Vizită ghidată prin „Atelierul“ Getei Brătescu, la Muzeul de Arte Frumoase din Gent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

sâmbătă, 13 ianuarie 2018, de la ora 16:00, la Muzeul de Arte Frumoase (MSK) din Gent, va avea loc o vizită ghidată, în limba română, a expoziţiei Geta Brătescu: An Atelier of One's Own (16 septembrie 2017- 14 ianuarie 2018).

Cu o zi înainte de închiderea primei retrospective din Belgia consacrată Getei Brătescu, una dintre figurile centrale ale artei postbelice est-europene, MSK Gent oferă publicului român ocazia de a descoperi opera variată şi încă necunoscută a artistei, articulată pe rolul longeviv al atelierului ca spaţiu de (auto-)critică, performativ şi contemplativ.

De la deschiderea expoziţiei şi până în prezent, peste 30.000 de vizitatori au admirat colecţiile MSK Gent, iar specialiştii muzeului au înregistrat reacţii entuziaste şi admirative la adresa expozitiei Geta Brătescu: An Atelier of One’s Own, după cum informează un comunicat de presă transmis de ICR Bruxelles. 

Prima expoziţie majoră a unui artist român găzduită de celebrul spaţiu expoziţional belgian şi doar a patra mare frescă monografică a Getei Brătescu în afara României celebrează creativitatea remarcabilă a artistei, care s-a manifestat timp de şase decenii în medii diverse, de la desen şi colajul textil, la film, instalaţie şi performance.

image

Proiectul expoziţional curatoriat de Catherine de Zegher, directoarea MSK Gent, reuneşte un grupaj de lucrări fundamentale ale Getei Bratescu, 52 la număr, provenite din colecţii internaţionale, precum şi o serie de lucrări din atelierul său, care sunt expuse în premieră în Belgia, arată acelaşi comunicat. 

Supranumită „Marea doamnă a artei conceptuale din România“, Geta Brătescu (n. 1926) (foto: dreapta) este o reprezentantă importantă a avangardei postbelice, a cărei contribuţie artistică pluridisciplinară este rezultatul studiilor în literatură şi filosofie, urmate în paralel cu cele de artă. 

image

Scriitoare, ilustratoarea, printre altele, a traducerii lui „Faust” semnată de Ştefan Augustin Doinaş, director artistic al revistei „Secolul 20/Secolul 21“, a fost distinsă în 2008 cu titlul de „Doctor Honoris Causa“ al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei contemporane româneşti. În 2017, Geta Brătescu a reprezentat România la Bienala de artă de la Veneţia cu expoziţia „Apariţii”, curatoriată de istoricul de artă Magda Radu. 

Printre proiectele sale recente se numără expoziţiile de la Berkeley Art Museum şi Pacific Film Archive (SUA) precum şi expoziţia personală de la Tate Liverpool (2015). În 2016, Hamburger Kunsthalle i-a dedicat o amplă retrospectivă, iar Camden Arts Centre din Londra a organizat în 2017 o expoziţie personală, curatoriată de Jenni Lomax. Presa internaţională i-a acordat spaţii ample după alegerea sa ca reprezentant al României la Bienala de la Veneţia şi succesul expoziţiei de la Londra. La o vârstă atât de generoasă şi de frumoasă, artista se reinventează continuu.

Geta Brătescu a obţinut recunoaşterea internaţională abia în ultimii ani, după participarea la evenimente artistice majore - Bienala de la Istanbul (2011), Trienala de la Paris (2012), şi Bienala de la Veneţia (2013) - şi achiziţionarea operelor sale de către muzee şi galerii importante precum: MoMA (New York), Centre Georges Pompidou (Paris), Tate Modern (Londra), Hammer Museum (Los Angeles), San Francisco Museum of Modern Art sau Muzeul Naţional de Artă Contemporană (Bucureşti).

Muzeul de Arte Frumoase (MSK) din Gent găzduieşte o vastă colecţie de artă care se întinde din Evul Mediu până în prezent, se implică şi are o viziune creativă în ceea ce priveşte asumarea rolului social ca instituţie muzeală.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite