Cărţi

articolul anterior articolul urmator

10 cărţi de proză cu care să-ţi umpli rucsacul în concediu

5
21 Jun 2018 10:28:23
Lavinia Bălulescu
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

OK, poate n-o fi cazul să le iei pe toate la tine, dar măcar una-două n-ar fi rău, ca să te ajute pe terasa unei cafenele dintr-un oraş foarte agitat sau pe şezlong, la malul mării. Şi eu îmi fac astfel de planuri înainte de o călătorie, oare ce să iau de citit cu mine?, aşa că m-am gândit că poate i-ar ajuta şi pe alţii.

O listă de doar 10 cărţi nu-i prea simplu de făcut şi de fapt nu poate fi declarată închisă. Am selectat doar din cărţile pe care le-am citit anul acesta, în ordinea în care le-am citit. Am pus deoparte cărţile de poezie, cred că merită luate separat!

1. Andrew Solomon, „Demonul amiezii. O anatomie a depresiei“ (Editura Humanitas). Bine, poate nu pare cea mai veselă lectură (şi nici nu este, credeţi-mă), dar e extrem de necesară şi foarte bine documentată. Dacă aveţi puţin timp liber, citiţi-o. Este despre depresie, în toate felurile. E crudă, e zdrobitoare, dar mi se pare că oamenii de azi au nevoie de această carte. Pe mine m-a ajutat mult, ba am făcut-o cadou şi altora. Sper că şi lor le-a făcut bine.

2. Peter Wohlleben, „Viaţa secretă a copacilor“ (Editura Publica). Şi pe asta am făcut-o mai apoi cadou altor oameni, atât de mult mi-a plăcut. Nu e o ficţiune, ci o „traducere“ pe înţelesul tuturor a celor mai recente studii în ceea ce priveşte minunata lume a copacilor.

3. Tudor Şerban, la vorbă cu Robert Şerban, „Tata, eu glumesc serios“ (Editura Polirom), o carte potrivită şi pentru copii, şi pentru părinţii lor.

4. Charles Bukowski, „Muzică de belele“, Editura Polirom. Orice vacanţă e un moment bun pentru o primă sau o nouă întâlnire cu Bukowski.

5. Aleksandar Hemon, „Cartea vieţilor mele“ (Black Button Books), dar cu condiţia să fi citit înainte, de acelaşi autor, şi „Iubire şi obstacole“.

6. Antonio Lobo Antunes, „Pe râuri ce duc“ (Editura Humanitas): jurnalul unui bolnav care se refugiază din faţa morţii în memoria copilăriei.

7. Tatiana Niculescu, „Ei mă consideră făcător de minuni. Viaţa lui Arsenie Boca“ (Editura Humanitas). Am citit destul de multe despre Arsenie Boca, până acum şi cartea asta e una dintre cele mai bine documentate puneri în context.

8. Tatiana Ţîbuleac, „Vara în care mama a avut ochii verzi“ (Editura Cartier). Cu Tatiana Ţîbuleac am făcut cunoştinţă aproape din greşeală, pe holurile unui teatru aglomerat. Întâlnirea cu volumul ei a fost însă premeditată. E povestea unui băiat care petrece o ultimă vară alături de mama lui şi e tare bine scrisă. Am citit cartea încet, e genul ăla de carte pe care nu vrei să o termini chiar acum. M-a ajutat şi faptul că o nouă carte a scriitoarei urma să apară în librării.

9. Tatiana Ţîbuleac, „Grădina de sticlă“ (Editura Cartier). Da, la această carte mă refeream la punctul 8. Scriitoarea spune povestea unei copilării în Chişinău, cu bune şi cu rele, cu dezamăgiri şi chinuri, cu prieteni şi dezastre, ba chiar şi cu frământări politice şi sociale, care se văd cu totul altfel dintr-o curte specială, în care trăiesc oameni de toate felurile.


10. George Saunders, „Lincoln între vieţi“ (Editura Humanitas). Romanul a fost premiat în 2017 cu prestigiosul Man Booker Prize şi spune o istorie care se petrece într-o singură noapte, într-un cimitir, la limita dintre lumi. Şi, da, o să vă ţină cu răsuflarea tăiată până la final!

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Sârbul Vasile
21.06.2018, 15:34:05

Am tastat Tibuleac pe G. Mai să fie...nici asta nu- i urata. E aia din poza de sus. Soto.

+1 (1 vot)
innebbiata
21.06.2018, 19:50:14

Atentie cu `Demonul amiezii` la persoane care au suferit episoade depresive sau sufera de un gen de depresie cronica (avand suisuri si coborasuri).Am citit cam jumatate si deja mi-a dat confirmarea ca sufar de o boala incurabila,si deci orice efort de a o depasi e inutil,asa ca ramane doar sa te impaci cu ideea ca vei fi dependent de medicamente tot restul vietii...

+1 (1 vot)
cetirestadevianosto
21.06.2018, 20:56:54

Pai daca cititi toate porcariile normal ca va afecteaza Asta pentru ca scoala nu face destule ore de religie in scoala obligatorii.

+1 (1 vot)
Ion Capsuna
21.06.2018, 23:15:54

„Demonul amiezii. O anatomie a depresiei" nu e o carte de vacanta, ca te apuca depresia! Lavinio, tu ai citit maica cartile astea inainte sa le recomanzi, sau doar asa... din auzite!

0 (2 voturi)
Marcel Cristea
22.06.2018, 00:11:38

My list: Traveling with the donkey in the Cevennes, Daybreak, Conscience of a Conservative, Liberty and Tyranny, God and Man at Yale, God, Faith, and Reason and a thousand country songs, and some blue grass.

0 (2 voturi)
Modifică Setările