Arte

articolul anterior articolul urmator

Workshopuri, concerte, vernisaje şi invitaţi din şase ţări la VSLO, cel mai mare festival de arte vizuale din România

0
21 Aug 2019 15:22:46
Autor: Otilia Andrei
Cel mai mare festival de arte vizuale din România a ajuns la editia a 10-a şi se va desfăşura la Vama Veche
Cel mai mare festival de arte vizuale din România a ajuns la editia a 10-a şi se va desfăşura la Vama Veche

Cel mai mare festival de arte vizuale din România, VSLO, a ajuns la cea de-a 10-a ediţie şi va avea loc în perioada 23 august – 1 septembrie în Vama Veche. Evenimentul se anunţă unul cu totul special, fiind invitaţi lectori din şase ţări, fotografi şi directori de imagine cunoscuţi în lumea întreagă.

În ediţia aniversară de anul acesta – care este totodată şi ultima în actualul format – au fost invitaţi lectori din România, Grecia, SUA, Suedia, Polonia şi Norvegia. Pe parcursul ultimei săptămâni din august, vor avea loc workshopuri GRATUITE de fotografie de acţiune, de produs, de street photography, fotojurnalism sau fotografie de scenă şi teatru. De asemenea, mai multe concerte, piese de teatru şi vernisaje de fotografie vor avea loc în locaţiile partenere VSLO, La Frontiera, Famagusta, Papa la Şoni şi Acolo Bar.
 
Cele mai cunoscute nume ale fotografiei româneşti se regăsesc şi anul acesta pe afişul VSLO, alături de importanţi fotografi europeni şi americani: Vlad Eftenie, Cătălin Săvulescu, Vali Bărbulescu, Marian Sterea, Andrei Ciobică, Florin Ghioca, Cornel Lazia, Paul Păun, Dragoş Cristea şi Andrei Apostol vor susţine cursuri şi seminarii alături de Marek Czarnecki, Chris Suspect (foto jos), Olav Urdahl, Jeanette Hägglund, Spyros Papaspyropoulos, Michail Moscholios şi Jens Krauer.
 
Nu mai puţin de cinci vernisaje vor avea loc anul acesta la VSLO. Întrucât accesul este liber la expoziţii, publicul care se află în perioada festivalului la Vama Veche este aşteptat să le viziteze. În colaborare cu Ambasada Suediei la Bucureşti, la VSLO va fi prezentată expoziţia semnată Jeanette Hägglund, o călătorie în lumea fotografiei dedicată arhitecturii, descoperind „Secret”-ul liniilor şi al culorilor incredibile. Din Norvegia, Ane Dahl Kistengard propune o expoziţie fără ezitare – „There is no time for hesitation!”, cu fotografii care taie răsuflarea privitorilor.
 
Lumea subacvatică li s-a deschis lui Andrei Ciobică şi George Stănculeanu, iar aceştia, la rândul lor, au fotografiat-o cu achipamente specifice, arătând o aventură neaşteptată în vernisajul „Unexpected Adventure”.
„Act Angry” este titlul expoziţiei pe care fotograful oficial al Teatrului Naţional din Bucureşti, Florin Ghioca, o vernisează pe 28 august la VSLO. Apreciată unanim de critica şi presa din Bosnia şi Hertzegovina, acolo unde a avut loc primul vernisaj, în februarie 2019, „Act Angry” prezintă imagini cu un puternic impact emoţional din mai multe spectacole ale TNB, reunite sub forma unui vernisaj inedit.
 
Nu în cele din urmă, la VSLO va avea loc un vernisaj-eveniment. La un an după ce a părăsit acestă lume, celebrului fotograf Sorin Radu (foto jos) i se organizează un vernisaj in memoriam. Unul dintre cei mai importanţi fotografi români, cunoscut pentru portretele sale celebre, care i-au inclus, printre alţii pe Salvador Dali, Eugen Ionesco, Regele Mihai sau Ronald Reagan, Sorin a fost un împătimit al fotografiei de teatru, dar şi realizatorul primelor albume de fotografie cu mănăstirile Arbore şi Voroneţ. Fotografiile lui Sorin Radu au fost publicate în paginile celor mai importante reviste şi ziare americane, precum „New York Times”.
 
La VSLO vor avea loc şi anul acesta mai multe concerte şi piese de teatru: vineri, 23 august, la Papa la Şoni, trupa Bosquito va deschide seria recitalurilor. Pe 24, 25 şi 26 august trupa Nightloosers va susţine trei concerte în stilul binecunoscut. „Cinste lor!”. Pe 29 august, în acelaşi loc, trupa Basska revine cu un super-recital, iar pe 30 august va rândul celor de la Phaser să încingă atmosfera nocturnă din Vama Veche. Seria de concerte se încheie în chiar ultima zi din august, cu Adam Haraszti Projekt, un proiect înfiinţat în 2015 la Londra, abordând un stil variat, de la jazz la soul şi hip-hop. De asemenea, pe 28, 29 şi 30 august, la Famagusta vor avea loc trei spectacole performance de teatru, o trilogie semnată Paul Cimpoieru.
 
Nu în ultimul rând, cursanţii sunt aşteptaţi la workshopurile de pictură susţinute de cunoscutul artist plastic Daniel Prapone. De la deprinderea tehnicilor de pictură ale Marilor Maeştrii până la acuarelă, cărbune, ulei sau şpaclu, de la cubism la pointilism, cursul de pictură le va oferi participanţilor un venisaj colectiv la finalul festivalului.
 
Un curs deosebit de aşteptat este şi cel de sculptură în pietre de mare. Artistul Mircea Tocaci va fi prezent în perioada 25-31 august la VSLO, în încercarea de a da formă trăirilor, reacţiilor şi percepţiilor pe care oamenii le au în momentul prezent. Şi anul acesta, la VSLO va avea loc deja obişnuitul Târg de echipamente, în care participanţii vor putea testa gratuit cele mai noi echipamente, oferite de partenerii festivalului: Canon, Sony, Citizen, Olympus, 4K, Kino Flo, Dedolight. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei Comunei Limanu.
 
 
VSLO a plecat încă de la început de la ideea de a promova şi încuraja exprimarea liberă, creativitatea, talentul, pasiunea, prietenia, comunitatea. Pornind de la această idee, festivalul a oferit tuturor participanţilor posibilitatea de a lua parte gratuit la toate cursurile şi seminariile susţinute de unii dintre cei mai importanţi lectori din ţară şi din străinătate, a încurajat talentul unor tineri fotografi si videografi prin organizarea gratuită de vernisaje sau proiecţii şi a creat o comunitate unică în România. De asemenea, toate activităţile din cadrul festivalului antrenează publicul din Vamă într-o multitudine de activităţi culturale. Timp de zece zile festivalul trăieşte împreună cu Vama Veche. Timp de 10 zile, Vama Veche devine cel mai important centru cultural din România.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările