Cărţi

articolul anterior articolul urmator

În luna august, în fiecare miercuri începând cu data de 5, Adevărul îţi aduce o serie de carte de cultură generală

0
30 Jul 2020 14:06:48
Autor: ADH

Adevărul aduce cititorilor săi o serie de patru titluri abordând dverse titluri de cultura generală, de la personaje feminine cunoscute in istoria lumii, la pictori, sculptori, arhitecţi şi istoria artei in cultură omenirii. Pachetul ziar şi carte va costa 14,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

Miercuri 5 august - Femei vestite din lumea antică

Seria debutează cu un titlu dedicat sexului frumos - nici pe departe însă slab. Femeile prezentate aici s-au impus în paginile istoriei în politică alături de suverani sau oameni de stat, dar şi în artă sau cultură, influenţând contemporanitatea vremurilor lor atât pozitiv cât şi negativ. Unele au rămas în memoria oamenilor prin faptele lor măreţe, altele prin lux, dezmăţ sau crime. Printre ele, pomenim aici doar cateva nume: Hatşepsut, Semiramis, Livia, Olympia, Cleopatra, Zenobia - şi altele, după cum veţi descoperi lecturând cartea lui Dumitru Tudor.

Miercuri 12 august – Vieţile celor mai de seamă pictori, sculptori şi arhitecţi

Cu trăsături sigure de penel, autorul izbuteşte să traseze vastul tablou al celor două secole care au însemnat culmea artistică a plasticii italiene. Informaţia, de cele mai multe ori de la sursa cunoaşterii directe a operei sau a autorului ei, acordă cărţii lui Vasari o caracteristică obiectivă şi cu o orientare istorică generală, pe care o putem şi astăzi aprecia pozitiv în tendenţiozitatea ei realistă. Nimeni nu va putea studia vreodată această măreaţă epocă, care a însemnat o cotitură în istoria omenirii şi care se numeşte Renaştere, fără a recurge la cel mai însemnat tezaur de informaţii despre arta ei şi pe care îl constituie cartea de biografii a lui Georgio Vasari.

Miercuri 19 august – Istoria artei. Vol.1

Adevărul revine cu un alt titlu aparţinând lui Hendrik Willem Van Loon, cu scopul de a oferi acelor cititori care n-au avut niciodata pâna acum ocazia de a se ocupa de studiul artei în general, posibilitatea de a întelege si iubi ceea ce a rezistat timpurilor în domeniul picturii, sculpturii si arhitecturii, în muzica si teatru, precum si în domeniul asa numitelor arte minore, de la începutul veacurilor pâna aproape de zilele noastre.

Miercuri 26 august – Istoria artei. Vol.2

”N-am scris cartea aceasta cu scopul de a aduce informaţii, pentru că faptele pe care le amintesc în ea poate sunt cunoscute de mult şi se găsesc în lucrările care tratează despre arhitectură, pictură sau muzică. Eu m-am mărginit doar să le adun la un loc, pentru a-l face pe cititor să înţeleagă „universalitatea” care stă la baza artelor. N-am scris această carte nici pentru a putea să expun în toată voia unele din teoriile mele artistice şi a povesti cum îmi petrec eu vremea. Unele s-au mai strecurat pe ici, pe colo, dar poţi oare să le împiedeci când e vorba de lucruri atât de personale ca filozofia artelor?

Atunci pentru ce mi-am dat osteneala să redactez acest „tratat” enorm şi pentru ce ţineam să iei cunoştinţă de el? Pentru un lucru foarte simplu. Pentru a te invita să fii de ai noştri, şi prin „ai noştri” înţeleg pe toţi aceia care cugetă că la rigoare ne putem lipsi de prânz sau de cină, dar că viaţa fără câteva fărâmături de muzică sau de pictură nu face să fie trăită.” H.W. van Loon

Urmăriţi seria ce vă propune o adevărată călătorie de cultură generală în carţile ce vor fi distribuite săptămânal în reţeaua de presă începând de miercuri, 5 august, numai împreună cu ziarul Adevărul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările