VIDEO Documentarul „Aici... adică acolo“, de Laura Căpăţână Juller, în competiţia de la Sarajevo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul „Aici... adică acolo“, al Laurei Căpăţână Juller, a primit premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF)
Filmul „Aici... adică acolo“, al Laurei Căpăţână Juller, a primit premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF)

"Aici... adică acolo", de Laura Căpăţână Juller, a fost selectat în competiţia de documentare a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, care se desfăşoară între 16 şi 24 august  în capitala bosniacă.

Documentarul, care a primit premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), se află în competiţie cu producţii din ţări precum Croaţia, Slovenia, Grecia şi Ungaria.

Cum a luat naştere ideea filmului

Laura Căpăţână Juller este din Braşov şi are 33 de ani. A absolvit Liceul Pedagogic în germană, la Sibiu, petrecându-şi adolescenţa fără părinţii rămaşi în oraşul natal. Acest lucru a reprezentat o experienţă traumatizantă pentru aceasta, stârnindu-i interesul pentru copiii ai caror parinti sunt plecaţi în străinătate. Astfel a luat naştere filmul documentar la care a lucrat timp de patru ani. 

Filmul abordează problematica familiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a copiilor care stau şi-i aşteaptă printre jucării şi alte cadouri. Ani şi Sanda, protagonistele documentarului, sunt două fete din Maramureş, crescute de bunici. Părinţii lor muncesc în Spania, la fel ca mulţi alţi români. Când au plecat, planul părinţilor suna promiţător: cu banii câştigaţi în Spania voiau să-şi cumpere o casă în care toată familia să fie fericită. După mai mult de zece ani, lucrurile nu s-au desfăşurat conform planului şi casa cea mare e departe de a fi terminată. Laura Căpăţână-Juller le-a însoţit pe Ani şi Sanda timp de trei ani, urmărind cu afecţiune şi talent încercările prin care au trecut cele două fete devenite adolescente în absenţa părinţilor.

Patru producţii româneşti selectate în programul de cofinanţare

Ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Sarajevo nu duce nici de data aceasta lipsă de români. Regizorul Cristi Puiu va fi omagiat la festival, după ce, în urmă cu trei ani, a fost preşedintele juriului la acest eveniment. De asemenea, "The Fixer", de Adrian Sitaru, "Viking Line Story", de Ştefan Constantinescu, "Dogs" de Bogdan Mirică şi "Vanpir", de Marian Crişan, se numără printre proiectele cinematografice care au fost selectate în secţiunea CineLink Plus a Festivalului de Film de la Sarajevo.

În total, 90 de proiecte din 18 ţări au fost depuse pentru selecţie în programul CineLink 2013. Secţiunea CineLink aduce împreună producători care caută cofinanţatori pentru proiectele cinematografice pe care le dezvoltă. Doar 16 proiecte, din totalul de 90, au fost selectate în programul CineLink, acestea urmând să fie prezentate la piaţa de coproducţii de la Sarajevo, între 21 şi 24 august. De asemenea, opt dintre proiectele CineLink vor participa la un workshop cu regizori, producători şi specialişti în finanţe şi chestiuni legale.

În ultimii 10 ani, aproximativ 60% din proiectele CineLink de la Sarajevo au fost finalizate. Festivalul de Film de la Sarajevo este principalul şi cel mai mare festivalul de film din Balcani, şi unul dintre cele mai mari din Europa. A fost fondat în 1995, în timpul asediului în Războiul de Independenţă din Bosnia. În luna august a fiecărui an, acesta aduce, la Sarajevo, celebrităţi internaţionale şi o mare varietate de lung lungmetraje şi scurtmetraje din întreaga lume.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite