Arte

articolul anterior articolul urmator

„Un veac de singurătate“ se deschide, de ziua Valentinei Rusu Ciobanu, la Arbor.art.room

0
26 Oct 2020 18:25:07
Autor: Otilia Andrei
Valentina Rusu Ciobanu (VRC) îşi vede, la vârsta de 100 de ani, atelierul
reconstituit virtual (alături de fiul ei, Lică Sainciuc)     FOTOGRAFII:
Asociaţia ARBOR / Victoria Nagy Vajda
Valentina Rusu Ciobanu (VRC) îşi vede, la vârsta de 100 de ani, atelierul reconstituit virtual (alături de fiul ei, Lică Sainciuc)     FOTOGRAFII: Asociaţia ARBOR / Victoria Nagy Vajda

Miercuri, 28 octombrie, între orele 12.00 şi 21.00, chiar în ziua în care împlineşte 100 de ani, pictoriţa centenară Valentina Rusu Ciobanu va fi sărbătorită la Bucureşti, prin deschiderea expoziţiei „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“, care se va desfăşura în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte ARBOR, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda.

Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia, o pictoriţă care se bucură de un profund respect şi o mare iubire în Republica Moldova. În ziua de 28 octombrie, artista, care trăieşte la Chişinău, împlineşte vârsta de 100 de ani. Toate evenimentele proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“ se organizează la Bucureşti sub patronajul doamnei Maia Sandu, fost premier al Republicii Moldova şi candidat al forţelor democratice, pro-româneşti şi pro-europene la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova de pe 1 noiembrie 2020.

Deschiderea expoziţiei „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“ de la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11) se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare s-a prelungit pe durata întregii zile pentru a permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea în spaţiul expoziţional se efectuează direct din stradă şi nu permite staţionarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane.

La Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1; puncte de reper: Sala Radio, Parcul Luigi Cazzavillan; perioadă de vizitare: 28 octombrie – 29 noiembrie), se vor putea vedea 10 lucrări de pictură, selectate din atelierul Valentinei Rusu Ciobanu, o selecţie care face o trimitere îndrăzneaţă la capodopera scriitorului columbian Gabriel García Márquez, „Un veac de singurătate“, şi un material video despre viaţa şi creaţia marii artiste. Pentru curatoarea expoziţiei, Victoria Nagy Vajda, Republica Moldova aminteşte de Macondo, o metaforă a unui stat cu o modernitate întârziată, iar moldovenii seamănă cu rătăcitorii confraţi conduşi de José Arcadio Buendía. Vorbim despre cei 100 de ani scurşi de la Marea Unire din 1918, când Basarabia a avut şansa să se reintegreze în spaţiul cultural şi politic românesc, şi despre această „singurătate“, în raport cu România (mai mult sau mai puţin Mare), a tărâmului dintre Prut şi Nistru. La fel ca şi romanul „Un veac de singurătate“, lucrările selectate în expoziţia anexă sunt realizate în a doua jumătate a anilor ’60 şi se remarcă prin farmecul viziunii „naive“ şi prin laconismul mijloacelor de expresie.

Compoziţiile din această selecţie de lucrări capătă conotaţii enigmatice, care amintesc de metaforele copilăriei, iar privitorul este invitat să intuiască legătura operelor Valentinei Rusu Ciobanu cu episoadele romanului „Un veac de singurătate“.

Citeşte şi:

 „O sută de ani de singurătate“, cu Valentina Rusu Ciobanu. „Geniul Basarabiei“, la centenar

VRC 100. „Geniul necunoscut“ al României împlineşte 100 de ani

Valentina Rusu Ciobanu, la apropierea vârstei de 100 de ani

Totodată, pe 5 noiembrie, se va deschide, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, o expoziţie mai mare, sub genericul „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naştere“ (perioadă de vizitare: 5-29 noiembrie), curatoriată de Elena Olariu, coordonator din partea Muzeului, şi Anastasia Gurschi, coordonatorul proiectului de la Chişinău din echipa Arbor. În cadrul expoziţiilor, va fi lansat un catalog-album expoziţional, care, pe lângă imaginile cu opera artistei, include texte despre viaţa şi opera sa, precum şi interviuri exclusive oferite de Valentina Rusu Ciobanu. Tot în cadrul expoziţiilor, va fi lansat un material video interactiv despre viaţa şi creaţia Valentinei Rusu Ciobanu, pe un interval de o sută de ani: 1920-2020, care va ajuta publicul să descopere povestea şi contextul creaţiei maestrei artei basarabene.fiind deja realizate de către cele mai importante instituţii muzeale din lume.

Foto dreapta: Fotografia VRC, de pe foaia matricolă de la Academia de Arte Frumoase Iaşi

Pe data de 30 iunie 2020, cu prilejul apropiatului centenar al Valentinei Rusu Ciobanu, a fost semnat de către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, decretul pentru decorarea pictoriţei cu Ordinul „Meritul Cultural“, în grad de Mare Ofiţer, Categoria C – „Artele Plastice“. Propunerea pentru acordarea înaltei distincţii a fost făcută de doamna Maia Sandu, fost premier al Republicii Moldova, şi susţinută de Asociaţia pentru cultură şi arte ARBOR (preşedinte: Victoria Nagy Vajda) şi de Muzeul Municipiului Bucureşti.

Echipa principală a proiectului „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“ este formată din: Victoria Nagy Vajda, manager de proiect; Elena Olariu, curator şi coordonator proiect expoziţional Palatul Suţu; Anastasia Gurschi, curator; Constantin I. Ciobanu, istoric de artă. Cu participarea extraordinară a domnului Lică Sainciuc, fiul Valentinei Rusu Ciobanu.Arbor.art.room
Str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1


Deschidere: 28.10.2020, orele 12.00-21.00
Program vizitare:
28.10 – 29.11.2020
Marţi - Duminică: 12.00 – 20.00
Pentru vizionare atelier VR vă rugăm să solicitaţi o programare pe info@theopen-art.com.

Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu
Bd. I.C. Brătianu, nr. 2, sector 3


Deschidere: 5.11.2020, ora 10.00
Program vizitare:
5 – 29.11.2020
Miercuri - Duminică: 10.00 – 18.00

Împreună cu soţul artistei, Glebus Sainciuc

Proiectul cultural dedicat Valentinei Rusu Ciobanu este realizat de Asociaţia pentru Cultură şi Arte Arbor în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Fundaţia SANTAVINERE din Chişinău şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Proiectul s-a bucurat de o strânsă colaborare cu Arhivele Naţionale ale României ‒ Iaşi, Moldova Film, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu“, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu“ – Chişinău, Rivulet Studio, VRTIM şi Calvert Journal.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). AFCN şi SDC nu sunt responsabile de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Autoportretul VRC din anul 1964, restaurat în 2020 şi care va fi expus la Arbor.art.room

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările