VIDEO Luminiţa Gheorghiu: „Eu am spus toată viaţa că trebuie să trăieşti pentru locul întâi, să trăieşti pentru nota 10 şi atunci poate iei un 9”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Gheorghiu, în filmul "Poziţia copilului"
Luminiţa Gheorghiu, în filmul "Poziţia copilului"

Luminiţa Gheorghiu este una dintre favoritele în cursa pentru Ursul de Argint (alături de Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Isabelle Huppert), ea fiind protagonista filmului “Poziţia copilului”, aflat în competiţie la Berlinală.

Într-un interviu acordat Iulianei Ciugulea, pentru Digi 24, cu câteva ore înainte să plece la Berlin, actriţa mărturiseşte că are emoţii, dar că este optimistă în privinţa şanselor ei: „Este o competiţie foarte foarte grea. E bine, e frumos, e onorabil dar totodată sunt emoţii foarte mari. Sunt nişte nume foarte importante acolo, dacă mă gândesc numai la actriţe - Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Isabelle Huppert. Nu ştiu cum se gândesc ele la asta. Dar cred că şi pentru ele competiţia e importantă. (...) Oricum, nu poţi să ştii niciodată ce preferinţe are juriul. (...) Juliette Binoche, spre exemplu, este deţinătoarea unui Oscar, dar asta nu înseamnă că nu îşi doreşte şi premiul ăsta. Premiile sunt bune întotdeauna. Eu am spus toată viaţa că trebuie să trăieşti pentru locul întâi, să trăieşti pentru nota 10 şi atunci poate iei un 9. Trăieşti pentru 9, poate iei un 8 şi aşa mai departe.”        

Vorbind despre cel mai important moment al vieţii ei profesionale de până acum, Luminiţa Gheorghiu a spus: „Cred că cel mai mare premiu al meu este că un film ca Moromeţii va rămâne. Am avut norocul să joc în toată viaţa mea cu actori imenşi ca: Dem Rădulescu, Petrică Gheorghiu, Gina Patrichi, Ştefan Bănică sau Victor Rebengiuc. Iar cel mai important lucru pentru viaţa mea profesională este că am prins, cum se spune, Teatrul Bulandra. Ce nume erau atunci acolo – Toma Caragiu, Liviu Ciulei, Gina Patrichi, Rebengiuc...doamne, doamne! Cu greu visai pe atunci la Teatrul Bulandra. Toţi visam la asta.”Şi în film, ca şi în teatru a avut parte de mari întâlniri şi de mari succese. Iar secretul, crede actriţa, a stat în seriozitatea şi bucuria cu care a tratat întotdeauna această meserie: „Toată viaţa am fost conştiincioasă şi am muncit foarte mult. Dar de o vreme mi se pare mult mai complicat. De pe la 50 de ani mi s-a făcut frică. Parcă m-au năpădit emoţiile, teama că greşesc... Dar, una peste alta, cred că am avut foarte mult noroc în viaţa profesională. Pentru că eu nu m-am gândit niciodată că voi face film. Ei, sigur, m-am gândit pe la 15 ani că vreau să iau Oscarul. Mi-am făcut tot felul de scenarii pentru festivitatea de premiere, dar că voi face film vreodată, la asta nu m-am gândit.”

Despre lucrul la un film, în general, şi în special, despre lucrul la „Poziţia copilului” actriţa povesteşte: „La film nu e timp de repetiţii, ca la teatru. La «Moartea domnului Lăzărescu», de exemplu, nu-mi aduc aminte să fi fost mai mult de 5, maximum 8 repetiţii. La «Poziţia copilului» am avut însă mai mult timp la dispoziţie, ceea ce mi-a dat o anumită linişte. Am putut să stăm de vorbă, să alegem, să culegem.”Dacă are şi o nemulţumire privind în urmă, aceea nu vine însă din viaţa profesională, ci din cea  personală: „Nu îmi face plăcere să îmi amintesc că mi-am sâcâit mult copiii cu programul. Le-am făcut un program încărcat de viaţă: instrumente – pian, mandolină, chitară clasică, patru limbi străine, patinaj, înot... Ele nu mi-au reproşat niciodată, dar la vremea respectivă era greu. De ce ai luat 9? Nu a luat nimeni 10? Eu le pusesem să citească încă din clasa I toată bibliografia până în clasa a IV-a. Eram obsedată să citească. Este foarte important, lectura te încarcă.”

Interviul va fi difuzat la Digi 24, mâine seară, de la ora 20.10, în cadrul emisiunii “Conversaţii esenţiale”,

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite