Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Acord de colaborare între editurile româneşti şi chineze, semnat la Târgul de Carte de la Beijing

0
22 Aug 2019 19:12:11
Autor: Otilia Andrei
România este ţară invitată de onoare, în perioada 21-25 august, la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing
România este ţară invitată de onoare, în perioada 21-25 august, la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing

Standul României de la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing a fost organizat de Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa din capitala Chinei şi Centrul Cărţii, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Au fost o serie de manifestări editoriale la care au participat oficialităţi din partea română şi chineză. România este ţară invitată de onoare în perioada 21-25 august.

Ceremonia de semnare a Acordului de colaborare între Asociaţia Editorilor din România (AER) şi Asociaţia Editorilor din Republica Populară Chineză a avut loc, joi, 22 august. Actul a fost semnat de Ana Nicolau, directorul editurii Nemira, reprezentantă AER, şi Hu Zhigang, secretarul de partid adjunct al Universităţii pentru Studii Străine din Beijing. La eveniment, au participat Béla Dan Krizbai, vicepreşedinte ICR, Zhao Haiydun, ministrul adjunct al Departamentului pentru Promovare din China.

„Acordul reprezintă un instrument util şi eficient de dinamizare a colaborării în domeniul editorial, segment extrem de prolific dar nereglementat până la acest moment. Semnarea acestui document va deschide canale nebănuite ale cooperarii culturale dintre ţările noastre”, a declarat Béla Dan Krizbai, vicepreşedinte ICR.

În cea de-a doua zi a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing, vicepreşedintele ICR, Béla Dan Krizbai, a fost prezent la evenimentul de lansare a "Chinese Cultural Editorial Center". De asemenea, au fost prezentate cinci volume traduse în limba română, apărute la editura  Libris-Braşov.

La Pavilionul României, ţară invitată de onoare, a avut loc şi dezbaterea „Poezia română contemporană”. „China este un unicat, pentru că de 5000 de ani, are o civilizaţie în deplină unitate. China are o puternică amprenta genetica a culturii”, a spus Corneliu Zeană, la evenimentul de lansare a cărţii „Trezirea dragonului”.

La standul ţării noastre, au avut loc, joi, întâlniri profesionale între editori români şi chinezi, reprezentanţi ai editurilor Şcoala Ardeleană, Integral, Pro-universitaria, Junimea, Ideea Europeană, Shandong, Liaoning, Anhui.  A fost marcată, de asemenea, la Pavilionul României, expoziţia filatelică „România-China, 70 de ani mai târziu”.

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing este organizat de Institutul Cultural Român, reprezentanţa sa de la Beijing, prin Centrul Cărţii, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. MCIN a finanţat o serie de evenimente: expoziţia şi albumul monografic “Corneliu Baba”, recitalul Trio Zamfirescu & Adrian Nour, recitalul naistului Nicolae Voiculeţ, lansarea cărţii „La hotarul dintre milenii: Mineritul, încotro?”, de Nicolae Bud, spectacolul de teatru „Infractorii”, regizat de Dan Tudor, care face parte şi din distribuţie, alături de actriţa Ada Navrot. De asemenea, în preambulul acestui spectacol, are loc joi, 22 august, de la ora 18.00, o prezentare de Horia Gârbea: „Teatrul românesc contemporan între specific naţional şi căutarea universalităţii”. MCIN este reprezentat la Beijing prin doamna Irina Cajal Marin, subsecretar de stat.

Standul României H01 cu o suprafaţă de 300 de mp, unde vor fi expuse peste 600 de titluri, se află în Pavilionul W2, în zona centrală a spaţiului expoziţional.
 
Programul participării României la BIBF 2019, stabilit prin Centrul Cărţii, a fost prezentat de Institutul Cultural Român, pe 8 august, în cadrul conferinţei de presă organizate de China National Publication Import and Export (Group) Corporation.
 
 
 
Din delegaţia română prezentă la recepţie fac parte preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan, directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu, şi directorul Centrului Cărţii, Andrei Novac, alături de Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale,  şi de Răzvan Voncu, director de Programe externe în cadrul Uniunii Scriitorilor din România.
 
Preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, şi-a exprimat recunoştinţa că acum, la cea de a cincea participarea a României, prin Institutul Cultural Român şi reprezentanţa sa la Beijing, China oferă ţării noastre calitatea de ţară invitată de onoare: ”La 70 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China, avem mult de construit împreună pe Noul Drum al Mătăsii”.
 
La capitolul prezentări de carte, „Istoria Românilor”, scrisă de preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, o carte deja tradusă în limba chineză de anul trecut, este unul dintre evenimentele importante de la standul României, care va avea loc, sâmbătă , 24 august 2019, la ora 9.30.
 
Totodată, au fost prezentate opere ale profesorului Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timişoara, „Geniul inimii” şi „Orbita zeului”, de Aura Christi, „Vizuina” şi „Fericirea obligatorie”, de Norman Manea, şi cărţile semnate de Dan Tomozei.
 
Dezbaterile ocupă un loc consistent în programul României: „Interfenţe culturale româno-chineze”, „Poezia română contemporană” şi „Literatura şi memoria” sunt teme despre care vor vorbi specialişti români şi chinezi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii