Arte

articolul anterior articolul urmator

Verdi – Verdissimo – La Bellissima

0
8 Aug 2013 15:42:54
Cristina Comandasu
Anna Netrebko si directorul Deutsche Grammophon, Mark Wilkinson, in 7 august, la Salzburg
Anna Netrebko si directorul Deutsche Grammophon, Mark Wilkinson, in 7 august, la Salzburg

Vă semnalam într-un articol de acum 2 săptămâni lansarea anunţată a unui disc Verdi cu soprana Anna Netrebko. Întrucât se apropie lansarea lui oficială – programată mâine, 9 august 2013, şi difuzarea lui integrală la Radio România Muzical, simt nevoia să scriu din nou despre acest disc care mi s-a părut absolut extraordinar.

La Bellissima – Anna Netrebko

Mai întâi, cred (sper) că oricine interesat de muzica clasică a auzit de Anna Netrebko; pentru cei neinteresaţi de muzică clasică, poate măcar i-au văzut portretul pe cutiile unei vopsele de păr pentru femei sau în reclamele la bijuterii.

Pentru că, da, Anna Netrebko este o femeie foarte frumoasă, dar mai mult decât atât, înzestrată cu o voce ieşită din comun, care îi permite acum, la maturitate (va împlini 42 ani în septembrie) să schimbe macazul repertoriilor pe care le abordează: dacă până acum a putut fi ascultată în roluri de soprană lirico-lejeră, acum ea preferă mai întunecatele roluri spinto-dramatice.

Iar albumul Verdi, lansat cu o mare ceremonie ieri la Salzburg şi care va apărea pe piaţă mâine în magazinele din întreaga lume, este primul după această schimbare de macaz. Anna Netrebko a ales roluri întunecate şi tragice din operele verdiene: Lady Macbeth din „Macbeth”, Ioana d’Arc din „Giovanna d’Arco”, Giovanna de Guzman din „Don Carlo” şi Elisabetha de Valois din „Trubadurul”. Iar vocea ei pare o navă amiral plecată să cucerească orizonturile – te emoţionează, îţi face pielea de găină, te lasă  fără în aer în piept pe vreun pianissimo.

Înţeleg aprecierea specială pe care casa ei de discuri, Deutsche Grammophon, o are pentru Anna Netrebko: în 10 ani de colaborare, sărbătoriţi tot la ceremonia de ieri de la Salzburg, au fost vândute 3.8 milioane de CD-uri şi DVD-uri – o cifră uriaşă pentru muzica clasică, o cifră ce o transformă pe Anna Netrebko în soprana cu cele mai multe titluri vândute în secolul XXI.

Şi în plus, vă invit să vizualizaţi pe youtube clipul de prezentare al discului, pentru a o descoperi pe adevărata Anna Netrebko, despre care mi-a povestit cândva şi Ioan Holender, care a cunoscut-o foarte bine în calitatea sa de director al Operei de Stat din Viena: o persoană prietenoasă, caldă, fără aroganţă, care se simte foarte bine în pielea ei, iubită de tot personalul operei şi un partener de scenă de nădejde.

Da, îmi place Anna Netrebko! Sper să vă placă şi dvs. noul ei album pe care-l puteţi asculta integral luni, 12 august, de la ora 20, la Radio România Muzical, inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2013”, care, apropo, aşteaptă şi votul dvs. Discul va fi disponibil şi în România, în magazinele de specialitate (de exemplu Librăriile Humanitas), dar şi pe www.getmusic.ro. Pentru fişiere audio accesaţi www.itunes.com.

Verdi cu Luciano Pavarotti  şi o premieră mondială

…şi nu numai găsiţi pe deja mult-aşteptatul (se lansează în 2 septembrie) album care reuneşte 50 dintre cele mai bune înregistrări ale neuitatului Luciano Pavarotti.

Ce ciudat, nu? Deşi Pavarotti s-a stins în urmă cu aproape 6 ani (adică 6 septembrie 2007), magia Pavarotti nu s-a epuizat. Vocea lui unică, caldă ca soarele italian, continuă să trezească amintiri, să se vândă pe cantităţi impresionante de discuri, să fascineze…

Cred că dublul compact-disc care se va lansa în septembrie nu trebuie ratat pentru că el conţine o premieră mondială: prima înregistrare pe care realizat-o în cariera sa Luciano Pavarotti în Marea Britanie - o arie din opera Boema înregistrată la Opera Covent Garden în 1963, abia redescoperită în arhive.

Şi în plus, cum să nu vrei să mai asculţi o dată celebra „Nessun dorma” din „Turandot” de Puccini sau duetele lui Pavarotti cu Sting sau Bono?

…Şi ceva fără Verdi – La mulţi ani, Dan Grigore!

Nu e prea târziu, sper, să-i spun public „ La mulţi ani!” lui Dan Grigore, aniversatul din 6 august la o frumoasă vârstă rotundă.

Şi drept cadou pentru toţi – înregistrarea emisiunii aniversare de 4 ore, difuzată luni de Radio România Muzical, posibil de reascultat aici.

Iar drept cadou 2: două transmisiuni directe-evenimente din Festivalul BBC Proms în această seară şi mâine, de la ora 21 – Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, dirijor Mariss Jansons, solistă pianista Mitsuko Uchida. La Radio România Muzical…

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările