Arte

articolul anterior articolul urmator

Victor Rebengiuc primeşte premiul de excelenţă la Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj

1
6 Oct 2014 14:11:48
Autor: Florin Ghioca
Victor Rebengiuc are o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film
Victor Rebengiuc are o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film

Actorul Victor Rebengiuc va primi trofeul de excelenţă al celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, evenimentul fiind marcat prin proiecţia specială a lungmetrajului "De ce trag clopotele, Mitică", de Lucian Pintilie.

Proiecţia filmului "De ce trag clopotele, Mitică?", realizat de Lucian Pintilie în 1981, este programată pe 17 octombrie, de la ora 18.30, la Cinema Victoria, în prezenţa maestrului Victor Rebengiuc.
 
Interzis timp de 10 ani în perioada comunistă, filmul lui Lucian Pintilie se bazează pe piesa "D-ale carnavalului" a lui I.L. Caragiale şi explorează universul micii burghezii meschine, măcinată de nimicuri şi aventuri sentimentale. Victor Rebengiuc apare într-o distribuţie de excepţie, alături de Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Tora Vasilescu şi Ştefan Iordache.
 
Cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii româneşti. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete şi Niki Ardelean sunt doar câteva dintre rolurile memorabile interpretate de Victor Rebengiuc.
 
Rolul din "Pădurea Spânzuraţilor" i-a marcat cariera cinematografică. Respins iniţial la probe de regizorul Liviu Ciulei pentru chipul "prea angelic", Victor Rebengiuc a convins prin empatia interioară cu personajul lui Apostol Bologa. În 1974, acesta îl juca pe Horia Baniciu, legionarul revenit în România după 1945, în "Conspiraţia" lui Manole Marcus. Următorul său rol marcant este Tănase Scatiu în filmul cu acelaşi titlu semnat de Dan Piţa. În anul 1981, Rebengiuc dă viaţă personajului Iancu Pampon în "De ce trag clopotele, Mitică?", al cineastului Lucian Pintilie. Au urmat "Faleze de nisip", de Dan Piţa, "Pădureanca", de Nicolae Mărgineanu, şi celebrul "Moromeţii", de Stere Gulea.
Lista continuă cu rolurile principale din "Niki Ardelean", de Lucian Pintilie, şi "Medalia de onoare", de Călin Peter Netzer, pentru care a primit cele mai multe distincţii, la Torino, Salonic, dar şi premiul Gopo pentru cel mai bun actor.
Cel mai recent rol, din pelicula "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, propunerea României la premiile Oscar 2015, i-a adus cel de-al doilea Gopo din carieră.
 
De asemenea, anul acesta, Victor Rebengiuc a fost distins de Uniunea Teatrală din România (UNITER) cu premiul de excelenţă, pe care acesta l-a dedicat "Generaţiei 1956", alături de care a debutat (Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, George Constantin, Silvia Popovici, Constantin Rauţchi).
 
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj va prezenta publicului peste 150 de producţii, workshop-uri dedicate pasionaţilor de film şi nu numai. Peste 100 de invitaţi sunt aşteptaţi la Cluj-Napoca de-a lungul celor zece zile de festival.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Adrian Barsu
6.10.2014, 19:16:27

Merita; toata vara, domnia sa si V V Ponta, din zori si pina-n seara, au dezvoltat o tara; iar noi am facut plaja; tipul e si baftos, acu' hirtie igienica.....cacalau; nu ca pe vremea impuscatului.

Modifică Setările