Violonistele Cristina Anghelescu şi Ioana Cristina Goicea, mamă şi fiică, într-un recital de excepţie pe scena Ateneului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filarmonica “George Enescu”  a susţinut duminică seară, în Sala mare a Ateneului Român, un recital cu totul special, în care au evoluat alături violonista Cristina Anghelescu şi fiica ei, violonista Cristina Ioana Goicea.

Recitalul cameral de duminică seară i-a avut protagonişti pe Cristina Anghelescu (vioară), Ioana Cristina Goicea (vioară) şi Andrei Banciu (pian). În program: Ernest Chausson -Poem, op. 25, Cesar Franck- Sonata în la major pentru pian şi vioară, Johannes Brahms -Scherzo, op. 4 şi Richard Strauss -Sonata pentru vioară şi pian în  mi bemol major,  op. 18.

Cristina Anghelescu, solistă a Orchestrei Naţionale a Radiodifuziunii Române din 1990, a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu maestrul Ştefan Gheorghiu.

În septembrie 2013, cunoscuta revistã The Strad  titra:

"Violonista românã Ioana Cristina Goicea câştigã Concursul Brahms din Pörtschach, Austria".

Acestei prime poziţii în ierarhia competiţiei i s-a adãugat  “Premiul special al publicului” precum şi invitaţia de a interpreta Concertul de Brahms la Tokio, alãturi de dirijorul Yuki Miyagi şi Orchestra „Kunitachi Symphoniker”.

image

Tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea (foto) a câstigat şi concursurile internaţionale “Andrea Postacchini” (2012), “Kloster Schöntal” (2011), “Jaroslav Kocian” (2008) şi, de asemenea, este laureatã a prestigioaselor competiţii “Fritz Kreisler” (2014), “Michael Hill” (2013),  “Valsesia Musica” (2013) şi “Ion Voicu” (2009). Ioana Cristina Goicea a fost deţinãtoarea bursei Gerd Bucerius care i-a facilitat participarea la cursurile de mãiestrie cu prof. Krzysytof Wegrzyn la Academie Musicale de Morges (Elveţia). De asemenea, beneficiazã de o bursã din partea Fundatiei Gertrud und Hellmut Barthel.

Violonista Mihaela Martin, cu un program Beethoven

Marţi, 22 martie, în stagiunea de marţi seară, a evoluat violonista Mihaela Martin.

Violonista Mihaela Martin se numără printre marii virtuozi ai generaţiei sale. A început studiul viorii la vârsta de cinci ani sub îndrumarea tatălui său; a urmat apoi studiul cu unul dintre discipolii lui George Enescu şi David Oistrah, profesorul Ştefan Gheorghiu.

mihaela martin violonista

La vârsta de 19 ani, Mihaela Martin (foto) se lansează în cariera internaţională prin obţinerea premiului al doilea la prestigiosul Concurs „Ceaikovski” de la Moscova; seria distincţiilor a continuat cu premiile I la Montréal, Sion, Bruxelles; premiul I la Concursul internaţional de la Indianapolis i-a oferit o dată în plus confirmarea pe plan internaţional. Mihaela Martin este în prezent o solistă cu un repertoriu foarte bogat care evoluează alături de orchestre de renume cum sunt: BBC, Royal Philharmonic, Montréal, Mozarteum din Salzburg, Gewandhaus din Leipzig, Holywood Bowl, sub conducerea unor dirijori ca Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Charles Dutoit, Neeme Järvi. Deosebit de apreciată pentru calităţile sale de muzician complex, este invitată la festivaluri de muzică de cameră pretutindeni în lume, avându-i ca parteneri pe Marta Argerich, Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaja, Nobuko Imai, Leon Fleischer, Menahem Pressler, pentru a aminti numai câteva nume.

A făcut înregistrări pentru societăţi de radio, de televiziune şi case de discuri. În compact discul numit Impressions...,  lansat de BIS, prezintă muzică de George Enescu, acompaniată de pianistul Roland Pöntinen. Mihaela Martin a susţinut concerte cu Orchestra Filarmonicii din Liverpool, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti şi Filarmonica „George Enescu”; a participat la festivaluri de muzică de cameră la Sarasota, Verbier, Naantali, Korsholm şi a întreprins recent un turneu australian.
    Violonista a concertat cu Orchestra Naţională a Ucrainei, cu Orchestra Boulder din Colorado, Orchestra de cameră din Praga şi cea a Filarmonicii bucureştene şi cu Orchestra Beethovenhalle; de asemenea, evoluează în recitaluri de muzică de cameră la Paris, Tokyo, Townsville, New York, Naantali, Prades. Mihaela Martin a fondat Cvartetul „Michelangelo”, împreună cu Alexander Kerr, Nobuko Imai şi Frans Helmerson. Este profesoară de vioară la Musikhochschule din Köln.
Mihaela Martin cântă pe o vioară G. B. Guadagnini din 1748.

Recital cameral

Marti, 22 Martie 2016, 19:00 - 21:00
Sala mare
MIHAELA MARTIN - vioară
PLAMENA MANGOVA - pian
Program
Ludwig van Beethoven
Sonata nr. 5, în fa major,  op. 24, „A primăverii”
Sonata nr. 2, în la major, op. 12, nr.2
Sonata nr. 4, în la minor, op. 23
Sonata nr. 7, în do minor, op. 30, nr. 2
 

Un nou recital al pianistei Adela Liculescu (Viena), în Stagiunea de marţi seara

În noiembrie 2015, pianista Adel Liculescu a câştigat premiul I la concursul Bösendorfer de la Viena, unde în etapa finală a interpretat Concertul nr. 2 de Beethoven alături de Wiener Kammerorchester şi maestrul Stefan Vladar la teatrul Palatului Schönbrunn. Alte premii care i-au marcat până acum cariera internaţionalăsunt: premiul al II-lea la Concursul de Concerte cu Orchestra de la Cantu – Italia 2015, premiul special pentru cel mai bine clasat pianist român la Consursul Internaţional „George Enescu” 2014, Premiul V si Premiul Special „Molly Joó-Máthé” pentru cel mai tânăr semifinalist la cea de a 14a ediţie a Concursului  „Beethoven” (Viena, 2013), Premiul I la Concursul de pian „Elena Rombro Stepanow”  (Viena, 2012).
În prezent, Adela Liculescu este studentă la Viena, la Universität für Musik und darstellende Kunst, la clasa prof. Martin Hughes.

Adela Liculescu s-a născut la Craiova în August 1993 şi a început studiul pianului la vârsta de patru ani. Este absolventă a Liceului de Artă "Marin Sorescu" din Craiova, unde a studiat sub îndrumarea prof. Mariana Ilie si a maestrului Mihai Ungureanu. Adela a susţinut recitaluri şi concerte pe scene renumite din ţară şi din străinătate, precum Filarmonica din Berlin, Filarmonica Gasteig din München, St. Martin-in-the-Fields Londra, Musikverein Viena, Bösendorfer-Saal Viena, Ateneul Român, Sala Mică a Palatului Bucureşti, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Odeon Bucureşti, Sala ARCUB Bucureşti, Muzeul "George Enescu" Bucureşti, Filarmonica din Craiova, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica din Rm. Vâlcea, Sala “Casino” Sinaia, sălile de concert ale Academiilor de Muzică din Bucureşti şi din Cluj ş.a.Ca bursieră SoNoRo (2010, 2011, 2012), precum şi ca laureată a concursului « Premiile Orange pentru tineri muzicieni », a avut ocazia să interpreteze muzică de cameră în compania unor muzicieni consacraţi precum Domenico Nordio, Diana Ketler, Alexander Sitkovetsky, Corinne Chapelle, Natalia Lomeiko, Răzvan Popovici, Erich Oskar Hütter, Julian Arp, etc. A colaborat cu pianista Mirabela Dina, interpretând la patru mâini alături de aceasta în cadrul concertului "Mirabela Dina şi invitaţii ei", susţinut la Filarmonica din Craiova.
Adela Liculescu a participat la mai multe ediţii ale unor cursuri de măiestrie interpretativă unde a lucrat cu pianiştii Walter Krafft (Germania), Csíky Boldizsár (România), Arie Vardi (Israel), Bernd Goetzke (Germania), Diana Ketler (Marea Britanie), Vladimir Viardo (SUA), Kemal Gekic (SUA), Mikhail Vosskresensky (Rusia). De asemenea, o importantă influenţă muzicală au avut-o Marialena Fernandes (Austria), Vlad Dimulescu (România) Konstantin Lifschitz (Elveţia), Carlos Roque Alsina (Franţa), Jacques Rouvier (Franţa), Sylviane Deferne (Elveţia)  etc.
În ianuarie 2015, în cadrul galei Ligii Studenţilor Români din Străintate, care a avut loc la Palatul Parlamentului, a fost desemnată Studentul Român al anului în Străintate, categoria Arte.
 

image

Stagiunea de marţi seara

Marti, 22 Martie 2016, 19:00 - 20:00
Sala mica
Recital de pian
ADELA LICULESCU
Program
Domenico Scarlatti
Două sonate: K 208, în la major şi K 380, în mi major
Joseph Haydn
Sonata în do major, Hob. XVI: 50
Ludwig van Beethoven
32 de variaţiuni în do minor, WoO 80
Frédéric Chopin
Balada nr. 1, în sol minor, op. 23
Franz Liszt
Rapsodia ungară nr. 2
Coproducători: Radio România Muzical, Radio România Cultural

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite