies.com.

Lucrarea, având dimensiuni de aproximativ 36 x 24 centimetri, realizată în ghips, este una dintre cele şase variante ale sculpturii, înfăţişând doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi şi uniţi prin sărut, realizate de artistul român de-a lungul carierei sale.

Preţul de pornire al sculpturii era de 5 milioane de dolari, organizatorii estimând să obţină pe această sculptură între 5 şi 8 milioane de dolari.

"Tema sărutului este atât de importantă pentru Brâncuşi, a lucrat la ea aproape patru decenii. A ţinut atât de mult la această temă încât a devenit emblematică pentru personalitatea sa, având simbolul inscripţionat pe cărţile sale de vizită şi pe scrisorile sale", a declarat Sharon Kim, director internaţional al casei Christie's, înainte de licitaţia de marţi.

Aceasta este a doua lucrare a artistului român scoasă la vânzare de casa de licitaţii Christie's la New York în ultimii doi ani. "Muza", o altă lucrare de referinţă din creaţia lui Brâncuşi, a fost vândută pentru 12,4 milioane de dolari în 2012, fiind achiziţionată de un colecţionar privat.

Conceptul sărutului ca simbol al uniunii perfecte dintre bărbat şi femeie a fost tema prin care Brâncuşi şi-a marcat intrarea în galeria marilor creatori de artă modernă, după ucenicia în atelierul lui Auguste Rodin de la Paris, începând cu prima versiune realizată între 1905 şi 1907. Pe parcursul anilor, motivul a fost reluat şi abstractizat în forme simple şi pure: de la forma alungită cu linii curbate pentru conturul trupurilor până la forma aproape cubică, în care trăsăturile celor doi îndrăgostiţi sunt extrem de stilizate, într-o uniune perfectă şi o formă aproape simetrică.

"Am dorit să realizez un obiect care să reprezinte nu doar un cuplu oarecare, ci toate cuplurile de îndrăgostiţi care s-au iubit pe acest pământ vreodată", declara Brâncuşi.

Actuala versiune a "Sărutului" scoasă la licitaţie este una de maturitate, realizată de artist în anul 1946, fiind o reproducere fidelă a versiunii în calcar, din 1925, care a făcut parte dintr-un lot de 57 de sculpturi ale artistului român din prima sa expoziţie individuală la New York, în 1933, şi care în prezent se află la Muzeul de Artă Modernă din Paris. Aceasta este, totodată, penultima versiune realizată de artist, fiind considerată cea mai "calibrată" între abstracţia formei şi sensibilitatea artistică, potrivit informaţiilor oferite de casa Christie's.

Primul „Sărut“ al lui Brâncuşi a fost realizat în 1905-1907, în piatră; lucrarea este expusă la Muzeul de artă din Craiova. Opera aduce o nouă dimensiune conceptului de sculptură. Această operă sculptată într-o manieră aparent primitivă este    a doua lucrare la care Brâncuşi foloseşte tehnica tăierii directe. Este prima versiune în piatră a temei care va deveni, pentru Brâncuşi, o carte de vizită, pe care nu va înceta să o reinventeze în cursul celor cinci decenii de carieră. Lucrarea este executată în „tăiere directă”, cu urmele ciopliturilor accentuate, restul suprafeţelor sunt cizelate. Tema a rămas şi ea simbolistă, cu cei doi amanţi îmbrăţişaţi, reprezentaţi în nenumărate opere încărcate de erotism, de la Rodin şi Edvard Munch, la Gustave Moreau.

O altă lucrare cu aceeaşi temă a fost sculptată de Constantin Brâncuşi în 1910 şi reprezintă monumentul funerar al Tatianei Rachevski, o tânără care s-a sinucis din dragoste. Lucrarea se află în Cimitirul Montaparnasse din Paris, într-o stare deplorabilă

Despre această variantă a „Sărutului”, mult mai înaltă decât prima, Brâncuşi spunea: „Este simplă, răscolitoare şi calmantă. Lucrând ca de obicei îndelung la această sculptură, mi-am dat seama cât de îndepărtată poate fi oglindirea formelor exterioare a doi oameni de adevărul esenţial. Ce străine sunt statuile acestea faţă de marele eveniment al naşterii, faţă de bucuria şi tragedia oamenilor. Ele nu reflectă mai nimic din măreţia vieţii şi a morţii.“

Lucrarea vândută la licitaţie provenea dintr-o colecţie elveţiană privată, în care a fost inclusă după ce a fost achiziţionată de la Galerie de France, de la Paris, în 1987. Anterior, a aparţinut familiei doctorului Pascu Atanasiu, căruia i-a fost dăruită de artist în 1954, potrivit datelor puse la dispoziţie de Christie's.

Marţi seară, casa Christie's a obţinut cele mai bune încasări ale sale, din 2010, la o licitaţie de artă impresionistă şi modernă - 285.879.000 de dolari (inclusiv comisionul cumpărătorului).

Alături de "Le Baiser", în licitaţia de artă impresionistă şi modernă au fost scoase la vânzare alte 53 de opere, incluzând lucrări de Pablo Picasso, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Marc Chagall, Alberto Giacometti, Salvador Dalí şi Vasili Kandinsky, precum şi o colecţie de opt opere din proprietatea magnatului Edgar Bronfman.

Cele mai scumpe lucrări

Rata de adjudecare a licitaţiei a fost de 89%, iar printre cele mai scumpe lucrări s-au numărat "Nymphéas", de Monet (27 de milioane de dolari), "Portrait de femme (Dora Maar)", de Picasso (22,565 milioane de dolari), "Jeune homme roux assis", de Modigliani (17,63 milioane de dolari), "Strandszene", de Kandinsky (17,2 milioane de dolari), "Deux femmes et enfant", de Picasso (13 milioane de dolari).

Alte două licitaţii organizate de Christie's în cursul acestei săptămâni sunt rezervate artei moderne şi contemporane, iar specialiştii se aşteaptă la noi recorduri de preţ, după tendinţele manifestate în cursul anului trecut, valoarea vânzărilor estimate în această categorie situându-se în jurul a 500 de milioane de dolari.

Cealaltă casă de licitaţii majoră, Sotheby's, organizează la rândul său licitaţii de artă impresionistă şi contemporană la New York săptămâna viitoare. Reprezentanţii Sotheby's se aşteaptă să obţină încasări de peste 600 de milioane de dolari, anticipându-se un nou sezon deosebit de bogat în lumea vânzărilor de artă.

Imagini-document cu Brâncuşi sculptând Coloana Infinitului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite