Arte

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Un violoncelist de excepţie, Rodin Moldovan, a interpretat Dvorak, în seria de concerte "Capodopere ale Marilor Compozitori"

0
25 Nov 2014 17:57:31
Autor: Ionela Roşu
Vilocelistul Rodin Moldovan are o expresivitate deosebită în interpretarea muzicii
Vilocelistul Rodin Moldovan are o expresivitate deosebită în interpretarea muzicii

Orchestra Simfonică Bucureşti a susţinut sâmbătă seara, la Sala Radio, un concert extraordinar în deschiderea stagiunii "Salut Cultura! 2015", care a omagiat capodoperele compozitorului Antonín Dvořák. Solistul acestui concert a fost renumitul artist de origine română Rodin Moldovan, violoncelist solist al Orchestrei Simfonice MDR Leipzig (Germania).

Sâmbătă, 22 Noiembrie, Sala "Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune a găzduit concertul susţinut de Orchestra Simfonică Bucureşti: alături de dirijorul principal Benoît Fromanger, solist a fost Rodin Moldovan.

Programul Antonin Dvorak a inclus  Uvertura  "Carnaval" Op. 92,  Waldesruhe Op.86, Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor op 104,  Simfonia nr. 9 "Din lume nouă".
 

“Un violoncelist la care muzica trece mai intâi prin inimă”, scria Leipziger Volkszeitung, despre Rodin Moldovan.

Absolvent al Conservatorului de Muzică Ciprian Porumbescu din Bucureşti, a studiat cu profesorul Aurel Niculescu, continuându-şi  studiile la Accademia Nazionale di Santa Cécilia din Roma cu profesorul Franco Maggio Ormezowsky, Radu Aldulescu şi s-a specializat în 1993 cu Mstislaw Rostropovich.

Carierea sa de violoncelist solist a început în Italia alături de renumite ansambluri precum: Orchestra Sinfonica Siciliana Palermo, Orchestra Sinfonica del Teatro Massimo Palermo şi Filarmonica Arturo Toscanini Parma. Actualmente, Rodin Moldovan este violoncelist solist al Orchestrei Simfonice MDR Leipzig (Germania), cea mai veche orchestră radio din lume, fondată în 1923.

Un artist desăvârşit, Rodin Moldovan a interpretat alături de artişti instrumentişti celebri precum Gabriel Croitoru, Ning Feng, Justus Franz, Geza Hosszu-Legocky, Mihaela Martin, Alexander Paley, Julian Rachlin, Eugen Sârbu, Mihaela Ursuleasa şi a concertat ca artist instrumentist solist alături de dirijori celebri precum Fabio Luisi (transmisie radio live, in Germania, Elveţia şi Franţa a concertului pentru violoncel şi orchestră de Edward Elgar), Daniel Nazareth (Arthur Honegger, Concertul pentru violoncel şi orchestră), Jun Märkl (Richard Strauss - Don Quixote cu MDR Sinfonieorchester Leipzig), Heinz Rögner (Lalo -  Concertul pentru violoncel şi orchestră), John Nelson (Brahms - Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră), Marcello Viotti (Tschaikowski - Variaţiunile Rococo) şi Manfred Honeck (Max Bruch - Kol Nidrei).

Rodin Moldovan a interpretat în diverse formule şi ansambluri de muzică de cameră dintre care memorabile sunt performanţele ca duo, pian şi violoncel, alături de Alexander Paley în Germania, Franţa şi Italia. Împreună cu “Trio Celibidache” a câştigat premiul întâi la Concursul Festivalului Muzical din Varaždin/Croatia si a concertat în Madrid, la curtea regală a Spaniei, pe faimoasele instrumente Antonio Stradivari. Angajamentele sale ca artist instrumentist conţin participări în diverse festivaluri, turnee, concerte şi recitaluri alături de Berliner Philharmoniker Oktet şi Nathan Quartett.

Alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, Rodin Moldovan a participat ca violoncelist solist în cadrul turneului cultural istoric: “Orchestra Simfonică Bucureşti, o premieră românească în America de Sud”, ce a reprezentat participarea unei orchestre româneşti de prim rang în cadrul unui turneu de concerte în renumite săli din continentul sud-american precum: Teatro Colon/Buenos Aires, Teatro Solis/Montevideo, Gran Teatro Nacional/Lima şi Teatro El Circulo/Rosario.

A înregistrat o serie de CD-uri de succes, precum Concertul pentru Violoncel şi Orchestră de Robert Schumann (Live) şi Friedrich Gulda, Concertul pentru Violoncel şi Orchestră, alături de Sächsische Bläserphilharmonie.

Alături de Kristjan Järvi, Rodin Moldovan va concerta în stagiunea 2015 ca solist instrumentist al Orchestrei Simfonice MDR Leipzig şi va interpreta Concertul pentru Violoncel şi Orchestră de Friedrich Gulda.

Orchestra Simfonică Bucureşti

Atât prin exuberanţa, energia şi bucuria de a face muzică cât şi din dorinta de a deschide lumea sunetelor şi a formelor muzicale către un public variat, Orchestra Simfonică Bucureşti şi-a transpus viziunea pe termen lung în ceea ce priveşte arta interpretării muzicale.
Timp de şapte ani, misiunea Orchestrei Simfonice Bucureşti a constat în atragerea şi educarea unei palete cât mai largi de iubitori ai tuturor genurilor muzicale.

De-a lungul timpului, flexibilitatea orchestrei în alegerea stilurilor muzicale diverse s-a concretizat printr-o serie concerte susţinute începând cu 2007. Astfel, Orchestra Simfonică Bucureşti a abordat o diversitate de stiluri şi genuri muzicale, de la muzica clasică până la stiluri mai puţin convenţionale pentru o orchestră simfonică precum muzică de film, pop/rock şi crossover, încântând şi atrăgând deopotrivă atât cunoscătorii, cât şi tinerii iubitori de muzică. Astfel, s-au remarcat colaborările cu artişti de talie internaţională precum renumitele soprane Angela Gheorghiu, Tarja Turunen, Irina Baianţ, Tina Munteanu, tenorii Teodor Ilincăi, Marcel Pavel, Vlad Miriţă, violoniştii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Corina Belcea, Toto Cutugno şi Phoenix.

Stagiunea muzicală Salut, CULTURA! realizează concerte de larg interes pentru publicul spectator, revelând acestuia artişti de talie internaţională şi lucrări de mare valoare. Acest proiect cultural novator, a demonstrat viziunea pe termen lung cu privire la arta interpretării muzicale, iar exuberanţa, energia şi bucuria de a face muzică fără compromisuri profesionale sunt elementele catalizatoare ce dezvoltă permanent ansamblul artistic.

Orchestra Simfonică Bucureşti a participat la concerte şi evenimente culturale precum “Ora Pamântului”, 9 Mai – Ziua Europei, Festivalul Naţional de Muzică Contemporană SIMN, The Masterpiece, The Beatles as performed by Bucharest Symphony Orchestra. De asemenea, la invitaţia organizatorilor Ediţiei a 14-a a Festivalului “Rencontres de Calenzana” – Corsica / Franta, OSB a susţinut în 2012 două concerte, alături de Eric Lacrouts – prim concertmaestru al Operei Naţionale din Paris şi pianistul Pierre Réach.

De asemenea, OSB a efectuat un turneu în Belgia, la Bruxelles, unde a susţinut şi interpretat premiera creaţiei cunoscutului compozitor belgian contemporan, Jacques Alphonse De Zeegant. Un eveniment difuzat de o televiziune din Bruxelles şi înregistrat pe suport DVD, acest concert s-a bucurat de patronajul Majestăţii Sale Regina Paola a Belgiei.

Un proiect ambiţios, “Bucharest Symphony Orchestra – Premieră românească în America de Sud” este cea mai importantă realizare din istoria Orchestrei Simfonice Bucureşti. Turneul de concerte şi evenimentele culturale a reprezintat participarea pentru prima dată a unei orchestre româneşti de prim rang într-un turneu de anvergură în America de Sud. Această acţiune cultural istorică s-a desfăşurat în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie 2013 cu sprijinul Guvernului României şi a companiei Apa Nova Bucureşti S.A. şi a fost posibilă la invitaţia Asociaţiei Culturale de Stat Mozarteum Brasileiro. Numele României a fost reprezentat şi apreciat pe alte continente, prin prisma faptului că muzica, cultura şi arta, alături de performanţele sportivilor români, pot fi excelenţi ambasadori onorifici pe întreg mapamondul, cu rezultate de imagine extraordinare obţinute într-un timp foarte scurt.

Cu ocazia împlinirii a trei ani de existenţă a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucuresti şi la invitaţia acesteia, Orchestra Simfonică Bucureşti a realizat un flash mob în Terminalul Plecări al Aeroportului Internaţional “Henri Coandă” Bucureşti. Videoclipul filmat în timpul desfăşurării evenimentului a fost postat pe YouTube şi a reusit să adune peste 200.000 vizualizări în primele două săptămâni.

Orchestra Simfonică Bucureşti şi dirijorul său principal, Benoît Fromanger, au răspuns invitaţiei de participare la concertul simfonic din cadrul Festivalului “Bucharest Music & Film Festival” 2013. Solistul concertului a fost George Tudorache, prim concermaestru al Orchestrei Filarmonice din Londra/UK şi al Orchestrei Regale din Liege/Belgia. Acest eveniment cultural s-a bucurat de participarea a peste 2000 de spectatori.

Prima ediţie a concertului extraordinar de Anul Nou, organizat în exclusivitate de Orchestra Simfonică Bucureşti, a încheiat stagiunea Salut CULTURA! 2013. Concertul a avut loc la Sala “Mihail Jora” a Societăţii Române de Radiodifuziune şi s-a bucurat de participarea unui public meloman numeros, biletele fiind vândute în totalitate cu două săptămâni înainte.

Pe lânga activitatea concertistică, orchestra a înregistrat două CD-uri, ambele fiind lansate în primăvara anului 2013. Primul album, intitulat “Very Classic”, cuprinde cele mai cunoscute arii de operă, pop şi crossover interpretate de Marcel Pavel, şi a fost prezentat publicului meloman într-un concert de gală susţinut la Sala Palatului. Cel de-al doilea album al Orchestrei Simfonice Bucureşti a fost lansat la Bruxelles. CD-ul conţine înregistrările în premieră mondială a întregii creaţii orchestrale a compozitoarei franceze din perioada impresionistă – Mel Bonis. CD-ul este produs de Casa de Discuri belgiană “Chant de Linos” şi a fost înregistrat sub bagheta dirijorului principal şi a directorului artisitc, Benoît Fromanger.

Acest concert este susţinut în parte de Guvernul României şi Apa Nova Bucureşti S.A. Parteneri ai acestui concert sunt Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) prin Biroul Regional pentru Europa Centrală şi de Est al OIF (BRECO) şi Asociaţia Philson Young.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările