Arte

articolul anterior articolul urmator

Uniunea Scriitorilor a solicitat decorarea post-mortem a lui Paul Goma. Preşedinţia respectă însă dorinţa scriitorului

9
2 Apr 2020 16:24:15
Autor: News.ro
Paul Goma (1935-2020)
Paul Goma (1935-2020)

Preşedinţia României a reiterat joi, într-un mesaj adresat Uniunii Scriitorilor din România care a solicitat decorarea post-mortem a lui Paul Goma, că respectă dorinţa scriitorului decedat la Paris, pe 25 martie, din cauza Covid-19, de a nu îi fi conferită această distincţie.

"În ceea ce priveşte decorarea domnului Paul Goma, menţionez că acest demers a fost, în mai multe rânduri, în analiza Instituţiei Prezidenţiale, în perioada administraţiei 1996-2000, precum şi a administraţiei 2004-2014, însă de fiecare dată domnia sa a considerat că lupta împotriva dictaturii comuniste este o acţiune prea personală, pentru a fi recompensată, chiar şi onorific. Având în vedere poziţia consecventă a domniei sale, credem că această dorinţă trebuie respectată, chiar dacă activitatea domnului Paul Goma în apărarea libertăţii şi drepturilor omului ar justifica, cu prisosinţă, recunoaşterea meritelor sale incontestabile, prin acordarea unei decoraţii”, a precizat Administraţia Prezidenţială prin Cancelaria Ordinelor şi semnat de consilierul de stat Gheorghe Angelescu către USR. 

Cancelaria Ordinelor şi-a exprimat "profundul regret la trecerea în nefiinţă a celui care a fost Paul Goma, unul dintre cei care au apărat libertatea şi drepturile omului, atât prin acţiunile sale, cât şi prin operele sale". 

Uniunea Scriitorilor din România a făcut demersuri, prin preşedintele său Nicolae Manolescu, privind posibilitatea decorării post-mortem a scriitorului, adresând o scrisoare oficială Administraţiei Prezidenţiale.

"Meritele sale literare, ca şi cele civice, sunt bine cunoscute”, a arătat Nicolae Manolescu. „Iar viaţa opozantului anticomunist, asupra căreia vă ofer un desfăşurător succint, este un adevărat roman de esenţă tare, comparabil cu cel al vieţii lui Soljeniţîn (scriitor şi opozant anticomunist cu care, de altfel, Goma a fost adesea comparat", se arată în scrisoarea USR. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Alfa Omega
2.04.2020, 16:32:29

Eu nu intalega murit un om de seama, un roman luptator anticomunist, un reprezentant de renume al literaturi si administratia prezidetiala isi da cu parerea ca nu trebuie decorat ! Bine ca i-ati decorat pe alti care nici nu meritau , mai ramane sa decorati pe dragnea si vantul ca decoratia sa nu mai merite nimic !

+2 (2 voturi)
Alfa Omega
2.04.2020, 16:35:09

Sunt deza indignat romanii nu vor stii niciodata sa isi pretuiasca valorile, mai repede are succes una ca udrea si dancila decat un om care a luptat impotriva comunismului in exil !

+1 (3 voturi)
Coronavirus Noul
2.04.2020, 19:48:02

Alfa si Omega, omul si-a exprimat in mod ferm dorinta de a nu fi decorat nici in timpul vietii, nici dupa. Asa ca ar trebui sa avem minima decenta sa nu-i incalcam dorinta.

0 (4 voturi)
Camelian Propinatiu
2.04.2020, 19:29:07

Va rămâne în istoria noastră literară acest impresionant mod de a spune Adio, domnule Goma!

+3 (3 voturi)
Lupulalbastru
2.04.2020, 21:06:19

Domnul Paul Goma nu a vrut să îi fie întinată memoria. A văzut că nu s-a schimbat nimic din punct de vedere ideologic după lovitura de stat. Cum să accepte o decorație dată de cel care el însuși s-a denumit politruc? El,care toată viața a luptat împotriva politrucilor?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările