Arte

articolul anterior articolul urmator

Violoncelistul Valentin Răduţiu şi pianistul suedez Per Rundberg, un duet de clasă în Europalia

0
8 Oct 2019 20:57:25
Autor: Otilia Andrei
Valentin Răduţiu şi Per Rundberg
Valentin Răduţiu şi Per Rundberg

Recitalul de violoncel al tânărului muzician Valentin Răduţiu, acompaniat de cunoscutul pianist suedez Per Rundberg, va avea loc pe 27 octombrie, de la ora 11.00, la Palatul BOZAR, de la Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia România.

Sonata nr. 1 in mi minor op 38 pentru violoncel si pian de Johannes Brahms şi Sonata nr.2 în Do Major pentru violoncel şi pian de George Enescu vor face parte din program. German cu origini clujene, Valentin Răduţiu este dovada clară că rigoarea nemţească şi cumpătarea ardelenească sunt reţeta sigură pentru succes: în 2012, Valentin Răduţiu a câştigat premiul al doilea la Concursul Internaţional Enescu din Bucureşti. Apreciat în presa internaţională pentru „tonul masculin strălucitor, distinctiv şi interesant“ şi considerat drept „unul dintre cei mai buni violoncelişti ai timpul nostru“, potrivit publicaţiei „Süddeutsche Zeitung”, artistul român este primul violoncelist care a înregistrat, alături de pianistul Per Rundberg, integrala Sonatelor pentru Pian şi Violoncelde George Enescu.

„Sunt onorat de invitaţia de a face parte din programul ales al Festivalului EUROPALIA 2019 şi sunt deosebit de bucuros să concertez în contexte asociate culturii româneşti. Este cu atât mai mare plăcerea să susţin două concerte, în cadrul EUROPALIA: am fost şi în concertul de deschidere a Festivalului, pe 1 octombrie, alături de renumitul ansamblu RaRo-SoNoRo, avându-i alături pe artiştii Diana Kettler, Răzvan Popovici şi Erik Schumann. Povestesc străinilor mereu, cu mult entuziasm şi mândrie, despre activitatea bogată a institutelor culturale româneşti răspândite în atâtea ţări. Pentru mine va fi o premieră să cânt, pe 27 octombrie, la BOZAR, deşi am fost de multe ori la Bruxelles”, spune violoncelistul Valentin Răduţiu. „Nu mi-aş fi putut imagina un concert în cadrul ediţiei româneşti a EUROPALIA, în cadrul sărbătorii culturii româneşti, fără muzica lui Enescu. Nu reuşesc să nu vorbesc la superlativ despre Enescu şi această Sonata pentru violoncel, pe care am cântat-o de câteva zeci de ori, dar niciodată nu m-a plicitisit o secundă. 

Are o delicateţe şi un rafinament sublim, este plină de emoţie şi sentiment, fără să fie vreodată patetică sau dulceagă. Şi o anumită clipă, la sfârşitul părţii lenţi, este una dintre momentele mele favorite din toate sonatele de violoncel. În cuvinte, nu se poate descrie, oricum. Poate, doar în necuvintele lui Nichita Stănescu:ochiul călcâiului care plânge. Veniţi şi ascultaţi acest concert!”, ne îndeamnă artistul român.

Per Rundberg şi Valentin Răduţiu au o colaborare fructuoasă, după ce au realizat împreună cea dintâi înregistrare completă pe CD a compoziţiilor lui George Enescu pentru violoncel şi pian. „L-am cunoscut pe Per când aveam 15 sau 16 ani, la Salzburg, eram tânăr student la Universitatea Mozarteum. Pot spune că îl cunosc de peste o jumătate de viată. Suntem prieteni adevăraţi, uniţi prin sute de ore de muzică cântate impreună, in repetiţii, concursuri, în imprimări de disc, si in zeci, dacă nu sute de concerte, care ne-au purtat în cele mai diferite locuri — câteodată mari capitale ale muzicii, metropole, câteodată locuri izolate, până chiar aproape de cercul polar, unde am întâlnit oameni la fel de dornici de muzică, cum poate credem că îi găsim doar la Berlin sau Viena. Ca si personalităti, suntem diferiţi în multe aspecte, dar ne simţim reciproc pe scenă cu ochii închişi. După premiul meu la Concursul Enescu, am decis să înregistram integrala lucrărilor enesciene pentru violoncel şi pian. Datorită premiului şi rezonanţei deosebite a acestei imprimări în presa internaţională, am putut oferi această muzică multor ascultători în premieră”, subliniază Valentin Răduţiu.

Valentin Răduţiu

Născut la München, Valentin Răduţiu a luat primele lecţii de la tatăl său, la vârsta de şase ani. Şi-a continuat studiile la Salzburg, Viena şi Berlin. Printre scenele pe care a cântat se numără Filarmonica Berlin, Filarmonica din München, Konzert-haus Berlin, Prinzregententheater şi Herkulessaal din München, Atheneul Român, Filarmonica din Riga, Konserthuset Stockholm si Hong Kong City Hall. Violoncelistul a fost invitat să cânte in numeroase festivaluri, printre care Schleswig-Holstein Musik Festival, Heidelberger Frühling, Cellobienale Amsterdam, Musikfest Stuttgart, Fürstensaal Classix, Hong Kong Arts Festival, SoNoRo, Klangspuren Tirol. Totodată, a susţinut numeroase concerte de muzică de cameră alături de Evgheni Bozhanov, Cvartetul Hagen, Ib Hausmann, Diana Ketler, Alexander Madzhar, Igor Ozim, Alina Pogostkina, Razvan Popovici, Antje Weithaas şi alături de cei „12 Violocelişti ai Filarmonicii din Berlin”. Artistul cântă pe un violoncel Francesco Rugieri (Cremona 1686).

Per Rundberg

Pianistul suedez Per Rundberg s-a născut în 1971 în Skelleftea Suedia, a studiat la Universitatea de Muzică şi Arte Mozarteum din Salzburg, cu prof. Karl – Heinz Kämmerling, la Ècole Normale de Musique Alfred Cortot în Paris, la Academia „Franz Liszt" din Budapesta şi la Roma. Rundberg concertează frecvent în toate colţurile lumii. În calitate de solist a cântat cu Camerata Salzburg, cu orchestra Mozarteum şi în cadrul a numeroase festivaluri intrenaţionale, precum Salzburger Festspielen, Festivalul Schleswig-Holstein, Nuovi Spazi Musicali şi Festival di Nuova Consonanza, Bilbao 2001 sau Aspekte Salzburg.

Despre EUROPALIA

Festivalul bianual EUROPALIA împlineşte 50 de ani de la înfiinţare în 2019. Festivalul a debutat în 1969 şi are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educaţie culturală. Publicul celor mai ample ediţii de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, foarte mulţi veniţi din afara Belgiei. Participarea României la Festivalul EUROPALIA, în perioada octombrie 2019- ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Secretariatul General al Guvernului. Festivalul Internaţional de Arte EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles şi în diverse oraşe belgiene, dar şi din Marea Britanie, Franţa, Olanda, Luxemburg sau Germania. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017), se arată într-un comunicat al ICR.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările