VIDEO „Bucureşti, unde eşti?“, documentarul în care Piaţa Universităţii este personaj principal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Petri, în studioul Adevarul Live FOTO David Muntean
Vlad Petri, în studioul Adevarul Live FOTO David Muntean

Vlad Petri, fotograful şi regizorul de film care a devenit cunoscut graţie proiectului documentar desfăşurat pe parcursul a trei luni în Asia Centrală, este invitat la Adevărul Live pentru a discuta despre viaţa văzută prin lentila unui fotograf independent.

"Bucureşti, unde eşti?" este proiectul la care Vlad Petri lucrează în prezent. Filmul, ce va fi lansat  în prima parte a anului 2014, tratează protestele sociale ce se desfăşoară de obicei în Piaţa Universităţii, devenită deja un simbol în rândul românilor.

Proiectul care i-a adus recunoaşterea rămâne însă, „Marshrutka - Asia Centrală“, proiect ce tratează subiecte precum adaptarea cetăţenilor republicilor ex-sovietice la ”tranziţia” post-URSS şi ce dificultăţi au întâmpinat aceştia.

Ideea documentarului, un clip de mii de vizualizări

Vlad Petri spune că a ajuns întâmplător în mijlocul protestelor care au avut loc, anul trecut, în Piaţa Universităţii şi că ideea a pornit atunci când a văzut că filmarea realizată de el în acea seară a strâns într-un timp scurt mii de vizualizări.

Spune că aşteptările lui, în ceea ce priveşte filmul, sunt strâns legate de reacţiile pe care le poate stârni vizionarea: „Vreau să ajung cu acest film în licee şi universităţi, cred că este un film care se adresează tinerilor, interesul meu este vizionarea filmului de un public cât mai mare, dar mai ales discuţiile pe care le poate genera“.

Timp de 20 de zile am fost în fiecare zi şi mi se părea că se întâmplă ceva foarte important în viaţa mea, Vlad Petri, regizor

În ceea ce priveşte titlul documentarului, regizorul spune că a vrut să sublinieze întrebarea legată de stadiul în care ne aflăm, de nivelul conştiinţei civice: „Titlul, pe lângă faptul că este o replică ce apare în film, este unul deschis, o întrebare legată de unde a fost Bucureştiul, unde este acum şi unde va fi“. 

De asemenea, Vlad Petri a mărturisit că a încercat să surprindă în film şi faptul că mulţi dintre protestatari nu ştiau exact motivul pentru care se aflau acolo: „Cred că dacă ieşim în stradă ar trebui să ştim de ce o facem, ce ne dorim, ce nemulţumiri avem“.

Regizorul a fost fascinat că după 23 de ani oamenii au ieşit în stradă într-un mod spontan, dar totodată, în momentul în care a început montajul şi-a dat seama că vede lucrurile într-un mod diferit, că s-a detaşat. „Timp de 20 de zile am fost în fiecare zi şi mi se părea că se întâmplă ceva foarte important în viaţa mea prin această participare, mai târziu, la montaj, am început să văd lucrurile de la distanţă“. 

Vlad Petri a vorbit despre pasiunea pentru fotografie, dar şi despre perioada în care a lucrat la documentarul realizat în Asia Centrală şi ce înseamnă  pentru el călătoriile pe care le face.

„Fiecare călătorie mă face să las la o parte prejudecăţile, întâlnirile cu nişte oameni diferiţi de mine mă fac să-mi dau seama că lucrurile nu sunt albe şi negre“.

Filmele şi proiectele fotografice ale regizorului Vlad Petri 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite