VIDEO David Grimal revine pe scena Ateneului. Violonistul va concerta cu ansamblul „Les Dissonances“ în Festivalul „George Enescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi şi vineri, 18 şi 19 decembrie, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Horia Andreescu, va susţine de la ora 19.00, în sala Mare a Ateneului, două concerte extraordinare, cu un program care include lucrări de Jean Sibelius, Aram Haciaturian şi Piotr Ilici Ceaikovski. Solist va fi violonistul francez David Grimal, care revine pe scena Ateneului.

Orchestra  simfonică a Filarmonicii „George Enescu“ va intrepreta, joi şi vineri, de la ora 19.00, la Sala mare a Ateneului, Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 47, de Jean Sibelius, fragmente din baletul ”Spartacus”, de Aram Haciaturian, şi muzică din baletul ”Spărgătorul de nuci”, de Piotr Ilici Ceaikovski.

Orchestra Les Dissonances, al cărei director artistic este David Grimal, va fi la Bucuresti anul viitor în cadrul Festivalului "George Enescu".  Orchestra are o geometrie variabilă şi execută lucrări din repertoriul simfonic fără dirijor, cu o largă libertate de interpretare.

David Grimal este fondatorul formaţiei „Les Dissonances” cu un număr variabil de interpreţi, ansamblu ce reuneşte atât muzicieni consacraţi, cât şi tineri artişti. În 2010 şi 2011, „Les Dissonances” a realizat înregistrări cu lucrări de Beethoven, Vivaldi şi Piazzolla. Recent, în decembrie 2013 formaţia a fondat propria casă de discuri, „Dissonances Records”, lansând o înregistrare cu Concertul pentru vioară şi Simfonia nr. 4 de Brahms în martie 2014. 

 Ne-am obişnuit să-i vedem pe muzicieni dirijaţi cu bagheta. A cânta fără dirijor, înseamnă a avea libertatea de a se întruni într-un spaţiu deschis unde fiecare îşi creează, găseşte propriul rost, de-a lungul şedinţelor de lucru; un alt fel de a face muzică. Solişti, interpreţi de muzică de cameră, muzicieni de orchestră şi străluciţi studenţi îşi dau întâlnire cu scopul de a se îmbogăţi reciproc, într-un spaţiu unde compozitori şi interpreţi leagă un dialog necesar. Les Dissonances stimulează mereu nivelul artistic prin provocările pe care acest ansamblu le oferă, de la Simfoniile lui Beethoven la cele ale lui Brahms, trecând prin programe ce pun în lumină opere prea puţin cunoscute de către public, spune David Grimal, violonist şi director artistic.

Ansamblul artistic creează o legătură între actori muzicali din domenii diferite, integrează artişti veniţi din cele mai cunoscute orchestre franceze şi internaţionale, precum şi tinere talente la început de carieră.  Repertoriul vast al ansamblului cuprinde genuri muzicale reprezentative ale tuturor epocilor, începând cu partiturile magistrale ale repertoriului simfonic major (Strauss, Bach, Schubert, Beethoven) până la creaţiile contemporane (Thierry Escaich, Brice Pauset, Marc-André Dalbavie) trecând prin toate formele muzicale. Muzica de cameră este continuu asociată formatului simfonic în concerte, pentru a arăta mai bine corespondenţele dintre cele două forme.

Numele colectivului este un omagiu adus celebrului cvartet mozartian, precum şi semnul
unei divergenţe constructive faţă de obiceiuri de gândire.

După studiile muzicale la Conservatorul din Paris, unde lucrează cu Régis Pasquier, David
Grimal beneficiază de sfaturile unor artişti prestigioşi precum Shlomo Mintz sau Isaac Stern,
urmează timp de un an cursuile Sciences-Po Paris, întâlnindu-l apoi pe Philippe Hirschhorn. Este
solicitat de numeroase orchestre internaţionanle: Orchestra Paris, Orchestra Filarmonică a Radio
France, Orchestra Naţională din Rusia, Orchestra Naţională din Lyon, New Japana Philharmonic.
Orchestra Simfonică din Ierusalim, Sinfonia Varşovia etc.

Născut în 1973, David Grimal a început să cânte la vioară la vârsta de cinci ani. A studiat la Conservatoire National Supérieur de Paris cu Régis Pasquier, printre cursurile de măiestrie la care a participat fiind de menţionat cele ale lui Isaac Stern şi Shlomo Mintz. Întâlnirea cu Philippe Hirschhorn, cel care avea să îi devină mentor, a fost hotărâtoare pentru violonist, deschizându-i drumul unei cariere internaţionale. David Grimal a concertat alături de orchestre ca English Chamber Orchestra, Stockholm Chamber Orchestra, Florida Philharmonic Orchestra, Ulster Orchestra, Moscow Soloists, Sinfonia Varsovia, Camera di Padova, Orchestre National de France, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de Lyon, Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Orchestre du Capitole de Toulouse, Orchestre National des Pays de Loire, Ensemble Orchestral de Paris, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Orchestre National de Chambre de Toulouse, Budapest Strings, Budapest Radio Orchestra, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Bochumer Symphoniker şi Jenaer Philharmonie. Printre colaborările cu dirijori se numără cele cu Emmanuel Krivine, Rafael Frühbeck de Burgos, Hubert Soudant, Stanislaw Skrowaczewski, James Judd, Matthias Bamert, Lawrence Foster, Yuri Bashmet, Michael Schonwandt, Ole Kristian Ruud, Jaap van Zweden, Horia Andreescu, Marc Soustrot, Theodor Guschlbauer şi Yan Pascal Tortelier.

În domeniul muzicii de cameră evoluează alături de renumiţi muzicieni, cea mai îndelungată colaborare fiind cea cu Georges Pludermacher. Înregistrările cu lucrări de Ravel, Debussy, Bartok, Franck, Strauss, Enescu, Janacek au fost elogiate de presă (Strad Selection, BBC Magazine, Arte Selection, ffff Telerama). Alături de Valery Afanassiev a realizat un disc cu Sonatinele de Schubert. Printre alte înregistrări ale violonistului se numără integrala sonatelor şi partitelor de Bach, precum şi prime audiţii care i-au fost dedicate de compozitorii Marc-André Dalbavie, Brice Pauset, Thierry Escaich, Jean-François Zygel, Alexander Gasparov, Victor Kissine, Fuminori Tanada, Ivan Fedele, Philippe Hersant, Guillaume Connesson. În octombrie 2009 a fost invitat să interpreteze Concertul de Thierry Escaich, înregistrare distinsă în 2011 cu Classica’s Choc. În 2010 a prezentat lucrarea Schlag-Kantilene, dedicată lui de Brice Pauset.

David Grimal predă vioara la Musikhochschule Saarbrücken din Germania iar în 2008 i-a fost decernată distincţia Chevalier des Artes et Lettres.
David Grimal cântă pe instrumentul Ex Roederer, Stradivarius (1710) şi de asemenea pe vioara Don Quichotte, construită pentru el de lutierul francez Jacques Fustier.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite