Arte

articolul anterior articolul urmator

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii: „E un dezastru să scoţi muzica, desenul şi latina din şcoală“ VIDEO

27
1 Mar 2016 07:37:29
Autor: Simona Chiţan, Florin Ghioca
Vlad Alexandrescu, ministru al culturii                                    FOTOGRAFII: Eduard Enea
Vlad Alexandrescu, ministru al culturii                                    FOTOGRAFII: Eduard Enea

Noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, invitat ieri la Adevărul Live, susţine că reforma curriculară propusă în învăţământul preuniversitar ar fi catastrofală, din punctul de vedere al culturii.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a spus, ieri, la Adevărul Live că a fost mandatat de stradă, în poziţia de ministru, şi că una dintre priorităţile sale este cinematografia. „Cultura are legătură cu strada. Cei adunaţi la Colectiv se adunaseră pentru un eveniment cultural, să lanseze un album de rock sau să facă fotografii de artă. La fel, şi cei care s-au strâns în stradă să ceară demisia guvernului Ponta aveau legătură cu cultura, erau reprezentanţi ai ONG-urilor sau chiar ai unor instituţii culturale“, a spus Vlad Alexandrescu (50 de ani), numit, pe 17 noiembrie 2015, ministru al Culturii în Guvernul Dacian Cioloş.

„Am fost adus la putere de stradă. Întotdeauna mă raportez la momentul zero, care a fost momentul numirii guvernului Cioloş prin voinţa străzii“, a completat invitatul. „Mă obligă faptul că sunt nepotul criticului literar Tudor Vianu. Mi-am pus la dispoziţia statului competenţele mele“, a subliniat ministrul.


„Nu mă interesează lupta dintre generaţii“


De la începutul mandatului său, Vlad Alexandrescu a adus numeroşi consilieri tineri alături şi a schimbat strategia de comunicare, folosind pagina sa de Facebook pentru a-şi posta activităţile. „Mă simt mandatat de stradă, şi strada aşa a funcţionat, pe reţelele de socializare. Am găsit un site al ministerului extrem de îmbătrânit, care din când în când cade.“

Printre noii secretari de stat se numără Mihai Ghyka, Alexandru Oprean şi Corina Şuteu, iar printre noii consilieri ai ministrului Culturii îi regăsim pe Andrei Rus (consilier pentru cinematografie), Simona Sora (consilier pentru literatură), Dragoş Neamu (consilier pentru muzee şi pentru industrii culturale şi creative), Rareş Zaharia (consilier pentru operă), Anghel Damian (consilier pentru teatru), Florian Matei-Popescu (consilier pentru probleme de arheologie), Edmond Niculuşcă (consilier pentru comunicare şi pentru spaţiul public), Adrian Bălteanu (consilier pentru probleme de patrimoniu).  „Oricum, am de partea mea pe marii creatori de cultură. Problema era să-i atrag de partea mea şi pe cei care nu au beneficiat de fonduri până acum, sectorul independent“, a explicat Vlad Alexandrescu prezenţa consilierilor săi foarte tineri.

Cinematografe-sicrie, pe Magheru

„Mă bucur că cinematografele de pe Magheru au fost închise. Ele sunt nişte sicrie, şi statul român aducea copii acolo. Ca părinte, am luat atitudine atunci când şcoala îi ducea pe copii acolo la cinematograf, spunând că nu sunt de acord ca statul să aducă în nişte sicrie pe consumatorii de cultură“, a declarat Vlad Alexandrescu.

 „Nu putem să mutăm Teatrul Nottara dintr-un sicriu în alt sicriu, de aceea a căzut varianta mutării în fostul sediu ARCUB“, a explicat ministrul.

Una dintre priorităţile mandatului meu, aşa cum am spus-o, încă de la început este Cinematografia. Am adus în echipa mea un consilier pentru Cinematografie şi chiar un Secretar de Stat care au, împreună cu mine, acest obiectiv“, a spus ministrul. „E un lucru la care lucrăm deja, şi lucrăm în acelaşi timp pe mai multe direcţii: CNC, România Film – sălile de cinema, o nouă lege a cinematografiei, şi găsirea unor surse de finanţare pentru crearea unui fond cinematografic“, a subliniat Vlad Alexandrescu.

De asemenea, la nivelul Ministerului Culturii şi al CNC se pregăteşte un regulament nou de concurs, ca şi o restructurare a instituţiei, proiecte dezvoltate în paralel cu noua lege a cinematografiei, o prioritate strategică a Ministerului pentru 2016.

„Ministerul Culturii a trimis recent câte o scrisoare fiecărui consiliu local din România care a primit în gestiune săli de cinema de la România Film, pentru a afla care sunt intenţiile acestora cu privire la revitalizarea cinematografelor; intenţionăm să sprijinim cu expertiză consiliile locale în demersul de repunere în funcţiune a sălilor de cinema“, a punctat Alexandrescu.

Latina, izvorul identităţii naţionale

Ministrul Culturii şi-a exprimat şi punctul de vedere despre încercarea de scoatere a orelor de muzică şi de arte plastice din învăţământul preuniversitar, propuse în noua reformă în învăţământ.

„Ca ministru al Culturii, consider că e un dezastru să scoţi muzica şi latina din şcoli. A fost lansată această dezbatere în spaţiul public, care a fost organizată de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. Ea a comportat într-o primă fază renunţarea la ora de latină, renunţarea la o oră de română, din cele patru, la clasa a V-a, renunţarea la ora de desen la anumite clase, la ora de muzică, comasarea istoriei cu alte discipline sub un label care n-am înţeles exact ce ascundea. Din punct de vedere al ministrului Culturii, dacă s-ar aplica această reformă curriculară ar fi un dezastru, pentru că sunt vizate chiar acele competenţe care structurează cultura într-un copil, într-un tânăr. Asta înseamnă cultura: istorie, muzică, desen, română şi latină.

Ce înseamnă latină? Latina nu este numai o limbă, latina este chiar izvorul identităţii noastre naţionale. Civilizaţia antică, în general. Deci, din punct de vedere al culturii, ar fi un dezastru. Aş vrea să propun ministerului, pentru ciclurile gimnazial şi liceal, o dezvoltare extracurriculară în materiile vocaţionale. Aş vrea, de exemplu, să văd un cineclub funcţionând pe lângă un liceu, eventual cu câte un cineast care să le explice una, alta. De asemenea, în ceea ce priveşte teatrul, ateliere de teatru, tot ca o materie extracurriculară“, a precizat Vlad Alexandrescu.  

Bugetul Ministerului Culturii pe anul în curs: 0,1% din PIB, aproximativ 700 de milioane de lei, o creştere de 20% faţă de anul trecut – în condiţiile în care, conform datelor pe care Guvernul României le-a transmis la Comisia Europeană, industriile culturale şi creative aduc la bugetul statului până la 7% din PIB.

Roşia Montană, protejată de ordinul ministrului Alexandrescu

În Monitorul Oficial s-a publicat Ordinul privind protecţia zonei Roşia Montană, pe o rază de 2 km. În Monitor nu se arată dacă raza se trasează din centrul comunei sau de la limita acesteia. Dacă se trasează din centrul comunei, va afecta inclusiv activitatea companiei de stat CupruMin. „Este o dezbatere în sensul ăsta. Ea e legată şi de exploatarea de la Roşia Montană Gold Corporation. Ceea ce noi am vrut este să protejăm patrimoniul arheologic din galeriile romane de la Roşia Montană, care-i un patrimoniu unic în Europa. Ce-i interesant e ca această zonă de protecţie de 2 km, suprafaţa localităţii Roşia Montană, să acopere această zonă în întregime. Şi, în acest sens, numai comisia naţională de arheologie se poate exprima cu privire la posibilitatea de exploatare a zonelor învecinate. Ceea ce înseamnă că această companie, CupruMin, care exploatează la Roşia Poieni, la est faţă de centrul Roşia Montană, va trebui să depună o cerere de descărcare arheologică la Comisia Naţională de Arheologie. De ce? Pentru că, dacă cumva exploatarea industrială de la CupruMin ar afecta patrimoniul arheologic, atunci ar trebui reconsiderată zona ei de acţiune. Din câte ştiu eu, ca ministru al Culturii, partea din Roşia Poeni, în care CupruMin îşi are haldărele, nu afectează galeriile romane, deci în principiu nu ar trebui să fie probleme. Există o Comisie Naţională Arheologică, formată din arheologi, profesori renumiţi, directori de muzee, care au exact datele de pe teren şi care vor arăta dacă există probleme.“ (Doinel Tronaru)

Specialist în istoria ideilor şi ambasador la Luxemburg

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii în Guvernul Cioloş din luna noiembrie 2015, este de profesie filolog, conferenţiar la catedra de Limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti, fost ambasador al României la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu şi nepot al criticului Tudor Vianu.

S-a născut pe 22 iunie 1965, la Bucureşti, fiind fiul arheologului Petre Alexandrescu şi al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog şi istoric al artei antice, fiică a criticului şi istoricului literar Tudor Vianu.

A fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg între anii 2006-2011 - în perioada în care oraşele Sibiu şi Luxemburg au deţinut titlul de Capitală culturală europeană, mai precis în anul 2007.
Domeniile sale de competenţă cuprind istoria ideilor (secolele XVI - XVIII), literatură franceză, pragmatică şi filosofia limbajului şi hermeneutică.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Rex Histrianorum
1.03.2016, 08:46:40

Muzica si desenul pana la clasa a 8-a cred ca e bine sa fie lasate. E o prostie sa la impui in programa liceelor teoretice mai ales la clasele cu profil real. Ca si latina de altfel. Asta este o limba moarta care poate fi studiata de lingvisti, istorici, eventual in primii ani de liceu la clasele cu profil umanist........

-10 (16 voturi)
Romeo Dumitru
1.03.2016, 10:27:59

Rex Histrianorum : Din pacate nu prea ne dam seama cat ajuta latina (atunci cand e cu adevarat invatata) in structurarea limbii romane si cat de mult ajuta la invatarea oricarei alte limbi straine de origine romanica (italiana, franceza, spaniola, portugheza, romansha, catalana etc.). Studierea ei in clasa a VIII-a, cand se pot CONSTIENTIZA si INTELEGE conceptele structurii limbii romane, este momentul perfect. In ceea ce priveste istoria, muzica si desenul in ciclul V-VIII: daca vor fi scoase, scolile nu vor mai produce nici macar consumatori de manele ... vor produce niste indivizi (?? ... cam mult spus) fara nici o orientare ONTOLOGICA. Ca si paradox .... vrem sa ii invatam pe copii in liceu elemente de baza de filozofie ... dar ii privam de istorie, muzica si desen ... adica unele din cele mai fertile domenii ontologice. Daca vrem sa crestem handicapati afectivi ... care vor ucide colegi de clasa cu zambetul pe buze (ca in SUA unde aceste materii sunt optionale) ... atunci sa scpoatem cultura toata din scoli. Ceea ce nu prea intelege lumea este ca educatia frumosului (adica educatia culturala) hraneste spiritul, sufletul si MORALA... cea care ne face sa avem compasiune, admiratie (nu invidie) pt cei care sunt mai buni decat noi .... este cea care ne alina psihicul si ne alimenteaza echilibrul emotional ... etc. Oare cei care au propus aberatia asta s-au gandit ce s-ar fi intamplat daca Grecia Antica ar fi eliminat artele din educatia din gymnasium ? Sau latinii ? Probabil ca nu am fi avut nici literatura, nici teatru, nici muzica .... si ce ne-ar fi ramas ? Trist ... nu era destul ca ciuma comunista a asasinat crema valorilor culturale ale Romaniei ... continuam sa facem acelasi lucru si la 27 ani dupa caderea (oare ?) comunismului. Cel care a propus asta este un demn urmas al Suzanei Gadea ... care totusi avea si ea momentele ei de luciditate si mai asculta si de oamenii de cultura. Trist ... o societate in plina decadenta si degradare ... cata dreptate avea Cioran ... ne sinucidem spiritual ... si o facem cu seninatate.

+8 (10 voturi)
Rex Histrianorum
1.03.2016, 10:59:48

eu m-am referit in principal la situatia liceeelor teoretice in principal la cele cu profil real. Nu poti cere unui copil care are inclinatie catre fizica, chimie, matematica sa fie f bun si la muzica, desen...etc si latina. Ce facem cu cei care sunt f buni la matematica dar nu au aptitudini musicale sau nu sunt f buni pictori? Aceste materii pot fi studiate la profilul umanist. Nu am auzit de chimisti care sa aiba probleme in viata pentru ca nu au studiat latina sau nu au fost buni la desen....... Un alt exemplu concret, in Irlanda copii studiaza engleza si nu limba nativa ca materie obligatorie........ si nu o duc rau deloc. Sunt unul dintre fostii elevi care desi eram foarte bun la materiile reale (mate, fiz, chimie, biologie) eram taxat tot timpul la materille specific profilului umanist: latina, filozofie, sociologie etc........ Cultura este f importanta in dezvoltarea tinerilor, dar ca sa fie asimilata trebuie gasit un alt mod de a o promova. Silind un copil sa o studieze pentru note, nu o va iubi niciodata!!!!!!!

-9 (13 voturi)
Dacus Lupus
1.03.2016, 11:50:47

Trebuie scoase toate materiile care dezvolta creativitatea, spriritul critic si de observatie, gandirea independenta. Le schimbam cu materii care sa bage pe gat pseudo-stiinta si doctrina progresista pentru a crea omul nou: o corcitura abstracta, fara creier, care accepta orice nebunie ca normala si care traieste fara sa stie de ce, care accepta docil orice filozofie liberalista si auto-destructiva, care nu este decat un cobai pentru experimentele sociale in masa ale prepotentilor ce cred ca au dreptul si datoria "sa schimbe lumea"

+12 (12 voturi)
Turistul
1.03.2016, 13:00:07

Da, asta e prototipul "omului NOU " creat de sustinatorii "noii ordini mondiale" , un robot (o sluga), fara sentimente, imaginatie, gândire ! Ce nevoie mai avem de traditie, familie... acum propaganda este în favoarea : homosexualilor, lesbienelor, trans-genre, pedofililor, casatorie între persoane de acelasi sex si bineînteles cu posibilitatea de a adopta copii ...si cine stie câte alte aberatii ! Mare e prostia omeneasca !

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările