Arte

articolul anterior articolul urmator

Victor Dumănescu, invitat la pupitrul dirijoral în „Aida” la Opera Naţională Bucureşti

0
18 May 2022 15:46:10
Autor: Maria-Alexandra Mortu

Joi, 19 mai, ora 18:30, vă aşteptăm la spectacolul cu opera „Aida” de Giuseppe Verdi. La pupitrul dirijoral se va afla în calitate de invitat maestrul Victor Dumănescu, dirijor şi profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, muzician cu o bogată activitate dirijorală, desfăşurată cu mari succese în ţară şi în străinătate, în cadrul căreia a colaborat cu mulţi artişti valoroşi atât români cât şi străini.

Distribuţia reprezentaţiei: Aida - Lăcrimioara Cristescu (invitată), Radames - Daniel Magdal, Amneris - Sidonia Nica (debut), Amonasro - Cătălin Toropoc, Ramfis - Leonard Bernad (debut), Regele - Filip Panait, Mesagerul - Valentin Racoveanu, Marea Preoteasă - Simona Neagu. Cu participarea Orchestrei, a Corului şi a Ansamblului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti. 

Dirijor şi profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, dr. Gheorghe Victor Dumănescu a absolvit în anul 1967, Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iaşi, la clasa de dirijat a maestrului Ion Baciu. Între anii 1961-1974 a activat ca dirijor al Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, iar între anii 1974-1984 ca dirijor al Operei Naţionale din Iaşi. 

Între anii 1984-1994 se reîntoarce în oraşul natal ca dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Începând cu anul  1991, Maestrul Victor Dumănescu este profesor permanent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasele de orchestră, dirijat şi clasa de operă.

Repertoriul său cuprinde majoritatea titlurilor de operă, operetă şi balet aflate în repertoriile curente ale tuturor instituţiilor de profil din ţară dar şi numeroase lucrări vocal-simfonice aflate în repertoriul curent al filarmonicilor româneşti.

Este colaborator permanent al instituţiilor de spectacol şi de concert din ţară şi din străinătate, prezenţa sa pe scenele festivalurilor din: Kiev (Ukraina), Aspendos (Turcia), Sofia (Bulgaria) fiind încununată cu succes de fiecare dată.

Între anii 1991-1994 a activat ca director artistic şi dirijor principal al Operei din Antalya (Turcia). A realizat numeroase turnee artistice în străinătate (în marea majoritate a statelor din Europa), iar alături de Opera timişoreană în toate turneele efectuate în Olanda.

Bilete aici şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările