Cărţi

articolul anterior

5 cărţi speciale, pe care le poţi oferi copiilor de Crăciun, în 2021

5
23 Nov 2021 03:35:20
Livia Lucan-Arjoca
Scriitoarea si ilustratoarea Oana Hajos, la Targul International de Carte Transilvania. Foto: Editura Signatura
Scriitoarea si ilustratoarea Oana Hajos, la Targul International de Carte Transilvania. Foto: Editura Signatura

Strecor în fiecare cadou pentru copii şi câte o carte. Îmi place să cred că dintre acelea care rezistă probei timpului, care la fiecare nouă lectură dezvăluie sensuri noi, te sensibilizează, îţi dau de gândit şi, într-un fel sau altul, te formează şi te fac mai puternic.

Iată cinci titluri premium, pe care le poţi dărui copiilor cu vârste până la 8 ani, selectate şi în funcţie de criteriile enumerate mai sus. 

„Poveştile anului”, de Oana Hajos, Editura Signatura este o carte cu 12 naraţiuni dedicate lunilor anului, completată de poezii închinate anotimpurilor. O carte sensibilă, cu poveşti proaspete, pe teme diverse, scrise într-o manieră picturală, foarte frumos completate de ilustraţii. Din fiecare poveste răsare câte un mesaj formator, vreo morală, sau lecţii de viaţă de-a dreptul. Întelegem, deci, să nu lăsăm luna să treacă, fără să învăţăm ceva despre noi şi despre lume! Textele sunt perfect dozate, astfel încât să poată fi citite, de exemplu, câte unul pe seară. Aşadar, cartea „Poveştile anului” poate rămâne la îndemână, pe noptieră, un an întreg, alături de alte titluri Signatura, pentru lectura de noapte-bună. 

„Picioroangele roşii”, de Eric Puybaret, Editura Univers spune povestea lui Leopold, un privilegiat aflat pe picioronage imense, la înălţimea căruia nu ajunge freamătul lumii oarecare. Detaşarea lui Leopold încetează atunci când este nevoie de el, în plină iarnă, chiar în miezul Sărbătorilor. O poveste ilustrată superb, despre contribuţie, generozitate, implicare. În această perioadă o găsiţi cu o reducere semnificativă pe websiteul Editurii Univers. 

„Suflătorul de visuri”, de Bernard Villiot, Editura Frontiera, spune povestea unui sticlar din celebra insulă Murano, care într-o noapte, dăruieşte unui copil un dar neobişnuit: un glob de vise. Povestea sticlarului este a unui învingător, a unui creator care îşi depăşeşte toate limitele şi prin contribuţia sa, face lumea un loc mai frumos. Este o poveste inspiraţională, care trezeşte emoţii puternice, dar mobilizatoare, arătând triumful frumuseţii. 

„Pachetul roşu. Poveste despre bucuria de a dărui”,  de Linda Wolfsgruber, Editura Signatura 2021 este, aşa cum spune titlul, o carte despre generozitate, grijă faţă de aproape şi despre binele care se întoarce ca un bumerang, înapoi, la cel care i-a dat drumul în lume. Ingenioasă şi misterioasă, povestea pachetului roşu, care traversează din om în om o comunitate întreagă, fără să fie deschis, dar oferind prilej pentru dialog, grijă, cooperare, exprimarea dorinţelor şi a gândurilor bune se încheie păstrând misterul asupra conţinutului. Dar....pachetul aduce speranţă, bucurie, sănătate...într-un cuvânt MAGIE, cu care este, de fapt, învestit de către fiecare om care îl dă mai departe. În final, ajunge înapoi de unde a plecat, însă lumea care l-a ţinut în braţe este de acum, schimbată: este iarăşi o comunitate unde există empatie şi oamenilor le pasă unii de alţii. 

„Magia iubirii”, de Szabo Eniko, Editura Univers, cuprinde unsprezece poveşti alese dintre cele mai frumoase basme şi legende ale lumii, care vorbesc despre dragoste, fericire, prietenie, devotament, compasiune, înţelegere, bunătate, credinţă şi valori. Autoarea Szabo Eniko le-a auzit de la oameni speciali, oameni pasionaţi de povestit, aşa că a simţit responsabilitatea şi datoria să le repovestească şi să le dea mai departe, aşa cum făceau strămoşii. „Magia iubirii” poate fi un prilej de a petrece momente de tihnă şi de apropiere sufletească împreună cu familia în vremea sărbătorilor de iarnă şi, desigur, oricând vrem să ne bucurăm împreună cu cei care ne sunt dragi. Şi acest titlu poate fi cumpărat cu un preţ redus de pe site-ul Editurii Univers. 

Dacă doriţi, vă invit să faceţi la rândul vostru recomandări de titluri valoroase pentru cei care vor să ofere copiilor lecturi de calitate. Vă aştept sugestiile în comentarii la acest articol. 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

L--- Lara
23.11.2021, 09:50:42

"Efectul Matilda" de Ellie Irving (pentru copii peste 10 ani, as spune).

+8 (8 voturi)
pathfinder
23.11.2021, 18:19:04

De aia esti afectata de efect. Copiii căpitanului Grant Cea mai buna carte pentru un copil/adolescent.

-8 (12 voturi)
pathfinder
23.11.2021, 18:16:30

Doamna/domnisoara e necitita. Jules Verne?

-9 (11 voturi)
L--- Lara
23.11.2021, 20:08:56

@path Problema este ca nu ai inteles nimic, nici macar titlul articolului. Autoarea a prezentat cateva carti speciale, nu cele pe care le gasesti in orice biblioteca publica sau particulara. Nimeni nu contesta frumusetea cartilor lui Jules Vernes, dar copiii trebuie sa citeasca si altceva. Asa cum si eu am prezentat o carte putin cunoscuta de publicul larg, cu mare succes in scolile occidentale. E ceva mai clar? Ar trebui sa-ti ceri scuze autoarei, pentru ca efectiv nu ai inteles nimic.

+9 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
25.11.2021, 08:43:43

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările