Cărţi

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Sorin Dumitrescu: „Prietenul meu Nichita nu e genial, este peste geniu. Ca Eminescu. Intră în zona de mucenicii”

4
13 Dec 2013 09:57:29
Autor: adevarul
Academicianul şi pictorul Sorin Dumitrescu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Academicianul şi pictorul Sorin Dumitrescu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

La 30 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu, în studioul Adevărul Live a fost invitat academicianul şi pictorul Sorin Dumitrescu, prieten al lui Nichita în ultima perioadă a vieţii poetului.

Sorin Dumitrescu face o diferenţă între cultură şi cultura Duhului Sfânt (după o expresie a lui Rafail Noica). După cum a afirmat în studioul Adevărul Live, vede în cultură ceva decăzut, un produs al catolicismului. „Catolicismul a dat numai cultura şi sectele. Cultura a apărut când a fost dată la o parte icoana, cultura Duhului Sfânt.”, a spus pictorul Sorin Dumitrescu

În cartea sa, „Tablou cu orbi”, despre opera lui Nichita Stănescu, apărută de curând la Editura Anastasia, Sorin Dumitrescu afirmă că Nichita Stănescu a produs acest tip de cultură, a Duhului Sfânt: „Cultura Duhului Sfânt este promoţionată în 1967 de Nichita Stănescu, când recunoaşte cultura necuvintelor. Saltul către cultura Duhului Sfânt s-a făcut cu descoperirea necuvintelor. Nichita e un promotor al culturii Duhului Sfânt.”

 

Adevărul Live: academicianul Sorin Dumitrescu, amintiri cu şi despre Nichita Stănescu

Nichita Stănescu a fost, după Sorin Dumitrescu, şi un soi de profet: „Nichita a mirosit evenimentele din decembrie 89 şi există poezii ale lui care devansează evenimentul. Nichita a spus totul, dar lumea nu a plecat urechea. Opera lui este explicită, păstrându-şi în acelaşi timp taina.”

De altfel, Sorin Dumitrescu vorbeşte de-a dreptul despre mucenicia lui Nichita Stănescu (ca şi „mucenicia lui Eminescu, pentru că Eminescu a fost ucis!”): „Prietenul meu Nichita nu e genial, este peste geniu. Ca Eminescu. Intră în zona de mucenicii.”

„Poetul Nichita Stănescu - o spune Eugen Simion - nu a fost interesat niciodată de modernitate, ci cum să facă o poezie atipică. Deci metalingvismul nu a fost din raţiuni metafizice. Nichita citea Psalmii lui David. El a votat metalingvistic metalingvismul lui David. Fiindcă creştinismul e metalingvistic. De aceea Psalmii trebuie tălmăciţi. De la psalmist şi-a alimentat Nichita posibilităţile de decolare în poezie.”, a mai spus Sorin Dumitrescu.

În volumul său „Tablou cu orbi”, Sorin Dumitrescu polemizează cu criticii literari, fiind convins că aceştia nu au înţeles adevăratul spirit al poeziei lui Nichita Stănescu: „Aparatrul critic s-a comportat ca Sancho Panza, pentru că nu a avut sculele să înţeleagă valoarea mistică a poeziei lui Nichita.” De altfel, crede că însuşi poetul nu a definit foarte clar ce făcea şi ceea ce Nichita Stănescu a numit „metalingvism” Sorin Dumitrescu este de părere că ar fi fost mai bine să fie numit „poeme iconice”: „Nichita a fost într-un efort enorm de numire. A murit înainte să asaneze zona terminologică, să scoată toate bâlbâielile. Simt, ca un prieten al lui, că i-ar fi plăcut «poeme iconice». Poemele lui finale sunt poeme iconice pentru că în permanenţă tind spre înţelesuri primite. Înţelesurile nu sunt ale lui, numai formulările sunt ale lui. Poemele lui Nichita sunt vedenii.”
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ion LIBER ŞI VIU
13.12.2013, 14:44:10

UNDE-Cum se poate, vă rog, Vedea, ÎNTREGUL interviu cu Sorin Dumitrescu ? Nu doar 5 minute !

ion LIBER ŞI VIU
13.12.2013, 14:46:33

MULŢUMESC ! merge ! funcţionează ! E OK ! Toate Bune !

Gherman Adrian
13.12.2013, 19:18:28

Prietenul matale nu a fost genial. A avut momemnte de excelenta.

+2 (2 voturi)
STEFAN MATEI
16.01.2014, 18:45:54

alt nebun care vede numai sfinti peste tot,de ce or fi toti obezi,de multa munca,elefantul cu breton alias alex stefanescu zice ca avea succes la femei ,cine il crede

+1 (1 vot)
Modifică Setările