Scriitorul Matei Vişniec, la Adevărul Live: „Nu-mi permit luxul de a aştepta inspiraţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Matei Vişniec, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi din străinătate, a vorbit la Adevărul Live despre ultimele sale volume, „Negustorul de începuturi de roman“ şi „”Omul din care a fost extras răul“, publicate la editura Polirom, respectiv la editura Cartea Românească şi lansate în România luni.

 

„Din cauza vitezei, de fapt pierdem timpul. Din cauza vitezei, nu mai ai timp să vorbeşti cu ceilalţi. Eu am nostalgia acelor călătorii cu trenul, când mergeam câte şase ore şi, într-un compartiment, se povesteau opt vieţi”, spune scriitorul Matei Vişniec despre secolul vitezei, în studioul Adevărul live.

„Noi devenim obezi de-atâta grabă. Dar totul e o chestiune de dozaj. A doza e marea inteligenţă a lumii contemporane. Cum să dozezi între noile tehnologii şi noua gândire umanistă. Cum să rămânem oameni în ciuda acestor tehnologii care ne devoră?”

Inspiraţia e o chestiune de mare lux. Trebuie să fii bogat ca să-ţi permiţi luxul de a aştepta inspiraţia. Eu trebuie să lucrez zilnic. Asta e dimineaţa, atunci când scrie, iar după-amiaza, sunt întâlnirile, cafenelele, familia. Şi încerc să fiu disciplinat în faţa maşinii de scris, îşi povesteşte Matei Vişniec pe scurt, o zi din viaţa lui obişnuită.

visniec

Tehnologia ne pune în pericolul de a a fi cu toţii scriitori... Este subiectul romanului meu. Însă scriitorul adevărat este cel care nu se lasă coordonat de un ordinator.

Premiul Augustin Frăţilă contează foarte mult pentru mine, pentru că poartă numele unui foarte bun prieten, a unui om pe care l-am admirat. Şi îi aduc un omagiu acum. Mi-aduc aminte că de câte ori ne întâlneam îmi câta un cântec despre Bucovina, pentru că eu sunt bucovinean. Pe atunci, utilizam tipul în interiorul lui, nu în exteriorul lui.

Nu e suficient azi să scrii o carte bună, pentru că toate criteriile de evaluare artistică au fost aruncate în aer. Se vinde multă literatură proastă azi sub ideea asta de „best-seller”... Majoritatea oamenilor de pe planetă preferă azi să citească anumite romane, şi nu Dostoievski sau Thomas Mann. Putem face o comparaţie şi cu filmul. E diferenţa dintre filmul de Hollywood şi Tarkovski. Din păcate limbajul care e acum la modă e limbajul societăţii de consum.

Omul este obişnuit cu o manieră spectacoluasă de a i se prezenta ştirile. Toate astea sunt nişte pervertiri, iar asta e o formă de manipulare, care-l transformă pe om...

image
Societatea de consum vrea să-l transforme pe om în consumator docil.

Franţa a descoperit acum că integrarea străinilor n-a funcţionat, că şcoala franceză pierde teren... că nici măcar limba francezăp nu mai e cea bună, a devenit un fel de argou, în comunităţile de la periferie. Ce s-a întâmplat în ianuarie a fost un mare cutremur. I s-au deschis ochii Occidentului către această primejdie care bate la uşă.

FOTO Eduard Enea

image

Scriitorul Matei Vişniesc se află în România pentru puţine zile şi are un program extrem de încărcat. Lansări de carte, discuţii cu cititorii, cu regizorii care-i pun în scenă piesele, cu actori ş cu studenţi de Teatru şi Arte. Matei Vişniec a lansat, luni, romanul „Negustorul de începuturi de roman“ – câştigător al premiului literar „Augustin Frăţilă“ –, precum şi volumul de teatru „Omul din care a fost extras răul“.

Scriitorul care locuieşte în Paris din 1987 spune că teatru, poezia şi romanul pot atenua spălarea pe creier produsă de societatea de consum, de mode, de industruia de divertisment şi de noile tehnologii. Scriitorul Matei Vişniec vorbeşte, la Adevărul Live, de la 13.00, despre cele mai recente volume ale sale, iar jurnalistul RFI Matei Vişniec – despre schimbările din societatea franceză, în contextul atacului de la publicaţia satirică „Charlie Hebdo“.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite