Lungmetrajul „Un pas în urma serafimilor” are opt trofee în palmares la Gala Gopo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gala Premiilor Gopo are loc la TNB                                            FOTO Ionuţ Dobre
Gala Premiilor Gopo are loc la TNB                                            FOTO Ionuţ Dobre

Marţi seară au fost acordate premiile Gopo. „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu a primit opt premii, printre care cele pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun actor în rol principal (Vlad Ivanov). Cel mai bun documentar a fost desemnat „Planeta Petrila”, în regia lui Andrei Dăscălescu, iar cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Diana Cavaliotti, pentru rolul din „Ana, mon amour”.

UPDATE Premiul pentru Cel mai bun film (lungmetraj)

„Un pas în urma serafimilor” Regia: Daniel Sandu, Producător: Ada Solomon, Ioana Drăghici (HiFilm Productions) 

„Iubiţi cineaşti, vă mulţumesc din suflet, pentru voturile pentru filmul ăsta, pentru solidaritate, pentru cei 25 de ani în care am avut acasă o familie extraordinară, şi acasă, la serviciu, familii extraordinare.

Iubiţi guvernaţi, fanionul ăsta pe care-l reprezintă cinematografia, e alcătuit dintr-o breaslă mică, cu nevoi specifice. Iubite autorităţi, sunt lucruri foarte mici pe care le puteţi schimba astfel încât artiştii să se simtă onoraţi la ei acasă...Ei în lumina reflectoarelor, nu au de ales, decât să se arate foarte puternici. Nu e chiar aşa. Sunt foarte multe mame în meseria asta, sunt meserii care nu se fac neapărat într-o continuitate...Actorii sunt de multe ori, nevoiţi să alerge între diverse joburi, mai mult sau mai puţin creative, pentru  a reuşi să reziste”, a declarat producătoarea Ada Solomon. (foto: jos)

Ada Solomon

Pavel Bartoş a oferit premiul pentru întreaga carieră actorilor George Mihăiţă şi Vladimir Găitan, amintind că se împlinesc, în acest an, 50 de ani de când s-a filmat „Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie. 

„Aş dori, prin acest premiu, să fac o reverenţă în faţa regizorilor de ieri şi de azi, şi o revernţă în faţa dvs, a spectatorilor. Decid acest premiu lui Lucian Pintilie”, a spus actorul George Mihăiţă.

„Daţi-i voie lui Vladimir Găitan să închine acest premiu celor mai dragi oameni...este vorba de familia mea, de scumpa mea soţie, aflată aici, în primul rând...fetiţei mele, Gloria, băiatului meu, Alexandru, aflat la Londra, ginerelui meu drag, Paul, şi surioarei mele..”, a spus Găitan.

Mihăiţă şi Găitan

Vladimir Găitan şi George Mihăiţă

Premiul pentru Cel mai bun regizor (lungmetraj) 

Daniel Sandu, „Un pas în urma serafimilor” 

„Trebuie să recunosc că este o mică surpriză şi pentru mine să câştig acest premiu, dar ştiu că sunt oameni şi mai surprinşi decât mine, motiv pentru care mă bucur cu atât mai mult de el. Felicit mai întâi colegii mei contracandidaţi la această categorie”,a spus Daniel Sandu.

Acesta a explicat că, atunci când era mai tânăr şi a văzut la cinema „Filantropica”, regizat de Nae Caranfil, a avut „un sentiment nou şi ciudat”, căci vedea un film românesc pe care îşi dorea să îl mai vadă o dată. 

„Dacă vă puteţi imagina că sunt un alien (extraterestru) rătăcit, venind de pe mica planetă numită teatru, şi descins abrupt în marea planetă, cinema...Toată viaţa mi-am dorit să regizez un film, dar am aterizat prea târziu... Mă bucur să fiu în mijlocul minunatei şi armonioasei bresle a cineaştilor ca să dau acest premiu pentru cea mai bună regie”, a explicat regizorul Andrei Şerban, cel care a acordat premiul pentru cea mai bună regie. 

Premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol principal (într-un film de lungmetraj ficţiune) 

Vlad Ivanov pentru rolul preotului Ivan din filmul „Un pas în urma serafimilor”

Actorul Vlad Ivanov a mulţumit mai multor persoane, printre care celor care i-au oferit şansa, „care au înţeles că nu trebuie să ai 80 de ani ca să ai experienţă”.

„...Pentru toate aceste lucruri şi pentru bucuria şi şansa pe care mi le daţi, de fiecare dată când mă invitaţi într-un platou de filmare, vă mulţumesc”, a mai spus Ivanov. 

Vlad Ivanov

Actorul Vlad Ivanov, alături de Dorel Vişan, cel care i-a înmânat premiul

Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal (într-un film de lungmetraj ficţiune) 

Diana Cavaliotti pentru rolul Ana din filmul „Ana, mon amour”

Iulia Lumânare (foto: jos) a ridicat premiul în numele Dianei Cavaliotti

Iulia Lumânare

Premiul pentru Cel mai bun scenariu (Lungmetraj ficţiune) 

Daniel Sandu pentru filmul „Un pas în urma serafimilor”. Este al cincilea trofeu pe care filmul lui Daniel Sandu îl primeşte în această seară.  

Premiul pentru Cea mai bună imagine (lungmetraj) 

George Dăscălescu pentru filmul „Un pas în urma serafimilor”(foto: jos)

George Dăscălescu

Cel de-al doilea premiu  pentru Întreaga Activitate  i-a fost acordat Sandei Toma de actorul Victor Rebengiuc.

„Mulţumesc mult celor care s-au gândit la mine. Sunt actriţa care e uitată şi, din când în când, redescoperită...Singurul meu merit...este că încă nu am murit. Surpriza a fost foarte mare, când am fost chemată la telefon, să fiu invitată, să fiu premiată. Atât de mare, încât i-am telefonat lui Victor să văd dacă nu e o farsă. Şi se pare că nu a fost”, a spus, glumind, Sanda Toma. 

Sanda Toma

 Sanda Toma, alături de Victor Rebengiuc

Premiul Publicului acordat filmului care a realizat cele mai mari încasări

„Ghinionistul”, în regia lui Iura Luncaşu

„Sunt extrem de recunoscător celor din Reşiţa...Mulţumesc foarte mult distribuitorului, Vertical Entertainment, şi nu în ultimul rând, mulţumesc publicului”, a declarat Luncaşu. 

Premiul Publicului acordat filmului care a reuşit să aducă cei mai mulţi spectatori în sălile de cinema

„Octav”, în regia Sergiu Celibidachi

Premiul pentru Întreaga Activitate i-a fost acordat operatorului de imagine şi producătorului Ion Marinescu.

Ion Marinescu

A fost acordat premiul special criticului şi istoricului de film Bujor T. Rîpeanu. (foto: jos)

Bujor T. Râpeanu

Premiul pentru Cea mai bună muzică originală (Lungmetraj)

Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu, Liviu Mănescu pentru filmul “6,9 pe scara Richter”

Moment In Memoriam Pe ecranul de pe scena TNB au apărut imaginile celor din lumea filmului, de la operatori de imagine, până la regizori şi actori, care au plecat anul acesta dintre noi: Alexandru Petculescu, Alexandru Şuteu, Călin Potcoavă, Cristina Brătescu, Georgeta Solomon, Jeana Dochiţa, Livia Ionescu, Mircea Plângău, Odillo Victor Cimbru, Ovidiu Drugă, Paulian Oprescu, Tiberiu Borcoman, Cornelia Paloş, Ion Truică, Ion Abrudan, Alecu Croitoru, Cristina Stamate, Dan Rebegea, Doina Cruceru, Doru Dumitrescu, Dinu Ianculescu, George Cornea, Ileana Zărnescu, Irina Bârlădeanu, Mircea Drăgan, Mircea Cosma, Mircea Valentin Ionescu, Claudiu Stănescu, Paul Fister, Radu Gabrea, Ion Besoiu, Tatiana Iekel, Olga Tudorache, Stela Popescu.

Premiul pentru Cel mai bun film european 

 „Despre trup şi suflet” / “On Body and Soul” (r. Ildikó Enyedi), Ungaria, distribuitor: Bad Unicorn

Premiul pentru Cel mai bun film documentar 

Planeta Petrila Regia: Andrei Dăscălescu, producător: Anamaria Antoci, Hanka Kastelicova, Alina David (FilmLab, HBO Europe, HBO România)

Premiul pentru Cel mai bun Montaj (Lungmetraj)

Dana Bunescu pentru filmul “Ana, mon amour” 

Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (într-un film de lungmetraj ficţiune)

Ali Amir (foto: jos) pentru rolul Aid din filmul “Un pas în urma serafimilor” 

Ali Amir

Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (într-un lungmetraj de ficţiune) 

 Diana Spătărescu pentru rolul Anca Răşcanu din filmul “Fixeur” 

Premiul pentru Cel mai bun film de debut (lungmetraj) 

„Un pas în urma serafimilor”, în regia lui Daniel Sandu, producător: Ada Solomon, Ioana Drăghici 

„Vreau să îi mulţumesc în primul rând producătorului Ada Solomon...prietenului şi directorului meu de imagine, George Dăscălescu...Vreau să mulţumesc actorilor mei minunaţi...Şi îi mulţumesc foarte mult Florielei Grapini...”, a spus regizorul (foto: jos) pe scena TNB, după ridicarea premiului. 

Daniel Sandu

Premiul pentru Cele mai bune costume (lungmetraj ficţiune) 

Doina Levintza, Adina Bucur pentru filmul “6,9 pe scara Richter”

Premiul pentru Tânără Speranţă 

Ştefan Iancu pentru rolul din filmul “Un pas în urma serafimilor”

„Daniel, acum doi ani jumate, ai pus un pariu...Eu zic că ţi-a ieşit. Mulţumesc!”,a declarat Ştefan Iancu (foto: jos).

Ştefan Iancu

Premiul pentru Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (lung metraj ficţiune)

Cătălin Ciutu, Dana Roşeanu şi Iulia Roşeanu pentru filmul “6,9 pe scara Richter”

Regizorul Daniel Sandu („Un pas în urma serafimilor”) a declarat că pentru filmul său, nominalizat la 15 categorii, şi-au asumat riscul de a lucra cu non-actori, dar a fost important să fie tineri, lucru care s-a dovedit a fi „un loz câştigător”.

Alexandru Bogdan a felicitat-o pe regizoarea Adina Pintilie, câştigătoare a Ursului de Aur la Berlinale 2018, pentru filmul ”Touch Me Not”/ „Nu mă atinge-mă”, filmul „care a reuşit un lucru extraordinar în România. Deşi încă nu a fost lansat, l-a văzut toată lumea”. 

Gala Premiilor Gopo a debutat cu un moment comic al cărui protagonist a fost Alexandru Nagy. Pe scenă au fost puse bannere cu mesaje comice precum „Vrem filme fără Vlad Ivanov”. 

Actorul Alexandru Bogdan, gazda evenimentului, a intrat în scenă, călare pe un ponei de jucărie, glumind pe seama actorilor de altă dată care „ştiau să joace şi să călărească”. 

Cel care va înmâna premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, respectiv pentru cea mai bună actriţă în rol principal, actorul Dorel Vişan, a explicat că s-ar bucura dacă aceste premii ar avea un efect mai mare asupra oamenilor. „Arta e cea care trebuie să îi ajute pe oameni să fie mai buni, mai puri”.

„Contează foarte mult (premiile n.r.) pentru că sunt o formă de comunicare...Aceste premii îi dau omului o oarecare linişte că e pe calea cea bună”, a declarat Vişan în legătură cu importanţa premiilor.

 Ne-a adus şansa (Filmul „Reconstituirea” n.r.) , pentru că în profesia noastră, şansa joacă un rol foarte important, iar întâlnirea cu Lucian Pintilie, a fost şansa noastră...A fost ca la loterie. Într-o zi de vară, Lucian Pintilie a intrat în clasa în care eu şi George Mihăiţă ne pregăteam pentru producţia de vară, şi a rămas cu chipurile noastre”, a explicat Vladimir Găitan care va fi, de asemenea, premiat pentru întreaga activitate. 

„Am luat prima pensie şi iau premiul pentru întreaga activitate”, a glumit George Mihăiţă, care va primi premiul pentru înreaga activitate. 

„Revolta de la Braşov din 15 noiembrie 1987 este atât de semnificativă pentru istoria noastră recentă, pe cât de necunoscută. A fost, în special, umbrită de revoluţia din decembrie... Noi am făcut filmul tocmai pentru a-l recupera”, a declarat Liviu Tofan, regizorul producţiei „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, nominalizat la categoria Cel mai bun film documentar.

Pe covorul roşu din faţa Teatrului Naţional şi-au făcut apariţia actorii şi regizorii, printre care Rodica Lazăr şi Vlad Ivanov. 

„În primul rând dacă eşti aici înseamnă că ai lucrat şi ai făcut cel puţin un film bun”, a declarat actriţa, nominalizată pentru rolul său din filmul „Hawaii”.

„A fost o bucurie să întâlnesc o echipă absolut minunată... A fost o provocare şi pentru mine. Ne leagă o prietenie frumoasă acum... Am nişte tineri dornici să facă film la începutul filmărilor şi am terminat cu nişte actori profesionişti”, a povestit actorul Vlad Ivanov despre distribuţia din filmul ”Un pas în urma serafimilor”.

   

La ediţia din acest an a premiilor Gopo, lungmetrajul cu cele mai multe nominalizări, 15 la număr, este „Un pas în urma serafimilor”, în regia lui Daniel Sandu, urmat de „6,9 pe scara Richter”, regizat de Nae Caranfil, de „Aniversarea”, de Dan Chişu (fiecare, câte 8 nominalizări), respectiv de „Ana, mon amour” al lui Călin Peter Netzer, „Breaking News” al Iuliei Rugină şi „Fixeur”, regizat de Adrian Sitaru (fiecare, câte 7 nominalizări). 

Cele cinci lungmetraje nominalizate la categoria „cel mai bun film" la gala Gopo 2018 sunt: „6,9 pe scara Richter" (în regia lui Nae Caranfil), „Breaking News", de Iulia Rugină, „Fixeur", în regia lui Adrian Sitaru, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor", de Emanuel Pârvu şi „Un pas în urma serafimilor", regizat de Daniel Sandu. Cele cinci pelicule au fost selectate dintr-un număr de 23 de film româneşti lansate în cinematografe în 2017. 

Printre cei care vor urca pe scenă pentru a înmâna mult-râvnitele statuete Gopo, create de artistul Adrian Ilfoveanu, se regăsesc artişti consacraţi precum Gheorghe Visu, Dorel Vişan, Simona Bondoc, Manuela Hărăbor, Marius Florea Vizante, Pavel Bartoş, Oana Sârbu, dar şi tineri actori precum Nicoleta Hîncu, Mihai Smarandache, Paul Cimpoieru, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu, Dana Rogoz, Ela Ionescu, Florentina Năstase sau Dana Marineci.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite