Arte

articolul anterior articolul urmator

Zilele Filmului Kazah, la ediţia a V-a

1
6 Dec 2019 17:58:26
Autor: Redacţia Adevărul

Ambasada Republicii Kazahstan în România, în parteneriat cu KMG International, prezintă Zilele Filmului Kazah, eveniment aflat la cea de-a cincea ediţie. Două filme de artă lansate în 2019, opere reprezentative pentru cinematografia kazahă, vor fi prezentate publicului român, în cadrul unuia dintre cele mai mari evenimente de acest tip, găzduit de cinematograful Elvire Popesco, pe 11 şi 12 decembrie, de la 20:30.

"Cooperarea pe plan cultural este esenţială pentru dezvoltarea relaţiilor dintre state. Acest eveniment este o oportunitatea foarte bună de a prezenta cultura kazahă, istoria şi tradiţiile noastre publicului cinefil român. Organizăm Zilele Filmului Kazah în preajma celebrării a 28 de ani de independenţa pentru Republica Kazahstan întrucât ne dorim să aducem cele două naţiuni cât mai aproape una de cealaltă."- a declarat Excelenţa Sa Dl. Nurbakh Rustemov, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

Parteneriatul cultural româno-kazah reprezintă una dintre principalele direcţii de implicare pe care compania noastră l-a dezvoltat în ultimii 11 ani. Am susţinut numeroase proiectele culturale  conexe culturii româneşti şi kazahe şi continuăm să contribuim la dezvoltarea armonioasă a generaţiilor viitoare prin susţinerea educaţiei prin cultură." - Alexey Golovin, director departament juridic şi afaceri corporative al Grupului KMG International.

Pe durata celor două zile de festival, vor fi vizionate următoarele filme:

Miercuri, 11 decembrie, 20:30 – Hanatul Kazah: Tronul de Aur (2019)

Joi, 12 decembrie, 20:30 – Fântâna adâncă

La sfârşitul proiecţiilor, criticul de film Irina Margareta Nistor se va alătura publicului pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Partenerii evenimentului sunt Institutul Francez/Cinematograful Elvire Popesco şi Studioul Kazakhfilm.

Biletele, în valoare de 10 lei, pot fi achiziţionate de la casieriile cinematografului Elvire Popesco sau online de pe site-urile de vânzare bilete. Accesul publicului este gratuit pe 11 decembrie, la gala de deschidere a festivalului.

De mai bine de 12 ani, KMG International dezvoltă proiecte ce promovează cultura şi identitatea românească în Kazahstan (prin intermediul parteneriatului cu Asociaţia Dacia - fondată de kazahii de origine română, care trăiesc în regiunea Karaganda din Kazahstan), precum şi cultura kazahă în România, prin evenimente precum Festivalul Filmului Kazah (a cincea ediţie în 2018), Festivalul oraşului Astana, găzduit de Muzeul Satulului “Dimitrie Gusti”. Grupul susţine şi promovează, prin parteneriatul său cu organizatorii Concursului Internaţional George Enescu - tinerele talente, laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu de origine kazahă (Erzhan Kulibaev - vioară, Amir Tebenikhin - pian).

Despre Kazahstan

Istoria bogată a acestui stat situat în Asia Centrală datează din epoca de piatră, când triburile nomade au început popularea regiunii, dar abia la începutul secolului al XV-lea a luat naştere identitatea kazahă. Cultura kazahă a fost puternic influenţată de stilul de viaţă nomad al populaţiei, de tradiţii islamice şi turceşti, precum şi de alte culturi (rusă şi chineză) ce au contribuit la dezvoltarea sa.

În prezent, Republica Kazahstan se situează pe locul 9 în clasamentul ţărilor cu cele mai întinse suprafeţe, având o populaţie diversă, cu peste 130 de grupuri etnice şi peste 18 milioane de locuitori. Kazahstan este de asemenea cea mai puternică economie din Asia Centrală, deţinând 60% din PIB-ul regiunii. Capitala sa, Nur-Sultan, este unul dintre cele mai modernizate oraşe din regiune şi găzduieşte numeroase clădiri futuriste proiectate de arhitecţi renumiţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

florin bala
8.12.2019, 09:46:28

iar cladirile futuristice sunt absolut goale de oameni. mereu cam nimeni pe strazi. bucuriile se traiesc numai in casa. si plin de fosti deportati, stramutati si din locurile de deportare. ca lumea tare.

Modifică Setările