Arte

articolul anterior articolul urmator

Zubin Mehta, noul director onorific al Festivalului Enescu, îşi anunţă retragerea din Filarmonica Israelului EXCLUSIV

0
27 Dec 2016 09:18:37
Autor: Doinel Tronaru
Dirijorul Zubin Meht, alături de orchestra căreia-i va spune la revedere din 2019     FOTO:Shai Skiff / Jerusalem Post
Dirijorul Zubin Meht, alături de orchestra căreia-i va spune la revedere din 2019     FOTO:Shai Skiff / Jerusalem Post

Legendarul dirijor Zubin Mehta şi-a anunţat luni retragerea din calitatea de director muzical al Orchestrei Filarmonice a Israelului, care va deveni efectivă în luna octombrie 2019.

Dirijorul de origine indiană, în vârstă de 80 de ani, a lucrat cu ansamblul într-o formă regulată de aproape o jumătate de secol, ceea ce a creat, fără îndoială, o relaţie reciprocă specială între emblematicul dirijor şi instrumentişti.

Îmbinând concertele, înregistrările şi turneele, Mehta a dirijat mii de performanţe pe cele cinci continente cu Orchestra Filarmonică a Israelului (IPO). Începând din 1985, el a fost, de asemenea, şi dirijor-şef al Orchestrei Maggio Musicale Fiorentino, din Florenţa.

De-a lungul anilor, Mehta a câştigat nenumărate premii şi titluri peste tot în lume, inclusiv o distincţie specială la ceremonia Premiilor Israelului din 1991 şi Praemium Imperiale – Premiul Cultural Mondial în Memoria Alteţei Sale Imperiale Prinţul Takamatsu – din Japonia, şi a fost onorat chiar şi cu o stea pe Bulevardul Celebrităţilor de la Hollywood.

În completarea carierei sale active şi multiplelor directorate muzicale, Mehta a depus eforturi neîntrerupte pentru a aduce tineretul de azi în contact cu muzica clasică. Astfel, a fondat Fundaţia Muzicală Mehli Mehta în oraşul său natal, Mumbai (fost Bombay), loc în care mai mult de 300 de copii anual capătă acces la muzica clasică occidentală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările