Arte

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Confirmări, promisiuni – despre muzică cu un acordeon şi un spectacol de operă

0
5 Aug 2016 14:15:50
Cristina Comandasu
Ksenija Sidorova
Ksenija Sidorova

Luna august – timp de relaxare, vacanţă, lenevie (pentru cei care nu şi-au luat deja concediul). Şi timp de reflecţie şi noi descoperiri, inclusiv muzicale; luna când se anunţă şi evenimentele toamnei. Pentru mine, prilej de a o descoperi pe Ksenija Sidorova, o femeie tânără şi frumoasă care cântă la... acordeon.

O alăturare incendiară – Carmen şi acordeonul

Ei bine, un acordeon care să cânte muzica lui Georges Bizet, sub degetele unei femei frumoase care seamănă foarte bine cu temperamentala Carmen, era ceva greu de imaginat înainte de apariţia Ksenijei Sidorova pe scenele internaţionale de concert. Şi nu e de mirare că a ajuns în atenţia unei casei importante de discuri, mai ales că pentru Deutsche Grammophon constat că este o politică promovarea tinerelor talente care realizează majoritar producţiile noi, în completare venind reeditările cu nume faimoase din trecut. În plus, tot ce este neobişnuit atrage atenţia, cu atât mai mult o femeie frumoasă care cântă la un instrument mai rar întâlnit în muzica cultă.

Deci, la 28 ani, letona Ksenija Sidorova era o candidată perfectă pentru un profil de artist Deutsche Grammophon. A studiat acordeonul de la 8 ani; este absolventă a prestigioasei Academii Regale de Muzică din Londra, iar debutul pe o scenă importantă s-a produs în 2009, la Wigmore Hall din capitala Marii Britanii. De atunci, a cântat cu importante orchestre europene, în primăvara lui 2016 apărând pentru prima dată şi pe scene americane, ca parteneră de scenă a lui Avi Avital, un alt muzician altfel, care a adus mandolina la rangul de vedetă.

Albumul Carmen semnat de Ksenija Sidorova, primul apărut în cadrul contractului semnat cu Deutsche Grammophon în martie 2016, este cu siguranţă şi o încercare de atragere a unui public mai larg, mai puţin familiarizat cu opera şi muzica clasică, în general. Şi aş zice că este un pariu câştigat, pentru că nu e nimic kitsch în această reinterpretare a temelor din opera Carmen de Georges Bizet; unele dintre piesele de pe album sunt tratate 100% în stil clasic, fiind înregistrate de Sidorova în compania Orchestrei Filarmonice Borusan din Istanbul, cu Sascha Goetzel dirijor (acesta din urmă este frecvent şi invitat al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti); altele au o alură jazzy-world music, Sidorova apărând în compania ansamblului Nuevo Mundo, a chitaristului Reeentko Dirks şi a percuţionistului Itamar Doari.

În 52 minute, Sidorova rezumă opera Carmen pe înţelesul celor care poate nu s-ar gândi să intre vreodată într-o sală de operă; este o călătorie sonoră plăcută, cu un aer estival, având-o în prim plan pe această minunată letonă frumoasă şi pasională care cântă foarte bine la acordeon.

Argumentul sonor rămâne însă cel mai important: puteţi asculta acest album luni, 8 august, de la ora 19.00, la Radio România Muzical, în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2016”. 

...Şi o operă în original

Pentru cei care preferă originalul, o altă propunere care poate părea mai serioasă: opera „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, de pe un album lansat tot de casa Deutsche Grammophon pe 8 iulie 2016.

Producţiile cu opere integrale pe disc sunt din ce în ce mai rare – costurile sunt mari şi vânzările nesigure. O reţetă câştigătoare poate fi asocierea cu un festival din care se înregistrează spectacole live şi, eventual, un sponsor important. Aşa s-a întâmplat şi în cazul actualei producţii: o înregistrare din festivalul de la Baden Baden din 2015 şi finanţare din partea Rolex, sponsorul, printre altele, şi al concertului de Anul Nou de la Viena. Evident, reţeta trebuie să includă şi nume de vedetă; şi a fost respectată, din moment ce în distribuţie regăsim nume de super-vedete precum tenorul Rolando Villazon, baritonul Thomas Hampson, baritonul Luca Pisaroni, mezzosoprana Anne Sofie von Otter şi, nu în ultimul rând, mai tinerele voci ale sopranei Christiane Karg, mezzosopranei Angela Brower şi a sopranei  bulgară Sonya Yoncheva care a primit de altfel cele mai multe aprecieri din această distribuţie, pentru interpretarea rolului Contesei.

Nu mai puţin importantă mi se pare contribuţia orchestrei, Chamber Orchestra of Europe, şi a dirijorului, Yannick Nezet Seguin, care dincolo de urmărirea atentă a vocilor soliste, aduc o notă de autentic în interpretarea muzicii mozartiene, fără a lăsa senzaţia unui muzeu de instrumente.

Mi se pare meritorie şi iniţiativa lui Rolando Villazon de a înregistra alături de Yannick Nezet Seguin şapte dintre operele mozartiene: până în prezent au apărut patru – Don Giovanni, Cosi fan tutte şi Răpirea din serai. Rolando Villazon, o veritabilă vedetă a operei timpurilor noastre, un tenor mexican de 42 ani care în ultimul timp s-a ocupat şi de regia de operă: în mod cert, nu doar că are o voce frumoasă, dar şi o inteligenţă vie care a contribuit important la edificarea carierei sale de cel mai înalt nivel.

Mozart a fost un subiect important pentru Villazon în ultimii trei ani: a înregistrat nu doar aceste patru opere, ci şi un album cu arii de concert semnate de Mozart, un repertoriu mai rar abordat, deşi lucrările au valoarea indubitabilă a marilor opusuri create de Mozart.

Voci frumoase, cu ştiinţa cântului muzicii mozartiene, diferit de orice altceva din domeniul operei, o gândire muzicală alertă şi proaspătă – cam aşa cred că ar trebui să arate o „Nuntă a lui Figaro” în prezent la nivel strict auditiv. Şi aşa este şi este în versiunea de pe albumul apărut pe 8 iulie 2016, ceea ce se poate descoperi ascultând acest spectacol pe site-ul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

Promisiuni pentru toamnă

O listă scurtă: pentru iubitorii operei, discul Verismo cu  soprana Anna Netrebko în prim plan (care a înregistrat alături de soţul ei, tenorul Yusif Eyvazov, şi Orchestra Academiei Naţionale Sant Cecilia din Roma, dirijor Antonio Pappano). Cele mai importante arii de soprană din repertoriul verist (Puccini, Giordano, Leoncavallo, Catalani, Boito, Ponchielli) pe un disc care va apărea pe 2 septembrie şi poate fi ascultat la Radio România Muzical pe 5 septembrie, de la ora 19.00.

Pentru un public mai larg iubitor de muzică bună: pe 26 august apare Love Story, un disc semnat de pianista Valentina Lisitsa (cunoscută drept pianista youtube pentru numărul –record de public care-i accesează contul) cu teme celebre pentru pian şi orchestră din filmele hollywoodiene ale anilor 20-40 ai secolului trecut. La Radio România Muzical, pe 29 august, ora 19.00.

Pentru iubitorii muzicii clasice 100%: albumul Wonderland semnat de pianista germano-japoneză Alice Sara Ott. Lucrări de Edvard Grieg, compozitorul romantic norvegian: evident, celebrul său concert pentru pian şi orchestră, dar şi piese pentru pian solo. La Radio România Muzical pe 12 septembrie, de la ora 19.00.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările