VIDEO Vara se numără festivalurile de film. Celebrul regizor sud-coreean Park Chan-wook vine la Anonimul, în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DRUMEŢIE Cinefilii sunt aşteptaţi în august la Sfântu Gheorghe (în Deltă), Craiova şi Cetate (la malul Dunării) sau Mediaş, pentru a vedea cele mai noi producţii semnate Cristi Puiu („Sieranevada“), Bogdan Mirică („Câini“) sau Paul Negoescu („Două lozuri“).

UPDATE: Regizorul coreean Park Chan-wook, premiat la Berlinală şi pe Croazetă, este invitatul special al festivalului Anonimul 2016, unde, pe 8 august, va primi trofeul pentru contribuţia adusă cinematografiei universale.

Trofeul îi va fi înmânat în cadrul galei de deschidere a celei de-a 13-a ediţii a evenimentului din Delta Dunării. Gala va fi urmată de proiecţia în premieră în România a celui mai recent film al său, ”Agassi/ The Handmaiden”, inclus în competiţia oficială la Festivalul de Film de la Cannes 2016. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizorului, a actriţei Kim Hae-sook şi a producătorului Wonjo Jeong.

Luna august este prin excelenţă luna festivalurilor, inclusiv de film, iar anul acesta nu face excepţie. Prima „sărbătoare a filmului“ care-i îmbie pe cinefili pentru a veni, cu corturile sau cu chirie „într-un sat de pescari“, este Festivalul de Film Independent Anonimul, care se întoarce în acest an în localitatea Sfântu Gheorghe, acolo unde Dunărea întâlneşte Marea.

Un număr de 32 de producţii româneşti şi străine fac parte din competiţia de scurtmetraj ficţiune şi animaţie a festivalului Anonimul, ajuns la a 13-a ediţie, care va avea loc în perioada 8-14 august, la Sfântu Gheorghe din Delta Dunării. Între cele 18 titluri străine care participă în această competiţie se numără filme din Suedia, Austria, Franţa, Spania, Italia, Belarus şi Rusia. Printre aceste pelicule se află şi producţia franceză „Două maluri / Second Shore“, în regia Dianei Munteanu. De cealaltă parte, 14 pelicule scurte româneşti concurează. Între ele, “O noapte în Tokoriki“, de Roxana Stroe, recompensată la Berlin 2016, şi „4:15 Sfârşitul Lumii“, inclus în competiţie la Cannes.

Puiu se-ntoarce în Deltă

Totodată, producţiile „Sieranevada“, de Cristi Puiu, „Câini“, de Bogdan Mirică, şi „Două lozuri“, de Paul Negoescu, se numără printre peliculele care vor fi prezentate, pe 9 august, în Seara Filmului Românesc, la festivalul Anonimul. Deja celebrul „Sieranevada“ va fi proiectat la festivalul Anonimul, în deschiderea Serii Filmului Românesc, în prezenţa regizorului Cristi Puiu, a producătorului Anca Puiu şi a unei părţi din echipă. Cristi Puiu revine astfel la Anonimul, după participarea în cadrul competiţiei de scurtmetraj la prima ediţie a festivalului, în 2004, cu acum clasicul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea“. „Sieranevada“ va rula în cinematografele din România din 9 septembrie.

„Câini“, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, va fi de asemenea proiectat la Anonimul în prezenţa unei părţi din echipă. Recompensat cu premiul FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard la Cannes 2016, filmul urmăreşte povestea lui Roman, un tânăr de la oraş care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. „Câini“, cu Dragoş Bucur, Gheorghe Visu şi Vlad Ivanov, va rula pe marile ecrane din România din 23 septembrie.

Bani mulţi pentru Anonimul

Regizorul Paul Negoescu revine la Anonimul cu cel de-al doilea lungmetraj al său, „Două lozuri“, cu Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol în rolurile principale. Filmul va fi lansat în cinematografe pe 7 octombrie. În plus, scurtmetrajele „Ninel“, de Constantin Popescu, cu Florentina Ţilea şi Pali Vecsei, şi „Oase pentru Otto“, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg, după un scenariu semnat de Lia Bugnar, vor fi proiectate în cadrul Serii Filmului Românesc.

Anonimul va prezenta şi filme care au fost distribuite în cinematografele din România în acest an, precum „Ilegitim“, regia Adrian Sitaru, „Dublu“, lungmetrajul de debut al regizoarei Catrinel Dănăiaţă, şi „03.Bypass“, regia Nap Toader. Coproducţia românească „Miracolul din Tekir“, regia Ruxandra Zenide, precum şi 14 scurtmetraje româneşti, au fost incluse în secţiunile competiţionale. Festivalul Anonimul, organizat de fundaţia cu acelaşi nume, se numără printre evenimentele care au primit cele mai mari sume din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC): 82,71 de puncte, la acest concurs, şi 100.000 de lei.

image

Filme la Olguţa, pe malul Dunării şi-ntr-un burg transilvan

Cea de-a şaptea ediţie a Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară), eveniment dedicat filmului şi gastronomiei din Balcani, va avea loc în perioada 20 - 28 august, la Craiova şi în Portul Cultural Cetate din judeţul Dolj, şi va avea ca temă poveştile urbane. La Craiova, proiecţiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, pe 20 şi 21 august, după care festivalul se va desfăşura, în continuare, pe malul Dunării, la Port Cultural Cetate. Ca în fiecare an, vor avea loc concerte şi demonstraţii culinare.

Tema acestei ediţii, „Poveşti urbane din Balcani“, uneşte peste 30 de filme – lungmetraj, scurtmetraj şi documentare – şi un simpozion. Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului. Divan Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu“ în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj, cu sprijinul CNC şi ICR.

Între 1 şi 3 septembrie, va avea loc şi cea de-a VI-a ediţie a MECEFF „7+1”, festivalul de film al oraşului Mediaş, cu toate că, în mod inexplicabil, anul acesta manifestarea nu a mai primit niciun leu de la Ministerul Culturii. Regizorul Radu Gabrea, „părintele festivalului“, a reuşit totuşi să facă rost de bani (dintre care 90.000 de lei de la CNC) şi să ţină festivalul şi în acest an. Ţara invitată este, de această dată, Rusia, iar MECEFF va prezenta filmele sovietice clasice care au înnebunit, pe vremuri, o lume întreagă, de genul iconicului „Zboară cocorii“ (1957).

Românii cuceresc Europa

Pe plan internaţional, va avea loc, pentru început, festivalul de film de la Locarno (a 69-a ediţie, între 3 şi 13 august), unde cel mai recent lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate“ (după M. Blecher), va avea premiera mondială în competiţia oficială, iar documentarul austriac „Secondo Me“, regizat de basarabeanul Pavel Cuzuioc, a fost selectat în secţiunea oficială Semaine de la Critique. Totodată, celebrul festival de la Sarajevo (a 22-a ediţie, 12-20 august) a selectat în competiţia oficială peliculele „Inimi cicatrizate“, de Radu Jude, şi „Câini“, de Bogdan Mirică.

Peliculele „Cinema, mon amour“ (România-Cehia, 2015), de Alexandru Belc, şi „Doar o răsuflare“ (România, 2016), de Monica Lăzurean-Gorgan, au fost selectate în competiţia de producţii documentare a festivalului. „Sieranevada“, de Cristi Puiu, se numără printre cele 77 de producţii incluse în Programul BH Film, dezvoltat de Asociaţia Cineaştilor din Bosnia şi Herţegovina, în colaborare cu Sarajevo Film Festival. Alte proiecte româneşti sunt incluse în secţiunile de dezvoltare de la Sarajevo.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite