VIDEO Filmul "Brâncuşi din eternitate", eligibil pentru o nominalizare la Globul de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul "Brâncuşi din eternitate", de Adrian Popovici, se numără printre cele 53 de producţii cinematografice din întreaga lume considerate eligibile pentru o nominalizare la premiile Globul de Aur 2015, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină".

Dacă, anul acesta, Academia americană a anunţat un număr record de 83 de lungmetraje, reprezentând tot atâtea ţări ale lumii, intrate în cursa pentru Oscarul categoriei "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza", unde reprezentantul României a fost desemnat "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, la gala Globul de Aur 2015 sunt eligibile pentru nominalizare în secţiunea similară doar 53 de pelicule, iar ţara noastră este reprezentată de "Brâncuşi din eternitate", o producţie Artis Film România, în regia lui Adrian Popovici.

În ceea ce priveşte gala Globurilor de Aur, trofee decernate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association/ HFPA), condiţiile impuse producţiilor şi coproducţiilor intrate în cursa pentru nominalizare sunt ca cel puţin 51% din dialoguri să fie într-o altă limbă decât engleza, ca filmele să fi fost lansate în ţara sau ţările de origine între 1 noiembrie 2013 şi 31 decembrie 2014 şi să fi avut parte de o proiecţie oficială pentru membrii votanţi HFPA. Pot intra în competiţie şi producţii americane vorbite în limbi străine, iar participarea fiecărei ţări în această categorie nu este limitată la un singur titlu pe an aşa cum se întâmplă la Oscaruri.

Filmul lui Adrian Popovici intră în competiţie cu alte 52 de lungmetraje, multe fiind semnate de regizori renumiţi, precum Zhang Yimou, Paolo Virzì, Pawel Pawlikowski, Andrei Zviaghinţev, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Roman Polanksi, Claude Lelouch, Kornél Mundruczó şi Nuri Bilge Ceylan.

Lista completă a filmelor poate fi consultată pe site-ul galei Globurilor de Aur.

Nominalizările pentru Globurile de Aur vor fi anunţate pe 11 decembrie, iar gala de decernare a premiilor va avea loc pe 11 ianuarie 2015.

Trei perioade de timp, trei poveşti, trei planuri şi trei personaje construiesc intriga filmului "Brâncuşi din eternitate", care zugrăveşte personalitatea marelui sculptor de origine română Constantin Brâncuşi. Povestea principală este cea despre Brâncuşi în perioada lui de maturitate fizică şi creativă. Este perioada care urmează sosirii lui la Paris, perioada prieteniei cu Amedeo Modigliani, dar şi a relaţiei cu Martha, unul dintre modelele lui, poate chiar modelul lui preferat. A doua poveste este cea a lui Marin Etu, un student la Arte plastice, în Bucureşti, în perioada instaurării regimului comunist. Din cauza unor critici aduse unora dintre membrii Academiei Române care au refuzat moştenirea pe care Brâncuşi ar fi vrut s-o lase statului român, el este condamnat la 13 ani de detenţie. După ce este eliberat, Securitatea îl obligă să falsifice multe din lucrările lui Brâncuşi. A treia poveste îl are în centrul ei pe Milarepa, un mare învăţat ce a trăit în secolul al XII-lea în Tibet. Milarepa e evocat de multe ori de Brâncuşi, mare admirator al învăţăturilor sale, dar şi de Marin Etu, care, în timpul detenţiei, datorită unui coleg de celulă, ajunge să afle multe despre viaţa lui Milarepa. Acesta este liantul dintre sculptorul Brâncuşi şi falsificatorul Marin Etu.

Rolurile principale sunt interpretate de Ioan Andrei Ionescu (Constantin Brâncuşi), Iulia Verdeş (Martha), Alexandru Potocean (Marin Etu) şi Claudiu Bleonţ (Milarepa). Adrian Popovici a transpus pe ecran un scenariu scris de regretatul Radu Aneste Petrescu, Ioan Cărmăzan şi Pascal Ilie Virgil. Filmul este produs de Cornelia Paloş şi regizorul Adrian Popovici, care semnează şi muzica, alături de Vladi Cnejevici.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite