Zilele Lipatti aduc la Ateneu patru pianişti consacraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Ateneul Român vor concerta, duminică după-amiază, patru pianişti de seamă
La Ateneul Român vor concerta, duminică după-amiază, patru pianişti de seamă

Cea de-a doua ediţie a Zilelor Lipatti aduce în atenţia publicului patru pianişti de renume, în cadrul „Maratonului de recitaluri”. Mihai Ritivoiu, Andrei Licareţ, Alfredo Perl şi Nikolai Lugansky vor interpreta duminică, 2 decembrie, lucrări semnate de marii compozitori de muzică clasică. Evenimentul este dedicat memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa.

Deşi a trăit numai 33 de ani, pianistul şi compozitorul Dinu Lipatti (1917-1950) a marcat istoria muzicii clasice din România şi din străinătate. S-a născut într-o familie de muzicieni şi a fost botezat de celebrul compozitor român George Enescu. De-a lungul studiilor, a fost îndrumat de cei mai buni profesori de muzică. A concertat, încă de la vârste fragede, în Germania şi-n Italia şi a rămas în amintirea colectivă drept creatorul unor opere inedite, în ciuda trecerii timpului. 

În anul 2010, când a avut loc prima ediţie a Zilelor Lipatti, a fost cel mai amplu şi complex program dedicat artistului în România. Festivalul a însemnat un Concurs Naţional de Pian (pe două categorii de vârstă, cu premii în valoare de peste 4500 de euro, cu un juriu internaţional, o finală cu orchestră şi un concert de gală susţinute, la Sala Radio din Bucureşti, recitaluri instrumentale şi vocale cu pagini din creaţia lui Dinu Lipatti şi o mulţime de alte evenimente. Proiectul “Zilele Lipatti” coordonat de Monica Isăcescu şi Ştefan Costache, realizatori Radio România Muzical, a primit Premiul de excelenţă din partea Uniunii Criticilor Muzicali.

Patru pianişti de seamă, la Bucureşti 

Mihai Ritivoiu este câştigătorul din 2010 al Concursului Naţional de Pian din cadrul primei ediţii a Zilelor Lipatti, iar în prezent studiază la faimoasa Guildhall School of Music din Londra.

Evoluţiile sale de succes în cardul ediţiei 2011 a Concursului Internaţional ”George Enescu” au fost recompensate cu Premiul al III-lea, ”Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei sonate de George Enescu” şi Premiul ”Constanţa Erbiceanu” oferit de Fundaţia Culturală Erbiceanu. Aceste distincţii au fost urmate, la scurt timp, de obţinerea ”Premiului Tinerilor Muzicieni” la Gala Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) şi de câştigarea celei de-a X-a ediţii a Marilor Premii Prometheus la secţiunea Opera Prima, pentru debut în domeniul artistic.

Andrei Licareţ a început studiul pianului la vârsta de 5 ani sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul pianist şi organist Nicolae Licareţ şi a debutat în 7 octombrie 1993 alături de orchestra ”Jeunesses Musicales” interpretând Concertul în do major pentru pian şi orchestră KV246 de W.A. Mozart. Participările sale la concursuri naţionale şi internaţionale i-au adus Premiul I la Concursul Internaţional ”Jeunesses Muicales”, Premiul I al Concursului de pian ”Yamaha”, Marele Premiu al Concursului Internaţional ”Lorry Wallfisch”, Premiul I la Concursul ”Mihail Jora”, Premiul al II-lea la Concursul de pian din cadrul Cursurilor internaţionale Tel-Hai din Israel, premiul al II-la al Concursului din Sheveport, Louisiana.

Alfredo Perl, născut în Chile, este unul dintre pianiştii de elită ai lumii. Muzicianul a interpretat setul complet al Sonatelor de Ludwig van Beethoven la Wigmore Hall din Londra, la Santiago şi Moscova, cu succes enorm la public. Despre Perl s-a spus că interpretează Beethoven “cu o prospeţime sclipitoare, delicateţe extraordinară şi strălucire firească. 

Nicolai Lugansky este un pianist rus cu o extraordinară profunzime şi verstailitate. Muzicianul a debutat cu Orchestra Simfonică din Chicago condusă de Charles Dutoit, a susţinut concerte cu Orchestra Gewandhaus, Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, Orchestrele Simfonice NHK, Philadelphia şi Tonhalle din Zürich, colaborând cu dirijori renumiţi precum Andris Nelsons sau Valery Gergiev. 

PROGRAM

Duminică, 2 decembrie, la Ateneul Român

ora 16.00

Pianistul Alfred Perl, recitaluri de Ludwig van Beethoven - Sonata nr. 17, în re minor, op. 31 nr. 2, Robert Schumann - Faschingsschwank aus Wien, op. 26 şi Maurice Ravel  -„Une barque sur l'ocean” şi „Alborada del gracioso din ciclul Miroirs”

Pianistul Mihai Ritivoiu, recitaluri de George Enescu - Sonata în fa diez minor, op. 24 nr.1 şi Robert Schumann - Carnaval, op.9

Pianistul Andrei Licareţ, recitaluri de Johann Sebastian Bach - Partita nr. 6, în mi minor, Dinu Lipatti - Nocturna în fa diez minor şi Frédéric Chopin – Sonata nr. 3 op. 58 în si minor

ora 21.00

Pianistul Nikolai Lugansky, recitaluri din Leos Janacek – Suita V mlhách (În ceţuri), Franz Liszt – “Valea Obermann” din ciclul “Ani de pelerinaj – primul an: Elveţia” şi “Jocuri de apă la Vila d’Este” din ciclul “Ani de pelerinaj - anul al treilea”, Richard Wagner–Franz Liszt – “Moartea Isoldei” şi Serghei Rahmaninov – Sonata nr. 1 op. 28 în re minor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite