Vă mai amintiţi de: Marcel Chirnoagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un artist cu un inconfundabil stil personal, graficianul, pictorul şi sculptorul Marcel Chirnoagă este în special renumit pentru seria de gravuri „Apocalipsa”, dar şi pentru celelalte colecţii de desen şi grafică inspirate de motive biblice, legende, mitologie şi literatură clasică.

Născut la 17 august 1930 în Buşteni, Chirnoagă s-a îndreptat spre studii tehnice, absolvind Facultatea de Matematică şi Fizică din Bucureşti în 1952 şi considerând, în tot acest timp, arta ca pe o pasiune. La un an după absolvire devenea membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi, urmându-şi pasiunea în detrimentul carierei în ştiinţă, susţinea, în 1955, prima sa expoziţie personală, impresionând lumea artistică prin stilul său profund original. A urmat o serie lungă de expoziţii în ţară şi în străinătate, în Stuttgart, Germania, având loc prima asemenea expoziţie de talie internaţională. Au urmat altele în Italia, Statele Unite, Franţa, Belgia, Suedia sau China, unde şi-a vândut o parte din lucrări colecţionarilor şi a câştigat, de-a lungul timpului, numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul Käthe Kollwitz, Berlin, în 1967, sau Medalia de aur „Dante" la Ravenna, Italia, în 1999.

Cum literatura a fost principala sursă de inspiraţie a artistului, Chirnoagă a realizat o serie impresionantă de desene şi gravuri care au ilustrat opere precum „Infernul" lui Dante (1980), „Don Quijote" de Cervantes (serie creată în 1984) sau texte biblice (seria „Apocalipsa", realizată în 1993). Renumite sunt, de asemenea, şi suitele de lucrări „Labirintul" (1980), „Corabia nebunilor" (1996) sau „Vicii şi virtuţi" (serie creată în 1995-1997).

Lucrările lui Marcel Chirnoagă sunt în prezent expuse în marile muzee din capitalele lumii sau fac parte din colecţii private. Desene sau gravuri semnate de Chirnoagă pot fi văzute în Biblioteca Naţională din Paris, la Cabinetul de stampe din Berlin, la Muzeul Puşkin din Moscova sau la Muzeul Ufizzi din Florenţa. Artistul a murit la 23 aprilie 2008.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite