Arte

articolul anterior articolul urmator

„Vă place Schu.... ?“, concert la Sala Radio pe 16 noiembrie, cu violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail

0
12 Nov 2016 06:02:59
Autor: Oana Maria Filip
Violoncelistul Răzvan Suma
Violoncelistul Răzvan Suma

Turneul naţional „Vă place Schu...?“ se desfăşoară între 7 şi 18 noiembrieîn 7 oraşe din România, la 10 de ani de la primul turneu naţional al violoncelistului Răzvan Suma.

După ce pe data de 11 noiembrie vor concerta la Timişoara înSala Capitol  şi pe 13 noiembrie la Iaşi în Aula BCU, violoncelistul Răzvan Suma, alături de pianistul Horia Mihail, vor ajunge cu recitalul lor la Bucureşti, la Sala Radio, pe 16 noiembrie şi la Piteşti, pe 18 noiembrie. 
 
Parafrazând titlul unui film celebru, violoncelistul Răzvan Suma a străbătut ţara începând din 2012 alături de diferiţi muzicieni în turneele „Vă place Bach?“, „Vă place Brahms?“, „Vă place Tango?“, ajungând în 2016 să caute împreună cu publicul şi cu pianistul Horia Mihail răspunsul la întrebarea, cu răspuns cunoscut, desigur, „Vă place Schu… ?“. 
 
 După primele concerte, apar şi primele opinii ale artiştilor despre acest turneu.
 
Revederea pe scenă cu Horia Mihail e importantă pentru mine. Dacă ar fi să calculez numărul concertelor alături de el, aş ajunge undeva în fruntea clasamentului. Acum 10 ani am luat “viteză” împreună, pornind la drum cu acest concept, pus în practică pentru prima dată tot de noi, pe atunci cu Romanian Piano Trio. Acum 10 ani, „aburii” carierei ne îmbiau către limitele fizice şi psihice. Cântam încontinuu. Îmi amintesc că primul turneu a avut 24 de concerte - inuman pentru un muzician. Dar, iată, roadele eforturilor de atunci ne oferă astăzi acel public alături de care am crescut, spune violocelistul Răzvan Suma.
 
Horia Mihail a declarat: „A fost foarte uşor să cânt din nou cu Răzvan Suma. Ideea este că au trecut câţiva ani şi mi-am schimbat în totalitate optica şi modul de a trata o colaborare muzicală. Am cântat cu mulţi artişti de atunci şi am învăţat să accept cu uşurinţă ideile celorlalţi.”
 
În 2006, Răzvan Suma şi Horia Mihail intrau în lumea turneelor naţionale tot cu un program Schumann. La întrebarea cât de mare e diferenţa faţă de acum 10 ani, răspunde Răzvan Suma spunând: „Noi evoluăm ca artişti permanent, iar unul dintre aspectele fantastice ale acestei evoluţii este flexibilitatea. Deşi nu am cântat de 5 ani împreună, ne simţim, şi prin acel simţ care te face să creezi muzică adevărată, devenim un tot unitar muzical - definiţia muzicii de cameră, de fapt.“
 
Este cu totul altfel decât acum 10 ani. Din toate punctele de vedere. Dacă în 2006 încercam marea cu degetul, acum avem de-a face cu o reţetă deja stabilă. Asta nu înseamnă că este perfectă, dimpotrivă, vom putea lucra la ea pentru a o îmbunătăţi. Cert este că România de acum nu seamănă deloc cu România de acum 10 ani, nici măcar din punct de vedere muzical, apreciază Horia Mihail
 
Programul de recitaluri din acest turneu susţinut de Răzva Suma şi Horia Mihail cuprinde F. Schubert: Sonata Arpeggione în la minor, D 821, R. Schumann: Adagio şi Allegro în la bemol major, op. 70, Fantasiestücke, op. 73 şi Cinci piese în stil popular, op.102.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările