20 de cărţi despre apocalipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de pe coperta cărţii "Philip K. Dick, Dr. Bloodmoney or How We Get Along with the Bomb" FOTO: Huffingtonpost.com
Imagine de pe coperta cărţii "Philip K. Dick, Dr. Bloodmoney or How We Get Along with the Bomb" FOTO: Huffingtonpost.com

Anxietatea pe tema apocalipsei dă naştere multor versiuni literare asupra momentului în care lumea va lua sfârşit. The Huffington Post prezintă cele mai cunoscute 20 de volume de ficţiune cu viziune apocaliptică.

John Brunner - "Oile privesc în sus" (The Sheep Look Up)
Într-o perioadă defavorizantă pentru Statele Unite, o companie sponsorizată de guvern a cauzat o poluare puternică la scară largă. După ce au îndurat bolile şi foametea, oamenii s-au mobilizat şi au pornit o revoltă. Romanul scriitorului britanic a apărut în anul 1972, iar în limba română a fost tradus în 1998, la editura Rao, cu titlul „Oile privesc în sus”. 

apocalipsa

H.G. Wells - "Maşina timpului" (The Time Machine) 

Cunoscut pentru că a folosit pentru prima dată o maşină a timpului, un om de ştiinţă călătoreşte într-o lume fictivă apocaliptică. Universul este plin de creaturi periculoase şi de clase sociale puternic divizate, iar speranţele de supravieţuire sunt aproape nule. Publicat prima dată în anul 1895, „Maşina timpului” a fost tradusă în limba română în 1962, la Editura Tineretului, dar şi în 1997, la editura Litera. 

Leigh Brackett - „The Long Tomorrow” 

Acţiunea romanului publicat în 1955 se petrece în Statele Unite, după un dezastru nuclear. De vină este tehnologia, motiv pentru care oamenii preferă să îşi formeze o societate cu puternice influenţe religioase, refuzând folosirea oricărui mijloc tehnologic. Pedepsirea prin aruncarea de pietre devine o normă, iar oraşele sunt considerate neconstituţionale. 

Harry Harrison - „Make Room! Make Room!”

Romanul apărut în 1966 ilustrează lumea de la sfârşitul mileniului trei (anul 1999), când numărul de oameni ar fi crescut foarte mult, iar resursele şi spaţiul ar fi fost insuficiente. 

Samuel Delany - „Dhalgren”

Romanul „Dhalgren” are loc în oraşul fictiv Bellona, care a fost izolat de America Centrală din cauza unui dezastru necunoscut. Volumul a fost publicat în Statele Unite, în 1975. 

Brian Aldiss - „Barefoot in the Head” 

Volumul apărut în 1969 prezintă planeta Pământ în curs de refacere după un holocaust cauzat de arme chimice halucinogene. Povestea este plină de coşmaruri şi viziuni apocaliptice, iar viitorul este în permanenţă imprevizibil.

Brian Evenson - „Immobility”

Recentul volum apărut în aprilie 2012, în SUA, ilustrează un eveniment dezastruos, numit generic „Colapsul”, în urma căruia speranţa omenirii stă în Horkai, protagonistul poveştii, care trebuie să parcurgă un teritoriu sterp, în căutarea salvării şi a adevărului. 

apocalipsa

Stephen King - „Apocalipsa" (The Stand) 

Un virus gripal cunoscut sub numele de „Călătoriile Căpitanului” (Captain Trips), s-a extins, cauzând distrugerea şi transformarea completă a lumii. Romanul a apărut în 1978, iar în limba română a fost publicat la editura Nemira, sub numele de „Apocalipsa”, în 2011. 

Paul Auster - „In The Country of Last Things” 

Într-o lume puternic deteriorată, din cauza infracţionalităţii şi a ratei crescute de oameni fără adăpost, moartea pare a fi singura modalitate de scăpare. Lucrurile se schimbă, însă, atunci când Anna Blume ajunge într-un oraş şi regăseşte dragostea printre...gunoaie. Romanul a apărut în 1987, în SUA. 

Brian Aldiss - „Greybeard”

Într-o lume post-apocaliptică îmbibată în radiaţii, generaţia vârstnică se confruntă cu o realitate şocantă: nu mai există tineri, drept urmare ei reprezintă sfârşitul rasei umane. Romanul a fost publicat prima dată în anul 1964, iar în limba română a apărut la editura Nemira, în 1994, cu acelaşi nume. 

Jack London - „The Scarlet Plague” 

Autorul celebrului roman „Colţ Alb” a publicat, în 1975, „The Scarlet Plague”. Povestea prezintă o boală cunoscută drept „Moartea Roşie” (Red Death), care a împuţinat populaţia Pământului, iar la 60 de ani după dezastru, James Howard, locuitor al oraşului San Francisco, este unul dintre cei care au supravieţuit şi care povesteşte cum era viaţa înainte ca maladia să facă ravagii. 

Mary Shelley „The Last Man” 

Romanul mai puţin cunoscut al autoarei lui „Frankenstein” a apărut pentru prima dată în 1826 şi prezintă membri ai societăţii artisocratice din Anglia, în timpul unei boli instalate la nivel global, care distruge populaţia sfârşitului de secol 21.   

M.P. Shiel - „The Purple Cloud”

La începutul secolului 20, Adam Jeffson este singurul om care ajunge la Polul Nord, unde este poziţionat un nor violet, letal pentru întreaga rasă umană. Lui Jeffson nu-i rămâne decât să parcurgă singur străzile pustii, lipsite de orice urmă de civilizaţie. Romanul autorului britanic a apărut în anul 1901. 

apocalipsa

Kurt Vonnegut - "Leagănul pisicii" (Cat's Cradle) 

Romanul-satiră, apărut în 1963, este construit în jurul populaţiei de pe o insulă fictivă, a unui dezvoltator de bombe atomice şi a unei substanţe numite „ice-nine”, care modifică apa la nivel molecular şi o transformă într-o materie solidă, imposibil de băut. Volumul a fost publicat şi în limba română, cu titlul „Leagănul pisicii”, la editura Polirom, în 2004. 

Cormac McCarthy - "Drumul" (The Road) 

Volumul apărut în 2006 şi premiat cu Pulitzer în 2007, prezintă călătoria unui tată alături de fiul său la mare, pe un tărâm post-apocaliptic, lipsit de viaţă. Singurele fiinţe umane rămase pe acel teritoriu au recurs la canibalism pentru a  supravieţui. Cu titlul „Drumul”, romanul a fost tradus în limba română, la editura Humanitas Fiction, în 2009. 

John Cristopher - „The Death of Grass” 

Povestea post-apocaliptică, publicată în 1957, ilustrează o lume în care ia amploare un virus care omoară orice formă de vegetaţie. Populaţia asistă la pierderea resurselor şi, astfel, se instalează foametea. 

Margaret Atwood - „Oryx & Cracke” 

Romanul speculativ „Oryx & Cracke”, publicat pentru prima dată în 2003, are loc după ce un dezastru cauzat de o corporaţie specializată în genetică a transformat lumea. Protagonistul, un om al zăpezilor, solitar, caută rezolvări alături de un tip de creaturi asemămătoare oamenilor, numite „Crackers”. 

J.G. Ballard - „The Drowned World”

Apărut în 1962, romanul ilustrează un erou cu o atitudine surprinzător de bucuroasă faţă de apocalipsă. Radiaţiile solare au cauzat un peisaj tropical pe întreg globul, iar protagonistul arată o lume londoneză cu aspect de junglă şi cu lagune.  

Walter M. Miller, Jr. - „A Canticle for Leibowitz”

În acest volum apărut în 1960, autorul clasic de romane de ficţiune străbate mii de ani în urmă, până când ajunge la începutul războiului nuclear. Acţiunea pune în centrul atenţiei mănăstirea catolică din America de sud-vest, ai cărei călugări au ţinut ascunse cunoştinţele ştiinţifice despre omenire. 

Philip K. Dick, Dr. Bloodmoney, or How We Get along after the Bomb

Acest volum clasic, apărut în 1965, prezintă diplomaţia străină imediat după un accident nuclear, precum şi modalitatea în care cele mai renumite personaje ale lui Dick supravieţuiesc într-o lume devastată. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite