Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Nina Cassian, poeta dominată de luciditate

13
16 Apr 2014 19:01:53
Alex Ştefănescu
Poeta Nina Cassian a murit la vârsta de 89 de ani, la New York, unde locuia din 1985, când a emigrat în Statele Unite.
Poeta Nina Cassian a murit la vârsta de 89 de ani, la New York, unde locuia din 1985, când a emigrat în Statele Unite.

A trăit aproape nouăzeci de ani. În tinereţe a servit regimul comunist, care a şi răsplătit-o cu privilegii, dar a devenit repede suspectă din cauză că avea o vocaţie a libertăţii şi a libertinajului.  În scurtă vreme a devenit ea însăşi şi a rămas ea însăşi până la sfârşitul vieţii.

Nina Cassian a fost cea mai atrăgătoare femeie urâtă din câte s-au afirmat în literatura română. Eugen Barbu, maliţios, i-a comparat înfăţişarea cu aceea a lui Dante. Poeta însăşi şi-a făcut un portret terifiant, de o violentă expresivitate, studiindu-se în oglindă cu o luciditate dusă până la cruzime, manifestare paradoxală a nesăţiosului ei narcisism:
Mi-e dat acest obraz triunghiular, ciudat,/ această căpăţână de zahăr sau această/ figură pentru prora vapoarelor-pirat/ şi părul lung, lunar, pe ţeastă
(Autoportret, din „Disciplina harfei“)
Dumnezeu a înzestrat-o pe poetă, în compensaţie, cu o inteligenţă sclipitoare, cu multiple aptitudini (pentru literatură, muzică, desen), cu spirit ludic. Ea a folosit toate aceste daruri ca mijloace de seducţie, care s-au dovedit irezistibile. I-a cucerit pe bărbaţi, pe copii, şi chiar pe femei. 
 
În ultimii săi ani de viaţă, acolo, la New York, unde se afla, a  continuat să farmece asistenţa, în orice împrejurare. Când participa la întâlniri organizate de Centrul Cultural Român din New York, se făcea imediat remarcată, prin modul paradoxal în care gândea, prin ironia ingenioasă, printr-o cochetărie agresivă şi totuşi de bun-gust.
 
Dacă şi-ar fi concentrat întreaga capacitate de creaţie într-o singură direcţie, poeta ar fi ajuns departe. A preferat, însă, să-şi risipească generoasa înzestrare pentru a obţine succese de-o clipă. În plus, a fost dominată mereu de o luciditate care a făcut-o să analizeze fiecare emoţie, să o distrugă prin analiză şi să o reconstruiască. Poezia ei este plină de trăiri reconstituite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

ion LIBER ŞI VIU
16.04.2014, 21:59:33

DAR de ce anume o fi dominat PAUL GOMA ???????????

-5 (7 voturi)
radu bradeanu
17.04.2014, 00:33:01

@ion LIBER ȘI VIU,ai o fixă cu Goma?Dominat ce?

+4 (4 voturi)
Camelian Propinatiu
17.04.2014, 11:13:06

Pe principiul dublei masuri, Paul Goma este cel mai injurat scriitor român tocmai pentru ca nu a servit comunismul! Mai rau e ca proletcultistii au unele sanse sa reintre in programa de bac. Studiul sociologic al parerilor postacilor nostalgici agresivi la agresiunea asupra Ucrainei iti face parul maciuca, ea confirma ascutirea luptei de clasa in postromânismul practicat de nechezoli, de inlocuitorii de intelectuali: http://propinatiu.ro/carti Sa mergem insa la Inviere si sa ne pupam ca-n Tolstoi! Nu e vorba in jur decât de un conflict trecator intre doua mari si respectate popoare slave, iar Gogol, care a scris Suflete moarte, tocmai asta l-ar intreba pe Sholohov, cel cu Donul linistit, cum e posibil, ci laureatul Nobel i-ar cuvânta despre o idee generoasa mult, mult mai inalta decât panslavismul, una sovietica, de s-a pastrat si imnul, tovarasi, dirijându-l la aceasta pagina halucinanta, cum ca homosapul nu invata nimic din istorie, cu harta RO, de studiat integral, unde editorialistul foloseste din start cliseul "nemuritorul Lenin", iar primul postac din subterana anticipata de Dostoievski viseaza la "arestarea si lichidarea intregii clase-caste politice a tarii" (!!!): http://romanian.ruvr.ru/2014_04_14/Cea-mai-simpla-intrebare-0108/

0 (2 voturi)
vasilica stroe
17.04.2014, 09:06:52

DACA NU AR FI FOST ,,CHINEZOAICA!!!,,N_AR FI REMARCAT_O NIMENI,NICI CA POETA,PROZATOARE,FEMEIE...NICI CA OM!!!!!! ,,tie,itzi spun,AMERICA!!! ,,ZICEA EA,CAND ERA COMUNISTA COMINTERNULUI...caci,apoi, CA TOTI CHINEZII,S_A ,,CONVERTIT,,in anticomunista!!! brucan,va fi facut-o si el putin mai tarziu!!!! CA TOTI CHINEZII !!! CARE SE RESPECTA!!! vezi tismaneanu,radu f. alexandru,petre roman.....

-2 (6 voturi)
vasilica stroe
17.04.2014, 09:08:08

paul goma!!!!!

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările