VIDEO La o întâlnire cu filmul de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Film de artă

Când spui film de artă, ai tendinţa de a te gândi, în primul rând, la acele producţii cinematografice stufoase şi greu de digerat de către publicul larg, care vrea să vină la cinema doar pentru a se distra.

Astfel, curente precum expresionismul german, neorealismul italian sau Dogma95, cu toate că au făcut furori la vremea lor şi au adus o contribuţie majoră lumii cinematografice, atât din punct de vedere tehnic, dar şi al mizanscenei, au fost recunoscute doar de oamenii de nişă, cei care erau cu adevărat interesaţi de subiectul filmelor, respectiv modul în care au fost filmate.

Astăzi, filmele de artă au început să prindă contur, iar publicul, invadat constant de filme cu super eroi sau explozii, tind să ”evadeze” când au ocazia şi la câte un film de artă. Dar oare avem suficiente mijloace de distribuire a acestor filme? Da şi nu.

Deoarece aceste filme nu prea aduc profit, cinematografele de mall se feresc spre a le difuza sau dacă o fac, acestea au parte doar de câteva difuzări plasate la ore în care publicul general să nu prea aibă acces la ele. Aşa că lupta pentru a le aduce în ochii publicului pică pe umerii cinematografelor clasice, care din păcate au rămas în număr mic nu numai în Capitală, dar şi în ţară.

Din fericire, mai mulţi investitori şi promotori culturali s-au gândit la o alternativă prin care să aibă succes în a umple sălile de cinematografe cu oameni care să se bucure de filmele de artă. Astfel, au luat naştere şi la noi festivaluri de film precum: Festivalul Filmului Francez, Festivalul de film Independent American, Festivalul de film latino-american Pelicula, Les Filmes des Cannes a Bucharest, dar şi alte festivaluri tinere precum Nordic Film Festival, care poposeşte la Cinema Elvire Popescu din Bucureşti, între 19-23 februarie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite