Vrăjmăşie în cinematografie. Război între generaţii la UNATC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul val din cinematografia românească, din care fac parte Andrei Rus, Radu Jude, Corneliu Porumboiu şi Ada Solomon, şi vechea şcoală, reprezentată de profesorii din Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), printre care Florin Zamfirescu,  Doru Ana şi Adrian Titieni, se află într-un conflict vehement.

În luna martie, o scrisoare publică a revistei Film Menu adresată rectorului Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, Adrian Titieni, deschidea un conflict care între timp a luat o foarte mare amploare în lumea artistică, creând două tabere. Pe de o parte, vechea şcoală, reprezentată de profesorii din UNATC şi de conducerea instituţiei, iar pe de altă parte o aripă tânără care vrea să schimbe mentalităţile în universitate.

Conflictul a pornit de la tăierea la jumătate a fondurilor pentru revista Film Menu, realizată în cadrul Facultăţii de Film a UNATC, sub conducerea decanului Sorin Botoşeneanu, care, între timp, şi-a dat demisia din funcţie. În scrisoarea deschisă se susţinea faptul că înjumătăţirea tirajului revistei gratuite Film Menu de la 3000 la 1500 de exemplare ar fi fost făcută în lipsa oricărei justificări şi se acuza o lipsă totală de transparenţă şi de disponibilitate la dialog.

Andrei Rus, profesor la Facultatea de Film şi iniţiator al revistei Film Menu şi al tuturor activităţilor din jurul Film Menu, printre care proiecţii de film, cărţi publicate, întâlniri cu personalităţi din domeniu,  a luat public poziţie împotriva conducerii UNATC, împreună cu criticul de film Andrei Gorzo, cadru universitar în aceeaşi instituţie. S-au vehiculat acuzaţii grave de luare de mită pentru admiterea în facultate, dată sub formă de plată a meditaţiilor profesorilor care sunt în comisiile de admitere. În tot acest timp au apărut informaţii că revista se va închide.

Conducerea UNATC a dezminţit toate aceste lucruri, dar conflictul a luat amploare, pentru că profesorul Andrei Rus a început să aibă probleme la facultate şi să primească ameninţări cu sancţiunea. Tot mai mulţi oameni din lumea filmului au început să ia poziţie împotriva conducerii UNATC, iar în ultimele zile această luptă între generaţii, idei şi mentalităţi s-a concretizat prin aducerea lui Andrei Rus în faţa Comisiei de Etică a Universităţii, o hotărâre fără precedent, care s-a soldat cu desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus, fapt care a generat un val de simpatie puternică pentru el, printre susţinători numărându-se Radu Jude, Ada Solomon, Gianina Cărbunariu, Şerban Pavlu, Radu Afrim şi alţii.

Berlinale 2015 Radu Jude Ursul de Argint FOTO AP

Regizorul Radu Jude (foto dreapta), proaspăt premiat la Berlinale, a trimis o scrisoare de susţinere pentru Andrei Rus, în care se arată:

„Când eşti bun, suporţi consecinţele”, spune un banc cinic românesc. De câteva luni urmăresc, cu stupoare, cum împotriva lui Andrei Rus s-a dezlănţuit o adevărată conspiraţie a mediocrităţii (nu zic „a imbecililor”, deşi e primul lucru care îţi vine în minte). Mai întâi, în mod nejustificat, rectorul Adrian Titieni a încercat să înjumătăţească tirajul revistei şi a provocat redacţiei Film Menu diverse alte mici mizerii. Îmi amintesc cum domnul Titieni m-a sunat revoltat să îmi spună că nu e adevărat, că domnia sa nu vrea să suprime revista etc. A mai adăugat ceva aparent insignifiant, dar care, la nivel simbolic spune multe: domnia sa era foarte supărat pe faptul că Andrei Rus nu îl salută destul de respectuos atunci cînd se întâlnesc pe culoare! Las la o parte faptul că Andrei e unul din cei mai politicoşi oameni pe care îi cunosc şi subliniez doar ideea principală: pentru rectorul UNATC nu competenţa unui profesor contează, ci slugărnicia lui”, a precizat Radu Jude.

De asemenea, în continuarea aceste scrisori, regizorul spune: „Andrei Rus a fost supus la presiuni de tot felul, care mai de care mai mizerabile. Întîi pe facebook, unde actorii (şi profesorii) Florin Zamfirescu şi Doru Ana l-au înjurat, insultat şi calomniat în mod repetat – dovedind, încă o dată, că talentul artistic nu ţine loc de moralitate, inteligenţă, bun-simţ şi cultură. Apoi, Andrei a fost chemat în comisia de etică a UNATC, urmarea fiind că s-a propus desfacerea contractului său de muncă, invocîndu-se “prejudicii de imagine” aduse Universităţii. Prejudiciile fiind, repet, denunţarea unor ilegalităţi şi abuzuri ale unora din conducere sau din corpul profesoral. Înţeleg că acelaşi lucru i se pregăteşte şi lui Andrei Gorzo, cel mai important critic de film din România, profesor şi el la UNATC”, mai precizează Jude în scrisoarea deschisă.

Andrei Rus, cel implicat în acest conflict, a declarat:

„Marele meu regret este că nu m-a interesat mai devreme ce se întâmplă cu adevărat în această instituţie şi că nu am reacţionat mai din timp la toate aceste lucruri. Pe de altă parte, mă linişteşte gândul că poate nu aş fi fost suficient de matur pentru a înţelege şi a şti ce e de făcut pentru a le corecta. Dar oricum, important este că mulţi alţi oameni se trezesc la realitate şi acţionează. Acum sunt sigur că vom reuşi să schimbăm multe în UNATC. Şi trebuie să facem asta peste tot, în cât mai multe universităţi din România. E cum spune Gianina Cărbunariu: „Ne aflăm la acel moment în care taberele se împart în două: cei care doresc perpetuarea şi întărirea unui anumit tip de funcţionare a unei instituţii publice şi a unui anumit tip discurs si cei care refuză explicit, public, categoric acest lucru. E DA sau NU.”

Rus a declarat pentru Adevărul că va contesta decizia luată ieri în comisia de etică a UNATC, conform căreia i s-ar fi desfăcut contractul de muncă şi care, de altfel nu i-a fost remisă oficial. El a precizat că a fost audiat timp de mai bine de patru ore, în prezenţa avocatei sale, care a fost iniţial contestată de Comisie. ”Timpde 20 de minute au încercat să oprească accesul avocatei mele, deşi conform legii am voie să fiu însoţit de un avocat sau un membru al sindicatului. Ulterior, avocata mea le-a spus că vor fi direct responsabili pentru acest gest. I-au permis să stea doar dacă nu spune nimic pe parcursul audierii mele”, a precizat Andrei Rus pentru Adevărul. El a mai adăugat că pe parcursul audierii Comisia ”nu era bine documentată”.

Andrei Gorzo

Şi Andrei Gorzo (foto sus) a explicat ce s-a întâmplat în aceste zile: „Prezentată Senatului UNATC, decizia fără precedent a Comisiei de Etică - prin care aceasta a demonstrat că nu e altceva decât braţul represiv al rectorului Adrian Titieni - nu a fost contestată vehement decât de un singur senator: prof. univ. dr. Laurenţiu Damian. Comisia de Etică îl audiase pe Rus luni, 25 mai, ca urmare a unei sesizări semnate de preşedintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, în data de 27 aprilie. Textul sesizării afirma că Rus şi cu mine am fi vehiculat „informaţii neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere”. Comisia care a cerut azi concedierea lui Rus nu a reuşit însă să demonstreze că el şi cu mine am fi spus vreun neadevăr.”

adrian titieni

De cealaltă parte a baricadei se află conducerea UNATC ale cărei declaraţii le cităm. Rectorul Adrian Titieni (foto dreapta) a explicat pentru Adevărul că întreaga poveste are rădăcini mult mai vechi, din perioada în care Sorin Botăşeneanu era decan la Facultatea de Film, iar într-o zi s-a descoperit cum, pe IMDB, şapte filme produse de UNATC era puse cu numele lui Sorin Botoşeneanu în dreptul producătorului. „L-am întrebat pe fostul decan de povestea asta şi mi-a zis că rezolvăm. Dar asta nu s-a rezolvat nici acum”, spune Adrian Titieni. 

Iar de aici confilctele şi neregulile au început să iasă la iveală: 

„Discuţiile mele cu Botoşeneanu erau legate de contracte etc. S-a cumpărat peliculă care nu a fost justificată nici acum. O baterie care în mod normal costă 2 lei, în chitanţele lor costa 8 lei... toate erau de două sau de trei ori mai scumpe. Povestea asta cu contractele s-a acutizat. Cam în aceeaşi perioadă, venind eu la şcoală într-o, îmi spune portarul că un jandarm a venit să caute un club de homosexuali în UNATC. Era vorba de o manifestare în parteneriat Film Menu şi ACCEPTde care eu nu ştiam. Ideea e că de obicei ACCEPT cheamă jandarmeria, iar portarul a înţeles „club de homosexuali”. Am spus-o şi o repet, mi se părea normal să fim informaţi despre această manifestare care a avut loc în facultate. Şi după aceste evenimente a apărut scrisoarea deschisă trimisă mie. Pe urmă dl. Botoşăneanu şi-a dat demisia şi a început nebunia. Vreau să precizez că în revista Film Menu nimeni nu a intervenit editorial. Şi încă ceva... Dacă voiau să vină să stea de vorbă cu mine, uşa mea era deschisă, dacă voia, dl. Rus mă găsea. Dar nu a vrut asta, intenţia a fost alta, să facă un scandal public. Totul este o campanie electorală negativă orchestrată, pentru că se apropie alegerile. Ideea e că la toate cererile lor legate de revistă, de fonduri, de tot, s-a răspuns pozitiv. Şi totuşi, mesajele publice erau mobilizatore: „Noi continuăm lupta!” Lupta cu cine? Nu era nicio luptă. Era doar un discurs demagogic şi o luptă inventată”, a spus Adrian Titieni.

Rectorul UNATC a explicat că în toată această poveste imaginea şcolii a ieşit foarte şifonată: „S-a adus atingere imaginii unei instituţii. Până la urmă UNATC cum arată acum? Ca o şcoală de xenofobi şi rasişti unde nu prea îţi vine să te duci şi pe care nu prea ai de ce s-o finanţezi, nu-i aşa?”.

Până la ora redactării acestui articol, Sorin Botoşeneanu nu a putut fi contactat pentru un drept la replică.

image

La rândul lui, actorul şi profesorul Florin Zamfirescu (foto sus), fost rector al UNATC, a declarat pentru Adevărul:

„Lucrurile au luat-o razna. Iar pe mine mă interesează să apăr această şcoală pe care am condus-o. Da, e nevoie de o restructurare a şcolii, dar nu aşa. Adrian Titieni, din păcate, din prea multă cumsecădenie, nu a luat atitudine când cheltuielile au luat-o razna. Mereu a încercat să rezolve problema cu bun-simţ şi uite că acum el e atacat. Iar Laurenţiu Damian care s-a simţit cu musca pe căciulă legat de neregulile sesizate de-abia acum la facultatea de film de-aia şi-a dat demisia”, a mai spus Florin Zamfirescu.

Actorul a sugerat că în spatele acestui scandal se ascunde, de fapt, o încercare de acoperire a unor scurgeri de fonduri.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite