Arte

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Richard Gere şi Kevin Costner, jurizaţi de public la Festivalul de Film de la Roma

0
30 Sep 2014 16:17:12
Autor: Florin Ghioca
Actori precum Kevin Costner vor fi jurizaţi de public începând de anul acesta la Roma FOTO GettyImages/Gulliver
Actori precum Kevin Costner vor fi jurizaţi de public începând de anul acesta la Roma FOTO GettyImages/Gulliver

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma (16-25 octombrie) va avea un juriu alcătuit din spectatori, după cum a anunţat directorul artistic al evenimentului, Marco Müller, care doreşte "să promoveze toate diversităţile cinematografiei".

În acest an vor fi decernate cinci premii stabilite de public, în locul trofeelor tradiţionale Marc Aurelio, care erau atribuite până în acest an de un juriu de specialişti.
Fiecare bilet de intrare va fi înzestrat cu un cod care va permite spectatorilor să voteze pe site-ul festivalului sau prin intermediul aplicaţiei oficiale a evenimentului cinematografic.
 
Cu 51 de lungmetraje în selecţia oficială, dintre care 24 în avanpremieră mondială, provenind din 21 de ţări, ediţia din 2014 a festivalului din capitala Italiei doreşte să devină de acum înainte mai degrabă o "sărbătoare a cinema-ului" şi mai puţin o competiţie veritabilă.
Criza economică resimţită acut în ultimii trei ani în Italia explică această alegere a organizatorilor, a recunoscut directorul general al Fundaţiei "Cinema per Roma", Lamberto Mancini.
"Bugetul nostru a scăzut în acest an la 6 milioane de euro. Având la dispoziţie mai puţine resurse, a trebuit să optăm pentru o repoziţionare strategică a evenimentului", a explicat Lamberto Mancini.
"Însă, esenţial este faptul că festivalul continuă şi că se autofinanţează în procent de 50%", a continuat Lamberto Mancini.
Printre starurile anunţate la Roma se vor afla Clive Owen (care va prezenta miniseria de 10 episoade "The Knick", regizată de Steven Soderbergh), Richard Gere (pentru "Time out of Mind", de Oren Moverman), Kevin Costner ("Black and White", de Mike Binder), Rooney Mara ("Favelas, de Stephen Daldry) şi Guillaume Canet ("La prochaine fois, je viserai le coeur", de Cédric Anger).
 
 
Ca în fiecare an, cursuri de cinematografie vor fi susţinute de numeroşi actori şi regizori celebri, precum Geraldine Chaplin, Kevin Costner şi brazilianul Walter Salles ("Jurnal de călătorie/ Diarios de motocicleta"), care va fi recompensat cu trofeul Marc Aurelio pentru întreaga carieră.
 
Un singur juriu specializat, cel de la secţiunea Cinema d'Oggi, prezidată de regizorul american Jonathan Nossiter, va decerna premiul Taodue Camera d'Oro pentru cel mai bun film de debut.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii