Vreţi să vedeţi Van Gogh? Mergeţi până la Buşteni! Vă aşteaptă, din 15 iulie, 100 de heliogravuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vincent Van Gogh a ajuns după moarte cel mai cunoscut pictor din lume
Vincent Van Gogh a ajuns după moarte cel mai cunoscut pictor din lume

Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino va găzdui, din 15 iulie până în 16 octombrie, o nouă expoziţie, de data aceasta cu lucrări ale pictorului Vincent Van Gogh, şi anume 100 de heliogravuri, anunţă organizatorii.

Cele cinci săli ale Galeriei de Artă a Castelului Cantacuzino vor găzdui, din 15 iulie, 100 de heliogravuri, realizate după desenele lui Vincent Van Gogh. Colecţia este una privată şi a fost tipărită în anul 1892 de un industriaş olandez, la numai doi ani de la moartea artistului. Aceasta se concentrează pe schiţele şi desenele lui van Gogh realizate între 1881 şi 1884.

Două încăperi din Palatul Cantacuzino vor fi pregătite pentru vizitatorii care vor dori să interacţioneze cu opera artistului Vincent Van Gogh. Proiecţii, ecrane sensibile la atingere, muzică, istoria lui Van Gogh, toate vor face parte dintr-o experienţă artistică inedită şi interactivă.  

Vincent Van Gogh s-a născut în 1853, interesul său pentru artă manifestându-se timpuriu, iar la vârsta de 16 ani a început să lucreze pentru compania Goupil & Co în Haga. Va fi însă concediat din lipsă de motivaţie.

Din 1878 s-a mutat în Belgia, într-o comunitate de mineri, Borinage, timp în care a realizat primele schiţe şi desene. Încurajat de fratele său, se va dedica total artei de la vârsta de 27 de ani (1880).

Prin urmare, heliogravurile expuse la Castelul Cantacuzino surprind prima perioadă de creaţie a lui Van Gogh, atunci când artistul a deprins abilităţile tehnice ale desenului şi picturii.

A călătorit în mai multe zone din Olanda -  Haga, Drent, Nuenen, Brabantul de Nord, unde a lucrat continuu şi s-a inspirat din peisajele rurale şi comunităţile de ţărani.

Vincent Van Gogh chiar s-a denumit “pictorul ţăranilor”,  influenţat de genul de artă rural - realist al lui Millet, Corot şi alţi artişti francezi.

După ce a fost reintrodus în circuitul turistic, Castelul Cantacuzino din Buşteni a devenit un important punct cultural pentru întreaga zonă, găzduind atât expoziţii, cât şi seratele de muzică clasică ”Prahova Classic Nights”, un concept creat şi organizat de mezzosoprana Margarita Mamsirova.

Castelul Cantacuzino a mai organizat expoziţiile "Welcome into my brain" şi "Que Viva Picasso", care au cuprins lucrări ale lui Salvador Dali şi Pablo Picasso şi care au fost vizitate de peste 36.000 de persoane. Dar şi expoziţia de litografii ”Marc Chagall - The Meaning of Life”, care a fost vizitată în perioada 5 aprilie-26 iunie. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite